Клизна врата властитим рукама: како направити дизајн интеријера, видео и фото вођење

Велика популарност ових структура условљена је могућношћу да се спаси тако вриједан животни простор. Тржиште нуди много различитих модела таквих врата. Међутим, поседовање одређених вештина и коришћење уобичајених елемената, можете направити клизним вратима својим рукама.

Предности и недостаци клизних врата

Пре употребе таквог унутрашњег решења, треба да се упознате са снагама и слабостима клизних структура. Нажалост, ови производи не гарантују увек решење свих унутрашњих задатака. Но, производња клизних врата властитим рукама омогућује вам рјешавање многих проблема.

Предности клизних врата:

  • уштеда простора;
  • Клизна врата се никада неће затворити од промаја;
  • Шарке су отворене од најмањег напора;
  • Способност аутоматизације;
  • Без прагова.

Уз велики број предности и недостатака, постоје значајни недостаци. Ако направите клизна унутрашња врата сопственим рукама, а затим их инсталирате и користите, одмах ће утицати на топлотну и звучну изолацију.

Поред тога, такве конструкције нису погодне као улазна врата. Било да је погодан за балконе или лође. Али ако постоји зид резидуалне дужине, онда можете применити стаклене конструкције. Како направити оваква клизна врата властитим рукама, можете гледати видео.

Још један минус је трошак прибора. Цене за арматуре су много веће од цене исте робе за обична врата. Крпе су такође скупље. У готовомВаријанта из фабрике или добро познатог бренда, такав дизајн може коштати много новца. Због тога је веома важно да властитим рукама направите клизна унутрашња врата.

Типови клизних система

Са свим разноврсним вратима, механизам који се користи у њима је идентичан, а врата се могу разликовати само по изгледу.

Постоји неколико популарних дизајна:

  • Купе за врата;
  • каскадни модели;
  • хармоника;
  • Мулти-леаф системи;
  • Радост система.

додатна опрема

Неуобичајен дизајн подразумева такве необичне фитинге. Када креирате клизна врата властитим рукама, потребне су посебне браве, ручке и други дијелови. Ручке и браве за ове дизајне изгледају необично - оловке су утопљене у платно. То се ради тако да се при затварању тканине не омета.

Куповином или израдом клизних врата властитим рукама, платно се може употпунити свим потребним прибором или ће све морати купити засебно. У другом случају постоји потреба да се изврши засебна инсталација. Када бирате, морате пажљиво прегледати додатну опрему.

Како је механизам уређен

Ова врата се тако називају због другог, не типичног за урбане станове, начина отварања и затварања. Системи раде са ваљцима, који се крећу по посебним вођицама. Када креирате клизна врата властитим рукама, потребно је дати времена за одабир механизма који ће одговарати платну. Такође, избор зависи од броја врата,Врата типа

Чињеница је да се системи значајно разликују по тежини. Сходно томе, различита тежина - различито оптерећење на цео систем.

Телескопска (каскадна) клизна врата.

Приликом постављања одређених типова врата, потребно је узети у обзир број ваљака како би се исправно одабрали водичи до њих. На пример, ако планирате да направите каскадна клизна врата сопственим рукама, онда ћете морати да припремите два механизма за сваку тканину. Профил за вођење треба да има 2 олука. Такође је веома важно да каскадне конструкције захтевају један жлеб у профилу водилице за сваку мрежицу.

Ево како можете направити клизна врата властитим рукама. На видео снимку можете видјети који се механизми и прибор користе.

опције за монтажу

Јединствене карактеристике, висока функционалност, одличне ергономске карактеристике омогућавају да се у најсавршеније идеје дизајнирају. Ово је веома релевантно у веома ограниченом простору. Ипак, производња и уградња клизних врата властитим рукама могу бити оптимално рјешење иу увјетима великих површина.

Популарно рјешење је инсталација клизног система у једној просторији, али између двије зоне.

На пример, врата са две оштрице не само да деле собу у различите зоне, већ и остављају собу нетакнутом. Погледајте како клизна врата за пресвлачење. Све су обављене властитим рукама. Ове фотографије показују како је простор зонирање.

Други начин примене структура је подела којараздваја дневни боравак и балкон или терасу. Али ово је релевантно само за викендице. Али онда ће права одлука бити стварање клизних врата властитим рукама. Кроз прозирно стакло соба ће добити сунчеву свјетлост, а љети је још увијек топло. Ако отворите врата, соба се протеже до бесконачности.

Често се такви пројекти користе у техничким просторијама. Помоћне просторије или штале ће бити затворене и уштедјет ће вриједан простор. Ова техника се често користи у затвореним градским становима.

Најтеже креирати клизна врата властитим рукама је модел радијуса. Овде је сложеност не само у производњи водича, већ иу стварању платна.

производни процес

За почетак, ево како направити унутрашње просторе клизних врата властитим рукама. Погледајте видео - овај видео приказује цео процес од почетка до краја.

Прије свега морате отићи у трговину за прибор и све што вам је потребно. Али прво морате направити мерења. Веома је важно знати тачно ширину, као и висину врата и платна. Знајући ове параметре не само да можете радити и збунити се да добијете све што вам је потребно за креирање клизних врата властитим рукама.

Механизам клизних конструкција.

Грађевинска радионица првенствено купује механизам. По величини пријема врата и конзултаната за платно моћи ћете одабрати праву опцију. Вриједи узети у обзир да би дужина водича требала бити 2 пута дуља од платна. Ако је систем мало дужи, не брините. Вишак је увекможе да се скрати

Такође треба размотрити нову кутију за врата.

Можда ће бити неопходно да купи додатну железницу. Такође, пре него што направите клизна врата својим рукама, обично се добијају украсне траке, као и упорне шине. Ако постоји задатак да направите прелепа врата, онда треба да се подигнете и добро се уклопите.

припрема платна

За припремне радове је потребан млинар или бугарац, бушилица, чекић и длето. Шта покупити алат је ствар укуса, али уз помоћ електричног алата, припремни радови могу бити изведени прецизније и много брже.

На доњем крају траке, жлеб се реже кроз средину. Његова ширина треба бити 3 мм. Неопходан је за инсталацију и рад водича. Прецизнији жлеб је направљен помоћу млинара. У принципу, стварање прекрасних клизних врата властитим рукама уз помоћ само ручног алата - то је немогуће.

Даље, време је да распакујете механизам и пронађете ролне и спајалице у пакету. Прво, ваљци су повезани са конзолама. За ово постоје посебни отвори.Генерисани чворови се постављају на горњи крај платна и окружују контуре делова. Даље - жљебови, који су једнаки дебљини причврсног дијела стезаљке, одабрани су на истој завршној страни. Затим се део заврне на тело мреже. У најједноставнијој верзији без браве, могуће је размотрити клизна унутрашња врата са сопственим рукама.

У следећој фази, замак је успостављен. На посаокористи се исто ручно глодање. Локација монтаже је означена. Са дна платна мере се 900 мм. Биће перо. Брава је увучена у центар платна. Дужина дворца је подељена на половине. Дужина замка је одложена од места где ће бити ручка. То се ради у два смјера од центра. Следеће - у овом тренутку направите нишу за дворац. Затим је бравица уметнута и причвршћена завртњима.

Професионалци препоручују да пажљиво означите платно пре него што клизним вратима обавите своје руке. У случају неправилног означавања могуће је покварити врата неповратно. Ако су потребне ручке на вратима, онда су и жљебови или пролазни отвори за њих изрезани. Отвор за израду је много лакши и јефтинији.

Монтажа механизма, уградња врата

Инсталација клизног система је једноставна. Ако не знате како да направите клизна врата сопственим рукама, чак иу овом случају, инсталација неће бити тешка. Све што је потребно је да се профил за вођење постави строго дуж хоризонта.

Руб водећег профила је потребан да се избаци 50 мм од руба отвора. Са друге стране, профил је обавезан ићи на ширину крила врата. Висина инсталације механизма се мора израчунати. Ова величина се састоји од висине тканине и ваљака, као и размака испод врата.

Удаљеност од зида зависи од самог зида. Ако је зид раван, онда је све врло једноставно. Ако није глатка, онда се процес израде и уградње клизних унутрашњих врата са сопственим рукама може мало закомплицирати.

Платно је постављено наводилице са стране. Након што су врата постављена, нагласак је причвршћен одоздо. Сада је само рупа. Сада знате како да направите клизна врата својим рукама. Није тешко, оригинално и ергономски.

Таква врата су нови тренд. Многи дизајнери користе ова решења за креирање јединствених ентеријера. Такви дизајни су такође популарни у Јапану. Можете украсити свој дом и проширити простор. Штавише, начин на који се клизна врата изводе властитим рукама је веома узбудљива лекција.