Какву пећ изабрати за давање? Преглед 10 опција

Удобност и практичност боравка у сеоској кући или сеоској кући ће осигурати унутрашњу декорацију пећи за гријање, кухање и друге потребе. Данас постоје многе варијанте дизајна: мултифункционалне, економске, са оригиналним естетским изгледом. Да бисте утврдили коју пећницу одлучите дати, размислите о најбољим опцијама за један или други од ових увјета.

Мини пећница за летњу резиденцију

Ниједна викендица не може се похвалити пространим простором. У таквим условима, рационално решење ће бити мини пећ. Избор ће бити одређен по неколико критеријума:

 • економски разлози
 • ергономија
 • тип горива
 • спецификације.

Компактност уређаја је само један од главних услова за сеоску кућу. А ипак, прво место је безбедност. Пошто је већина приградских зграда домаћинства дрвена, а када се загрева, дрво се добро осуши, онда топлота лако може изазвати нежељене случајеве. Алтернатива за пећи на чврсто гориво, у овом случају, биће плински или електрични модели. Сама пећница, димњак и сви прикључци морају бити затворени, а јединици је потребан одличан унутрашњи потисак тако да угљен моноксид не продире у стан.

Ако се пећ не користи дуже вријеме, она се у том периоду не смије скидати. Ово је још један важан фактор који одређује брзо паљење и загревање.

Важна карактеристика летње колибе је брзо ширење топлоте у свим просторијама. То може да обезбеди велика врата од пожара. Осим тога, таквадизајн може послужити као камин за вечерње празнике.

За дуготрајан и угодан одмор ноћу, пећница треба држати топлину што је дуже могуће. У поподневним сатима после радова у башти, одлазак у топлу кућу ће такође бити леп.

Плоча за кухање на пећи је углавном само нужна, поготово ако се кућица налази далеко од цивилизације подручја. Ако је плин, струја и, сходно томе, могућност кориштења плочица, остављени на градилишту, тада ће пећ на круто гориво са плочом за кухање бити најбоља опција.

Једноставност и једноставност дизајна омогућиће вам да брзо изградите грејни уређај и пренесете га на другу локацију. Ако вам је потребна поправка, лако је донети чаробњаку. Пошто је позив стручњака за поправке на кућу скупљи, онда у том смислу, мини пећ за економске сврхе.
пећи на гас
\ т Плинска пећ је најбоља за мјеста гдје постоји главни довод плина или ако нема централног напајања, али постоји могућност прикладних плинских боца. У овом случају, могуће је грејање зграда на више од два спрата.

Дизајн таквих производа састоји се од базе, кућишта, коморе за сагоријевање, плинских пламеника, штитника за гријање (евентуално аутоматизације). Предност гасних пећи је не само то што се гас сматра најекономичнијим горивом, већ га и економски сагоревају. Такође, да се систем може покренути у одређеним периодима и подесити жељену температуру у затвореном простору у аутоматском режиму.

пећи на пелете

\ т

Пелети су спремни за сагоревање пелета од дрвних отпадака, тако да се такви дизајни називају и гранулама. Чак и ако у кући постоји централно гријање, пећ на пелет се може користити као резервни, алтернативни или додатни извор топлине. Овај тип пећи је:

 • конвекција, загревање само ваздуха у просторији;
 • са воденим кругом и окружен "воденом кошуљом";
 • мјешовитог типа, који ради на различитим горивима (брикети угља, дрва за огријев, пукотине);
 • Снага пећи на пелет је обично унутар 15 кВ - 1 мВ, понекад ова бројка може достићи 3 мВ.

Пећ на пелете може произвести додатну топлоту услед сагоревања гаса из сагорелих пелета.

Модели са конвекцијом имају посебне канале (празне шупљине) који се налазе на ободу коморе за сагоревање. Загрејани ваздух се скида са дна, а загријан у шупљинама се уздиже до врха и шири се кроз простор навијача.

Осим тога, пећи за пелетирање могу бити опремљене горњим резервоарима за грејање, као и уређајима за:

 • Присилно убризгавање ваздуха
 • уклањање дима
 • гранулати дозирне пелете из бункера
 • аутоматско паљење
 • подешавањем излазне снаге.

Захваљујући најновијим достигнућима, производња топлоте врши се на рачун трајно управљаних горионика за реторту. То нам омогућава да докажемо аутономију пелетепећ-камин до значајног индикатора - више од 24 сата у режиму резидуалног сагоревања. Трајање топлотне снаге зависи од капацитета левка.

Дизајн пећи за пелет може бити уграђен у електронски контролни систем, програмиран од сензорске јединице.

Мини течна пећ

Ова врста пећи односи се на сагоревање дизел горива и керозина. Самоходни или под силом гравитације из резервоара за гориво допуњује посуду за трску. Претходно загрејано гориво прелази у гасовито стање, пара напуњује комору за сагоревање, где равномерно гори, оштре специјалну спиралу. Регулација преноса топлоте врши се помоћу ротационог вентила.

Дизелски угаљ може бити прилично компактан (до 10 кг), ау земљишној парцели, на примјер, за риболов.

Треба такође знати да када сагоревање дизел горива и керозина производи штетне продукте сагоревања за тело, то је стога привремена опција, али одлично решење за употребу у комерцијалним просторијама, за загревање склоништа на течно гориво.

& гт; Овенс

\ т

Такви уређаји се називају и тартуфи. Као гориво за нафтне пећи користе се различита моторна уља, укључујући рафинацију и мјешавину горива и уља. Тако се смањују трошкови гријања, а неприкладни за употребу нафтни производи неће загађивати околиш. Осим тога, испорука тренинга се може преговарати са ауто-компанијом, сервисном станицом или сусједном гаражном кооперацијом.

Удизајниране нафтне пећи:

 • регулација потрошње горива
 • подешавање брзине грејања
 • као горњу површину користите горњи део.

У таквим пећима се врши директно загревање ваздуха. Њихов принцип је да раде у димним гасовима. У дизајну нема млазница, тако да не зачепљују канале за напајање, што је погодно за употребу уређаја на хладном. Регулација производње топлоте одвија се у широком распону: од једва топле до црвене топлине. У конструкцији се практично ништа не може сломити, па се пећнице разликују за веома дуг животни вијек.

Тежина пећи је унутар 30 кг, тако да неће бити посебно тешка за транспорт од места до места. Извадите и инсталирајте испушну цијев за неколико минута. Пећ је лако спалити било где, без обзира на временске услове.

Уштеда горива је такође опипљива - 0,5-1,5 литара на сат. Уљна пећ је отпорна на ватру: само пара изгори, али не и путер.

пећи за дрво

Пећи на дрвету - ово је најтрадиционалнија верзија грејања од давнина. Данас су ови уређаји елегантно дизајнирани и могу се опремити површинама за кухање, пећницама, воденим завјесама. Лаки су за одржавање, сигурни, економични, стварају природну атмосферу и посебну удобност у кући. Одликује се одличним топлинским учинком и савршено се уклапа у унутрашњост земље.

Произвођачи могу задовољити и најзахтевније потрошаче. Може битимодификације:

Правокутна верзија.

Цилиндрични.

Пећи за пећи.

Батерија пећи.

Пећи за кружно дрво.

Донедавно је питање начина грејања у сеоској кући ријешено у корист циглених конструкција за гријање и кухање. Пошто је и даље релевантно, није потребно ни помињати традиционални начин грејања - компактну циглу за печење на дрва ако се одабере ова опција.

Његова најбоља локација је средина собе. То је и просторно грејање, и погодност кувања, а као камин одлична опција. Ако у кући постоје две просторије, онда је боље да се пећ између њих уреди.

Важно је напоменути и значај темеља за цигларску пећ. То ће у великој мјери овисити о сигурности структуре. За укупну тежину пројекта потребно је одвојити више од пола тоне. Није тешко израчунати пуну тежину будуће пећи, ако једна цигла тежи око пет килограма, а прије тога треба додати много везивања цемента.

Потребно је знати да из температурних флуктуација долази до постепеног уништавања објеката куће, који су директно у контакту са зидовима пећи. Треба водити рачуна ио правилном уређењу димњака, чија ће ефективна функција зависити од здравственог стања и здравља гостију.

За самосталну градњу цигларске пећи, потребно је темељито испитати његову схему и технологију зидања, које су ватростални материјалидруге нијансе морају се користити како би се утицало на ефикасност, трајност и сигурност. У овом случају одличан помоћник власника сеоске куће може бити савјет стручњака или његов цртеж.

Пећ за грејање и кување са воденим кругом

Такве пећи греју кућу због загревања расхладног средства у спојеном кругу. То су уређаји на гас или чврсто гориво:

 • Угаљ
 • тресет
 • огревно дрво
 • пелете
 • пољопривредни отпад.

Пећи на чврсто гориво, након што су унеле одређену температуру, могу се пребацити у режим тињача.

Још једна карактеристика контурних пећи је "водена кошуља" - цевни систем који затвара дизајн. Истовремено загрева околни простор и омогућава вам да добијете топлу воду за:

 • чишћење
 • туширање
 • кување
 • прање судова и многе друге потребе.

Уз пећницу, пећ може бити опремљена пећницом.

Често пећи за грејање и кување имају безколосников дизајн. Ова функција вам омогућава да максимално повећате загревање просторије; губици топлоте у таквим пећима су значајно смањени. А ако су пећи са малом плочом за кухање и воденим кругом првобитно развијене за употребу у кућама, данас је сасвим практично користити капацитивне моделе за велике зграде. Популарност је због широког опсега примене, скупа начина рада и карактеристика контурног дизајна:

 • за означавање горива иКомпактна врата се користе за паљење
 • за време активног сагоревања горива могуће је припремити храну; температура предаје може досећи више од 100 ° Ц
 • у наредних 12 сати након спаљивања горива, пећница се пребацује у режим пропадања и дјелује као топла батерија, давајући топлину у гријаној просторији дуго времена.

И на крају, напоменимо важну тачку. Прије купње пећи за љетњу резиденцију или дом, треба размислити о неколико кључних питања:

 • чија је намена пећ - само за грејање или за поступке кувања или воде
 • или важан естетски дизајн
 • значајна уштеда на дијелу залиха сировина за трошкове сагоријевања
 • који је неопходан индикатор топлинске снаге, с обзиром да се површина свих просторија загрева
 • које ће уједно бити и најоптималније димензије пећи да би оставиле више унутрашњег простора у соби
 • колико често ће бити потребе за грејањем током године
 • који захтева обим капацитета за залиху течних горива
 • где ће се складиштити чврсто гориво.

Горе поменуте пећи су најпопуларније опције за сеоске куће, приватне кућне зграде и туристичка села. Са сталним растом цена енергије у земљи, данас је алтернативно грејање више него икада релевантно.