Како звучно изоловати врата: како звучно изоловати собу, звучна изолација стана властитим рукама, како правилно залепити звучну изолацију, комплет за побољшање звучне изолације просторије

Стан или одвојена соба у њему мора бити поуздано и удобно уточиште од вањског свијета. Врло често смиреност и немарност узнемирују звукови који долазе извана. Могуће је носити се с таквим трошковима живота у стамбеној згради, ако се интеријерска врата учине акустички непроходна.

Шта је важно?

Звучна изолација врата је потребна у сваком случају. Када се желите опустити или чак уопће заспати, чак и ако смањите гласноћу ТВ-а, шапутате разговоре, кораке, итд. Да се ​​не посвађате са сусједима и не осјетите неугодности, требали бисте се побринути за пригушене звукове на улазу у собу (стан, кућу). Модерни произвођачи дизајнирају конструкције врата са максималним нивоом звучне изолације, што се једино може постићи, заједно са свим потребним материјалима.




избор опције

Приликом израде улазног пројекта, куповине у радњи или наручивања у радионици, потребно је узети у обзир да:

  • унутрашња врата са уметцима или унутар празнине прелазе више звука него што су направљена из низа;
  • Најбољи резултати се дају употребом сендвич технологије, иако се посебна кутија и не-типични прагови не комбинују са свим унутрашњостима;
  • строго се придржавајући технологије, могуће је смањити интензитет буке за 12 децибела;
  • понекад рад захтева посебне материјале;
  • сетови за изолацију буке, које обезбеђује произвођач, различити (мекиматеријали се могу населити, чврсти нису увек естетски релевантни);
  • клизни системи пропуштају више звука од ротирања.


Како то учинити?

Прије лијепљења звучне изолације, важно је осигурати да сама врата производе мање звукова. Да бисте то урадили:

  • мијењање плоче, смањујући удаљеност до зида;
  • напуните колица за затварање рупе која раздваја врата од плафона;
  • са заптивкама од четкица на рубњацима и летвицама стварају процеп између врата и ужег зида.

Потпуно готова врата у формату "сендвич" добро ограничавају ширење буке, иако су на рачун озбиљности и високе цене често постављена у просторијама канцеларијског типа.




Изолација буке у стану са сопственим рукама подељена је на унутрашње и спољашње:

- унутар стазе су меки и растресити материјали (минерална вуна, пенаста гума, пенаста пластика, вибропласт, висатон);

- са спољне стране се монтира плоча с влакнима или МДФ на љепило, или помоћу причврсних елемената (не-одвојиве облоге од метала ће бити тише са двостраним поклопцем панела).


Могуће је побољшати звучну изолацију ако заптивка затвара уске зазоре дуж периметра. Следећи корак је тапацирање ван дермиса, вештачка кожа са облогом, која гаси звучне таласе материјала (синтепон, пенаста гума). Важно је размотрити: ако немате звучну оловку, не можете сањати о тишини. То се ради једноставно: ставите готов дућан или залијепите печат у доњем дијелу врата. Ако су метална вратадозвољава растављање, уклања унутрашњи слој и поставља одабрани материјал у детектовану шупљину.

Да би се правилно урадило брушење мреже са звучно изолационим премазом, потребно је започети са одмашћивањем површине ацетоном или сличном супстанцом. У почетку се поставља Вибро-изолациони слој, на врху - заштита од буке (са обавезним преклапањем лимова). Радове треба обављати у топлој сезони или на температури ваздуха од најмање 25 степени. Да би врата изгледала атрактивније, могу се прекрити умјетном кожом.

Ако врата немају унутарњи лист, мораће се пазити да се направи оквир који је постављен унутар њега. Шупљина мора бити ушивена иверицом. Када радите на звучној изолацији улаза у кућу, инсталирајте још једно око, спојнице и друге потребне елементе.

Шта користити?

Можете користити различите сировине. Звучна изолација собе помоћу полистирена је довољно лака, поред тога, добро одржава топлину. Релативно приступачан синтепон је дугачак, ако је његов слој прилично густ. Боље је покрити пукотине минералном вуном, али је не треба користити као главну звучну изолацију (с обзиром на ризик од скупљања). Пјена се најчешће користи за затварање спојева и вањске облоге дрвеног платна.


Ако не желите да поставите врата за изолацију буке, морате да обрежете тканину синтетичким или полистиреном. Без обзира на избор, слој мора бити довољно густ. Треба имати на уму: штаБ пријеми се не користе, звучна изолација врата даје добар резултат само под условом поуздане заштите зидова, подова, плафона и прозора. Употреба полиуретана од пјенастог лима и ролне помаже да се угасе само шокови шока, али не и гласови људи или животиња. Не купујте филмове који штите од буке: ово је губитак новца, минимални ефекат ће бити приметан само коришћењем структура од 4 цм и дебљег.


Неколико ће смањити интензитет гума за бртвљење које се причвршћује на обод кутије. Слабо угасите звук, али задржите топлотне трачнице, добро загрејте језичке и поставите их на дно четкице. Изолон је бољи од пјенасте гуме (гушће), али имајте на уму да ће за то морати да плати више новца. Да бисте причврстили било који премаз који апсорбује звук, потребно је да користите само оне лепкове који су специјално дизајнирани за решавање овог проблема. Не заборавите да запечатите све шавове и спојеве, иначе неће бити могуће постићи тишину.

Најважније: да би се постигао оптималан резултат, омогућила би се само сложена поправка, јачање звучне изолације врата може се сматрати само њеним фазама.

О томе како сами звучно изолирати врата - у сљедећем видеу.