Како затворити фуге између стропова: 5 фаза рада

Да би се осигурао квалитет шавова између плоча на стропу, потребно је обавити припремне радове. Валови, који се налазе између стропних плоча, сматрају се једним од најкомплекснијих дефеката. Већ деценијама људи се боре са овим проблемом, али као резултат тога, пукотине су се поново осетиле. То се догодило из разних разлога, на примјер због скупљања куће или кретања тла. Садашњи тржиште грађевинских материјала може понудити широк спектар производа који могу помоћи у овој ситуацији. Једно од решења да се тај недостатак сакрије јесте уградња затезног плафона, али не може свако да приушти овај луксуз. Шта учинити у овој ситуацији?

Полагање шавова на плафону између плоча: преклапајуће фазе

Како уклонити деформационе шавове, ако су јако видљиви? Ако одлучите да користите такав материјал као тапет или тканину за плафон, онда је најбоља опција за затварање шавова употреба монтажне пене и кита. Ако је плафон обојен, боље је користити метод који ће бити квалитетнији.

Приликом полагања плафона треба користити само високо квалитетне радне материјале.

Ако се не придржавате овог једноставног правила, шавови ће се поново појавити након одређеног временског периода и строп ће морати да се поново поравна.

Полагање спојева на плафону уз помоћ монтажне пене је најједноставније и најбрже

Плафонски плафони могу се поделити у 5 фаза:

  1. Прво, морате проширити пукотину. То можете да урадитекористите пунч или специјално весло;
  2. Након тога, помоћу конструкцијског ножа, шав треба очистити и помијешати са посебним прајмером. Овај корак треба да се уради помоћу четке;
  3. Затим шав мора бити напуњен монтажном пјеном помоћу грађевинског пиштоља. Када се пена темељито осуши, користећи се ножем за грађевинарство, вишак се одстрањује на равну површину;
  4. Следеће што треба урадити је да помијешамо први слој малтера. Смеша се пажљиво наноси шпатулом на шав. Покрети морају бити глатки и сигурни, тако да пунило потпуно испуњава празан простор пјене;
  5. Након пола сата потребно је наносити додатни слој гитове ширем лопатицом.

Овај метод је погодан не само за спуштање плафона. Такође се могу користити у присуству празног простора између цеви које улазе у плафон.

Након што се смјеса осуши, она се мора самљети, а цијела површина стропа мора се обрадити китом.

Штап између зида и плафона: одабир материјала

Још један проблем са којим се често може наићи је пукотина између зидова и плафона. Шта да радим са таквим шавом? Овакав проблем ће представљати препреку квалитативној обради горње границе. Наравно, можете користити горе описану методу и затворити шупљину са грађевинском пјеном, али постоји још неколико материјала који могу спасити ситуацију.

На пример, да бисте затворили шав, можете користити:

  • раствор гипса;
  • фластери синтетичког типа;
  • Кита отпорна на влагу.

Најбоља опција за затварање споја између зида и плафона је грађевна пјена, пошто почиње да се шири након наношења током сушења, чиме се попуњавају сви празни простори.

Ако постоје велики спојеви, онда можете користити арматурну решетку која треба да се стави у напукнуту форму. Често се у ту сврху користе памук или лан, који се навлажује љепилом. Последњи корак ће бити примена гипса, што ће помоћи да се консолидује резултат.

Припремна фаза: како размазати шавове на плафону између плоча

Да би се осигурало да се шав не види у будућности, потребно је извршити неке завршне мјере, које укључују употребу посебних материјала. Међутим, прво морате припремити плафон за рад. Пошто се прајмер наноси искључиво на чисту површину, прво се уклања стари премаз, а стари цемент и креч се чисте.

Важно је запамтити да се не може примијенити сљедећи слој материјала све док претходни не пресуши. Ово је веома важна ствар коју треба слиједити. Ако не обратите пажњу на то и занемарите правило, квалитет завршног рада може бити озбиљно погођен.

Завршни радови

Након завршетка главног рада, можете наставити са поравнавањем површина. Ово се ради помоћу абразивних мешавина.

Флизелин е възможно да елиминира всички малки неједнакости на стропа.

Веома је важно запамтити то пре сликањаПлафони се могу покренути само када су сви поправци завршени.

Користећи флизелин, можете добити лијепи плафон. Морате да је ставите пре него што почнете да користите кит. Овако добијате једнак плафон. Након наношења завршног гитова, плафон се заснива на посљедњи пут. На крају стропа, можете дати апсолутно било коју врсту, користећи боју или други материјал.

Одговор специјалиста: како затворити зглобове између стропова (видео)

Спојеви између стропних плоча су проблем који је настао одавно. До данас, ова неугодна ситуација је ријешена врло једноставно, довољно је да се прибјегне помоћ грађевинског материјала. Фокусирајући се на величину пукотина, одабиремо материјал и потребну методу. Створите савршен плафон без реалистичног прибјегавања дизајну. Најважније је да пратите инструкције корак по корак.