Како заштитити руже од болести и штеточина

У јулу су руже често наилазиле на зелену лисну ушу, која се сије на младе клице. Штеточина током сезоне даје 6-7 генерација и брзо се множи. Против лисних уши, користити дроге Золон (20 мл на 10 литара воде на 1 м²), Талстар (4-6 мл на 10 литара воде на 1 м²) у интервалима од 2-3 тједна, као и инфузије духана, лука и сл.

Када листове прати паук, у почетку се појављују мале бистре тачке, а затим у сувом, топлом времену листови су жути, покривени мрежом, суши. Нанесите исте лекове против лисних уши, као и инфузију лук љуске, бели лук, биље од дрвета. У јуну - јулу, на лишћу се виде бледозелене ларве ружичасте пиљевине са рудном главом.

Одлагање јаја, женско, јавља се на младим избојцима, од којих се деформишу и заостају у расту. Против пилана узаштити ружакористим Актеллик (20 мл на 10 литара воде на 1 м2), изрежем и уништим деформисане изданке у којима је женка положила јаја.

Листови су опечени, а рупице у њима су извагане у жилавцима, а најчешће је акросар браонкасто-црни кукац, који је прекривен шупљинама, а млијечно-бијеле ларве са смеђом главом оштетиле су коријење. У поподневним сатима скрива се у земљи. У односу на личинке, тло под грмљем се залије Актара (1 г на 10 литара воде, третира се три пута у размацима од 7-10 дана). На пупољцима, младим листовима, изданцима, трњама развија се бела патина, затим постаје густо браонкасто-сива, а на крају љета формира црну тачку плодног - прашкастадев Зимовање патогена јавља се у коре коре, под љускама бубрега. У случају болести, биљка мора бити третирана са 1% Бордеаук течности, интервал између третмана је 4-5 дана, или 0,4% бакар хлорида или раствор соде и сапуна (40-50 г Сода и 40 м сапуна на 10 литара воде), и током периода пупања - 1 проценат колоидног сумпора и наредних 2-3 прскања у интервалима од 15-20 дана. За превенцију, Микосан или 2-3 пута у току сезоне третирајте грмље и попрскајте га земљом, а затим опустите.

У другој половини љета, када почиње кишно вријеме, на ружама се појављује црна мрља: горња површина је прекривена заобљеним тамносмеђим, у близини црних точака, чији је промјер око 5-15 мм, те се на крају спајају. Зими се на патогену, на ослабљеним листовима и оштећеним изданцима, захваћеним листовима и сувим изданцима треба спалити. превенција зазаштиту ружа- као и против пепелнице. Може се појавити и Цертоспоросис - смеђа са тамним или љубичастим украсима заобљених тачака промјера 1-5 мм, септориоза - бјелкасте или тамно смеђе мрље с тамноцрвеним рубом, рђа - на горњој површини листова жуте и црвене точке, на доњој - грудице оранге - иеллов спор. Јако оштећене грмље слабе и могу пропасти. Узрочни агенс хибернира у облику спора или мицелија на погођеним стабљикама које треба резати и спалити.

За превенцију, оплодити пре сваког цветања 0,3% раствор екстракције суперфосфата и исти -калијум нитрат. Распршује се у рано прољеће, прије отицања бубрега, 5% отопине ​​жељезног сулфата из грма и тла, 1% отопина Бордеаук текућине за вријеме бујања листних пупољака, на почетку пупања, прије цватње. У јесен, заражено лишће се сије и уништава. На бактерије оболеле од рака бактерија налазе се израслине на корену, врат корена, повремено на пањ и гране. Уклоните их и дезинфикујте резове са 1% раствором бакар сулфата 5 минута, а затим исперите водом. Ако су се израслине формирале на врату корена, биљке су уништене.