Како замијенити кабелски сноп у Хрушчову

Ми мењамо ожичење у Хрушчову

Стара схема ожичења у Хрушчову није у стању да се носи са савременим теретима. Да, и рок његове службе у многим случајевима је већ завршен. Стога је његова потпуна замјена за вријеме поправке стана једина права одлука.

И по нашем савету, можете га променити без посебних проблема без ангажовања професионалаца. И што је најважније, ваше постављање ће задовољити све потребне стандарде и стандарде и неће довести до пожара.

Обрачун распореда и избор шеме снабдијевања стана

Пре него што променимо ожичење у Хрушчову, морамо урадити бар приближан прорачун. То ће вам омогућити да правилно одаберете попречни пресек жице, потребан број и номиналне параметре прекидача и, наравно, шему снабдевања нашег стана.

Израчун ожичења

Да би се правилно израчунала називна снага наше електричне мреже станова, потребно је направити детаљан план свих могућих електричних уређаја. Треба узети у обзир не само њихову номиналну снагу, већ и локацију, као и начин повезивања.

 • Прије свега, потребно је подијелити све уређаје у вашем стану на снажну, номиналну снагу једнаку или већу од 2кВ, и малу снагу, односно мање од 2кВ. За напајање моћних уређаја боље је обезбедити засебну групу напајања са сопственим аутоматским прекидачем у разводној табли.
 • Сада бисмо требали рачунати укупну снагу мале снагеуређаја У овом случају, израчунавање треба извршити на основу најнеповољнијих услова. То јест, у нашем случају, потребно је узети у обзир највећи број оперативних уређаја у исто вријеме.

Вреди напоменути! При томе не треба заборавити основне законе логике и није потребно претпоставити да ће сви ваши електрични уређаји радити истовремено. Према томе, израчунавање треба да се врши на основу стварне ситуације.

 • Сада, пошто смо израчунали називну снагу наше електричне мреже, морамо је пренијети на номиналну струју. За ово користимо формулу: И = П /(У? Цос?), Где И - наша номинална струја, П - наша номинална снага, У - номинални напон, и цос? - фактор снаге. Али у нашем случају цос? практично је једнака једној, па их игноришемо, чиме се додатно снабдева жицом.
 • Као резултат добијамо следећу формулу: И = П /У

На основу тога, знајући да је напон у нашој електричној мрежи једнак 220В, можемо израчунати називну струју. Након једноставне калкулације, налазимо да електрични апарат снаге 1000В троши струју од 4.55А.

Да би се додатно поједноставило израчунавање и пружила додатна понуда нашег књижења, прихваћамо ову вриједност од 5А.

На слици су приказане номиналне струје ожичења различитих профила и материјала за производњу

 • Свака ожичења у Хрушчову и распоред њене заптивке увелико зависе од врсте жице која се користи. Није тајна никоме да бакарне жице имају многопропусност, а алуминијумска жица је мања. Стога, избор попречног пресека жице треба извести према доњој табели.

Вреди напоменути! Колика је ширина пропусног опсега жице зависи од начина полагања, типа жице и неких других параметара. У међувремену, препоручујемо да бакарна жица на сваком пресеку од 1 мм2 буде у стању да прође кроз струју од 10А, а алуминијумска жица на сваком пресеку од 1 мм 2 може да прође струју у 5А.

Избор система снабдевања станова

Дијаграм ожичења у Хрушчову је сада одабран. То се ради на основу тачке 7.1.18 ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), која указује да сви заштитни уређаји у стамбеном простору не би требали бити већи од 25А. Ова ставка ће бити полазна тачка за све даље изборе.

 • Дакле, ако снага свих ваших апарата у стану не прелази 25А, онда можете све станове нахранити из једне машине користећи 2.5мм 2-заварену бакарну жицу или алуминијумску жицу попречног пресека од 4 мм2. Али у модерним чак и једнособним становима мало је вјероватно.
 • Нормално, називна струја електричне мреже је већа од 25А. Стога, у овом случају, морамо подијелити храну по групама. Снага сваке од њих не смије прелазити специфицирану струју. Ово се обично групише по утичницама за напајање и осветљењу. Али можете подијелити групе по соби или на неки други прикладан начин. Главна ствар је да се не "распрши" једна група у различитим деловима стана, иначе у процесу рада могу постојати проблеми.


Могућа шема хране за ваш стан

Вреди напоменути! За групе хране, осветљење се обично користи за аутоматске прекидаче од 16А. У овом случају, према тачки 6.2.3 ПУЕ, свака група осветљења мора да садржи највише 20 веза. Једна веза је једна лампа или један лустер са више лампи. Исто правило важи и за соцкет или за мешовите групе.

 • Вриједи споменути и снажне електричне уређаје, које смо искључили у фази израчунавања. За њих је боље организовати храну из засебног прекидача. Штавише, могуће је боље радити без додатних утичница, ако је могуће. Пресјек жице и номинални параметри прекидача у овом случају се бирају на основу номиналних параметара уређаја према истим принципима као и за појединачне групе.
 • Ако планирате да инсталирате утичницу у купатилу, онда се ова група треба разматрати одвојено. На крају крајева, у складу са П.7.1.37 ПУЕ, утичнице у купатилу се могу инсталирати само преко РЦД-а (прекид заштитног уређаја). У овом случају, наша упутства саветују групу са утичницом у купатилу да укључи утичнице у кухињи, где ће заштита УЗО бити најрелевантнија. Иако кухиње ПУЕ не намећу такве захтјеве.
 • У зависности од квадратуре и броја електричних уређаја, дијаграм ожичења у љуски од цигле може садржати од двије до шест група. Свака од ових група је боље потписати одмах, а утичнице и групе осветљења су визуелно одвојене.

Монтажа кабловског снопа у Хрушчову

Директна монтажаОжичење се може обавити својим рукама. Уосталом, знајући све потребне параметре жице и број група, то није тако тешко урадити.

Важно је одабрати одговарајућу методу за полагање жице. То може бити отворен и скривен начин.

Инсталација отвореног ожичења

Нећемо детаљно да се бавимо специфичностима уградње на сваки појединачни начин, они су на много начина описани у претходним чланцима. Разговарајмо само о предностима и недостацима сваке од њих.

Изглед отвореног ожичења

 • Према одредби 2.2.1 ПУЕ, отворено ожичење се назива ожичење, положено непосредно иза елемената грађевинских конструкција. Укључује монтажу ожичења у основним плочама и посебним електричним плочама.

Предности отвореног објављивања укључују:

 • Могућност уградње у већ реновиране просторе. Уосталом, постављање кутија за полагање жице не подразумева велику количину прашине и грађевинских конструкција.
 • Висок степен употребљивости. На крају крајева, жица положена у кутије је прилично лако доступна иу случају квара, лако ће се наћи или замијенити.
 • У недостатку потребе за извођењем радова на зидовима хода, брзина монтаже скривених каблова је прилично висока. Дакле, за малу површину <стан се сав посао може обавити буквално у једном дану.

Инсталација ожичења на скривени начин

Скривено ожичење се назива ожичење,постављене директно у елементе грађевинских конструкција. Укључује ожичење, положено испод вијка, у шупљинама грађевинских конструкција и испод спуштених плафона.


скривено ожичење

Предности латентног књижења укључују:

 • Због своје нејасности у очима треће стране, овај метод има атрактивнији изглед. Истовремено, он не заузима тако мали простор Хрушчова.
 • Схема ожичења ољуштене опеке не захтијева употребу додатних кутија за полагање жице. Дакле, цена материјала је значајно смањена.
 • Жица упрегнута на скривени начин има веће параметре капацитета претовара. На крају крајева, цигла или цементни малтер имају већу топлотну проводљивост од ваздуха. То омогућава бољи пренос топлоте на жицу и смањује могућност његовог распадања.
 • Захтеви за безбедност од пожара за латентно постављање су мање ригидни и немају ограничења у погледу масе.

закључак

Приликом замене ожичења, најважнији корак је да се правилно израчуна и одабере шема будуће електричне мреже. Ако се оба ова елемента правилно извршавају, бројни видео записи ће вам помоћи да извршите инсталацију директно.

И правилан израчун и инсталација гарантују вам непрекидно напајање и елиминишу вероватноћу пожара услед кратког споја.