Како узгајати дуван за пушење у сеоској кући

Дуван - вишенамјенска биљка. Осим пушења, користи се и за контролу штеточина у кућици. За узгој дувана за стручњаке за пушење препоручују се само оне сорте које се историјски развијају на вашем подручју. Тек тада, уз правилан третман, дуван за пушење ће бити јак, мирисан и са добрим укусом. Сматра се да сам принцип узгоја дувана није толико компликован, да је потребно само посветити више времена третману након бербе или ферментацији. Али то се не мора бојати, нема ништа компликовано у овом раду. Поготово ако знате како се узгајају вртови и зими се блокира, онда се ферментацијом дувана можете носити са "одличним".

сорте дувана за узгој у сеоском имању

  • Трапезонд Кубанетс. Вегетативни период од садње садница до задњег варења је 103-134 дана. Технички одговарајући листови у просеку 27 ком. Садржај никотина је 2,6%.
  • Трапезонд 92. Сорта је отпорна на бројне импресивне факторе, вирусне болести дувана. Има кратак вегетативни период. У просеку, 98 дана после садње расплодних листова.
  • Самсун 85. Сорта се односи на сорте интензивног сазревања, просечна старост је број дана од садње до лишћа листова је приближно 105 - 110 дана. Број технички зрелих листова из једног грма духана око 50 ком.
  • Нова годишњица 142. Период вегетације од садње садница до сазревања лишћа је средња пауза од 78 дана, до последње паузе 82 дана. Садржајникотин у писму 2.0-2.1%. Сорта има свеобухватну отпорност на болести дувана.

Услови сетве дувана на садницама

Узгој дувана није компликована ствар. Узгој дувана се одвија на сјемени начин. Саднице треба узгајати из сјемена духана. Ако сте купили рани разред дувана, онда га посијате средином марта, ако касни - средином фебруара.

Узгој дувана за пушење преко садница

Пошто су семенке дувана веома мале, треба их сејкати површно. У ту сврху ће се уклопити пластичне прозирне кутије или чаше. Тло за сетву треба да буде лабаво и влажно.

Међутим, важно је осигурати да тло није пренапучено и да семе не угуши. Затим је контејнер прекривен стаклом или комадом провидне пластике. Након постављања на топло, свијетло мјесто, с температуром од 25-27 ° Ц. Једном дневно, уклоните кондензат из унутрашњости стакла, окрећући га на другу страну. Приликом сушења земље лагано је посути пиштољем за прскање. Појавила се на њеним степеницама спуштена на 18-20 степени. Обезбедите добро осветљење.

Брање садница дувана

Млечни дуван се препоручује када биљке почну да се појављују 2-3 трајна лишћа. Могуће је и касније, али онда ће се раст садница успорити.

Култивирање дувана без сликања је једноставно немогуће. Семе су веома мале и степенице биљке су веома честе. Дуван расте прилично брзо и саднице почињу да ометају раст. Као резултат садницаиспада веома слаба и издужена.

Најбоље је да се рони дуван у одвојене посуде. За ове сврхе најбоље је користити пластичне чаше за једнократну употребу. За саднице дувана су простране, у одвојеним капацитетима биљке ће расти боље. Од пластичних чаша ће бити погодно садити саднице на отвореном терену.

Брига о дувану

Залијевање садница без чекања да се земља осуши. Али недељу дана пре него што је трансфер на отворену подземну воду смањен, а за два дана - зауставити. До садње на отвореном терену, саднице треба да имају 5-6 правих листова, да буду 12-15 цм висине

Избор мјеста за узгој духана

\ т

Дуван се узгаја на отвореном терену, у стакленику, па чак и на балкону, ако то дозвољавају влажност и температуре. Када изаберете место, размислите да он воли простор и не толерише комшилук: његови корени расту. Идеална је сунчана платформа на завјетрини, чија је величина израчуната на основу потребе за једном стабљицом - 0,2 м2. Ако се планира узгој у стакленику, одвојите мјесто од других усјева и водите рачуна о плодореду.

Храњење и нега дуванских садница на отвореном

Дуванске саднице могу се садити у отвореном тлу само када прођу сви промрзлине, а температура површине Земље ће бити око 10 степени топлоте. По правилу, то је крај маја. Између грмља треба да буде 30 до 50 цм.Најбољи начин је да се "осети" дуван у светлој, лабавој земљи која садржи умерену количину креча.

УПроцес раста треба да систематски отпушта земљиште, да се отклања, да се вода и храни. Последња ствар коју можете да урадите је да се ослоните на правила која одговарају парадајзу. Заливање се обично састоји од два или три пута током летње сезоне, трошећи од 6 до 8 литара по грму. Преплитање воде је неприхватљиво.

Цветне културе морају урадити кикирики (разбити цвасти) и стално сечити бочне клице, другим ријечима - пассинкуат.

Самонасељење је боље засадити на свежој земљи, ако не постоји таква могућност - након зимских усјева. Не препоручује се да се то ради у областима где су претходно узгајане репе, кромпир. Тла тла за дуван сматрају се земљиштем, у којем постоји довољна количина азота и калијума.

Лепо ђубриво - крава. Птице и купус ће такође бити корисни. Земљиште које је оскудно на креч, показује обогаћивање ове супстанце.

Одмах након садње, саднице захтевају довољну количину азота да израсте пуно зеленог лишћа, што заузврат у потпуности утиче на принос. Не треба пропустити овај период и правовремено обавити облачење. Могуће је прављење сложених ђубрива са доминантним садржајем азота. Добро за ово је уреа.

Болести дувана током узгоја у некој земљи

Тако чудно, чак и запетљани дуван је погођен болестима и гљивицама. Можете плесати тамбурашем око засада, од њих пухати прашина, али само један хладан пад испод + 15 ° Ц ће учинити све што вам треба. Превенција болестије здравље и снага биљке. Ако је слаба и слаба, мало је вероватно да ће живети чак и до техничке зрелости.

Дешава се да је понекад чак и пуна снага биљке болесна. Тада постоји неколико опција за ослобађање од несреће:

Извадите болесни грм дувана са кореном, однесите га даље од града и спалите га. У овом случају, неће бити гаранције да инфекција неће нестати.

Поспите раствор бакар сулфата. Он зауставља развој многих болести.

Опет може бити огорчење - али шта је онда са пушењем дувана? То је врло једноставно. Пошто бакар сулфат не апсорбује биљка и испере га прва киша или добро заливање. Ова сировина не утиче на укус сировина.

сушење дувана

После сакупљања листова дувана који су сушени у вентилисаној просторији, са око је пожељно ставити посуде са водом, како би се повећао садржај влаге. Оставља се суво око месец дана.

Затим осушене листове треба навлажити чистом водом из спреја и пресавити у гомиле, прекрити полиетиленом, и чувати током периода за равномјерну влагу. Лишће треба да буде меко, али не и сирово. Након тога, оставља се или у потпуности или изрезати у затворену стаклену посуду (теглу) за ферментацију.

Наравно, наш материјал се не претвара да је детаљан уџбеник, а многе замршености нису нарушене. Оно што је најважније, пре садње, одредити за који дуван се узгаја. Ако треба да пуши, онда је боље уклонити цветање, али због лепоте, онда нека остане и мириспротеже се кроз читаву локацију. А ако урадите озбиљан узгој дувана, мораћете да сазнате више о овом питању. Али да бисте добили прву жетву - већ знате довољно.