Како ставити плочицу у кухињу

Да би се плочица ставила у кухињу - није тешко! Пратећи једноставне захтјеве технологије обављања таквог посла, можете то учинити сами. И финални квалитет неће бити лошији од мајстора-професионалаца.

У почетку нисмо размишљали о постављању плочица у кухињу. Планирано је да се залијепи са перивим тапетама. И за то су обављени сви припремни радови: малтер је нанесен на бетонске зидове, китове, као и дубоки продор. Међутим, због околности, превладавајући коначни избор пао је на керамички премаз.

У првој фази, зидове смо обрадили посебним прајмером "Бетон-контакт" за полагање плочица. Следе ружичасти зидови.Након сушења, зид на додир изгледа бодљикаво и врло неравномеран. Неопходно је да се љепило и плочица боље чувају на површини. Наношење посебног премазног слоја је обавезно, јер се лепљење плочице у кухињи без ње може бити проблематично.

Затим наставите са планирањем полагања саме плочице. Под има малу пристрасност, судећи по етикети нивоа. Због тога су одлучили да се из другог реда стави плочица, а прва, по потреби, исече одоздо.Завршавање кухиње керамичким плочицама почело је са уградњом металног профила за други ред. Цртање на зиду равномерно равном линијом, причвршћено за њен профил и завијеним вијцима. Профил ће бити уклоњен следећег дана.

Специјални лепак је разблажен у складу са упутствима у води, добро помешанспецијални миксер је убачен у бушилицу и уз помоћ чешљева почео да наноси лепило на плочицу. Дебљина слоја љепила за плочице, као и његова конзистенција (густина) зависи од једнакости зида. Где је идеално - довољно је до 0,5 цм, а где не - на основу ситуације.

Са чешљем за чешаљ уклонимо вишак лепка и притиснемо плочицу на зид. Следеће ћемо ставити још једну и тако даље. Између сваке плочице, убаците крижеве ближе њиховим доњим и горњим ивицама. Једнакост завршене површине посматрамо уз помоћ нивоа. Таква једноставна техника може ставити плочице у кухињу.

У куту убацујемо посебан пластични профил (код идеалног угља могуће је без њега), које се лијепе. Осим тога, обавља и декоративну функцију, скривајући недостатке неравномјерног судара плочица, поготово када је угао у почетку био врло неравномјеран или није био врло прецизно изрезан.Када се љепило потпуно осуши и добије снагу (око један дан), можете уклонити профил и положити први ред плочица, узимајући у обзир постојећа одступања.

Отвори за утичнице и прекидачи у плочици се израђују уз помоћ специјалне "балеринке" или куке на пречнику од 67-68 мм са бушилицом за центрирање.Када се цела плочица осуши, уклањамо крижеве и, ширећи упутства за шав, напунимо је празнинама између плочица. На томе, завршетак кухиње са керамичким плочицама може се сматрати завршеним.