Како ставити плочицу на дрвени под? Да ли је могуће ставити дрвене облоге на дрво, положити на под у дрвену кућу, како то исправити

Претходно су подови многих стамбених зграда били од дрвета. Такви премази су еколошки прихватљиви, али не увек удобни. Због тога се понекад власници одлучују за дрвену подлогу као оквир испод керамичких плочица.

Могу ли ставити дрво?

Керамичка плочица је један од најтрајнијих и најквалитетнијих материјала погодних за израду подних облога. Лако се одупире високим флуктуацијама влаге и температуре. Због тога се користи у готово сваком дому где је потребно створити удобне услове боравка.


Понекад се плочице постављају на дрвене темеље. Али треба схватити да су ови материјали некомпатибилни.

То је због неколико техничких карактеристика.

 • Дрво брзо упија влагу, као и да је одваја. То доводи до константних промена у димензијама дизајна. Поплочана површина треба да буде статична, јер крхки материјал не толерише динамичке осцилације. Због тога се на површини пода током времена могу појавити пукотине и други недостаци. Минимизирање таквог удара може бити постављањем додатног слоја ХВЛ, ПВЦ или ДСП.


 • Дрвене конструкције се одликују минималном отпорношћу на вањске утјецаје. Материјал се брзо врти под утицајем високе влажности, а може га уништити и разни микроорганизми. Према томе, такве конструкције треба прекрити заштитним бојама, што искључује негативне ефекте. Керамика је издржљива, али када се разбије или нарезује дрвопукотине се могу појавити и на површини плочице. Појава премаза и значајне разлике у висини су зачепљене. • Дрвени под је мале чврстоће. Ове површине се комбинују само са релативно лаганим плочицама (винил и др.). Ако планирате да користите керамички гранит, боље је да формирате бетонску везу, која може да издржи тежину овог материјала.

Технички је могуће поставити плочицу на дрвени под, али то није увијек рационална одлука. Да би се продужио вијек трајања ове везе, важно је слиједити прецизну технологију инсталације и препоруке искусних професионалаца.карактеристике процеса

Технологија постављања плочица на дрвеном поду је прилично компликована. Важно је не само сигурно причврстити материјал на подлогу, већ и очувати трајност дрвеног оквира.

Да бисте правилно поставили плочицу, морате се придржавати неколико једноставних правила.

 • Дрвена подлога треба да има приступ кисеонику. Ако је под поплочан са обе стране, брзо ће постати неупотребљив и почети да трули. Стога је важно да дрво буде емитовано одоздо. Дрвени оквир би требао бити смјештен на трупцима, што ће осигурати потребну вентилацију пода.


 • Оптерећење треба бити равномерно распоређено. Ово се односи и на подножје дрвеног пода. Сви трупци испод њега требају бити удаљени 50 цм један од другог. То ће вам омогућити да све квалитативно прихватитеоптерећење без изазивања авионског изобличења. Често се овај проблем рјешава помоћу шпер плоча, које су равномјерно распоређене по површини пода.
 • Плочу треба полагати само на фиксној бази. Ако се конструкција савија или помера када хода по особи, те недостатке треба уклонити. Такав приступ ће у будућности елиминисати пукотине, као и продужити живот читавог монолитног система.


  Да бисте добили солидан дизајн, важно је да пратите све стручне савете. Стога се прије полагања цријепа на дрвени под препоручује детаљно упознавање с технологијом, као и исправан одабир свих материјала за рад.

  Како оценити стање површине?

  Квалитет пода базе је један од фактора од којег зависи дужина полагања плочице на поду. Због тога практично сви стручњаци препоручују да се започну инсталацијски радови управо због стања дрвеног пода.

  Да би се анализирало стање постојеће структуре, требало би је потпуно раставити.

  Алгоритам прегледа може се подијелити на неколико узастопних корака.

  • Процена стања носивих плоча. Да би то урадили, они су демонтирани и погледали предмет било какве штете. Ако се пронађе, пожељно је да се производ потпуно промени на свежи производ од дрвета.


  • Преглед референтних заостатака. Овде треба бити посебно пажљив, јер се ове конструкције перципирају свим теретом. Лагови морају бити јаки и добро заштићени од труљења.
  • Замена грејача. Ако се испод пода налази још један слој додатног материјала који утиче на карактеристике топлотне изолације, такође је важно проверити и сазнати да ли је унутрашњост калупа, глодара,


   Посебну пажњу треба обратити на два главна фактора приликом испитивања дрвених подова.

   • Роттинг. Ако дрво почне да трули, треба га одмах заменити. Провера нивоа оштећења може бити нормална материја. Требало би да се заглави у структури дрвета и да види да ли је постала мекана. Могуће је идентификовати и глодање као и визуелно, јер на површини у овом случају постоје мрље гљива. Оштећени делови се у потпуности замењују. Ако је ово место у контакту са другим производима од дрвета, структуру треба третирати посебном антифунгалном композицијом. Иако стручњаци савјетују да се такво рјешење покрије на свим подовима прије полагања плочица.


   • Присуство поткорњака. Ови штетници се налазе у самој структури стабла, разбијајући његов интегритет и смањујући снагу. Короиди формирају у даскама својеврсне покрете који се могу проширити на велике површине. Оштећене делове треба уклонити, а чисте површине третирати посебном заштитном структуром.

   Технологија за процену стања пода у већини случајева подразумева потпуно демонтирање подне облоге са накнадном инсталацијом.

   Стога, ако постоји могућност, боље је замијенити их бетонском везом, која ће издржати готово све врсте плочица.


   избор лепка

   Монтажа плочицаврши се коришћењем специјалних складишта. Међутим, често се на дрвеним подовима формира додатни слој естриха, који се може направити од специјалних производа.

   • Цементни раствори. Таква средства су најјефтинија и најпопуларнија. Можете их припремити независно од претходно прикупљених компоненти.
   • Полимерне мешавине. Тензије од таквих супстанци су релативно ретке, јер су њихови трошкови прилично високи. Предност таквих база је у томе што су високо пластичне, јер вам омогућава да изједначите флуктуације дрвета без да их прелазите на плочицу.


    Што се тиче мешавина за керамику, могуће је лепљење на дрвеним подлогама са различитим производима. Многи од њих садрже и цемент и додатне полимерне адитиве. Специјализоване мешавине за дрво не постоје, јер се плочица у већини случајева монтира на чврсте бетонске темеље.


    Прије причвршћивања производа на површину, важно је појаснити тип материјала који је погодан за расположиве материјале. Лепљење плочице на подлогу од гипсаних плоча, на пример, могуће је помоћу мешавина које су намењене за рад са гипсом. Због тога многи стручњаци препоручују консултације са продавцима који су у стању да предложе најбољу опцију која је погодна за решавање проблема.


    обука

    Квалитет припреме дрвене подлоге је кључ за дугу и поуздану услугу подне облоге. Данас користе стручњацинеколико метода за припрему површине дрвеног пода.

    Један од најједноставнијих приступа је експресна технологија, која укључује обављање неколико узастопних корака.

    • Прије свега, дрвени под је провјерен на јачину и изједначен у хоризонталној равнини.
    • Затим, на врху дрвеног оквира, сукцесивно положити 2 слоја сухозидних плоча. У ове сврхе користе се само материјали отпорни на влагу. Код монтаже зглобови горњег и доњег слоја не би требало да се поклапају. Због тога, стручњаци препоручују да их ставите у шах. Између плоча и зида мора да остане мали технолошки јаз. Пожељно је да се штапићи пуне специјалном заптивном масом, а целокупна површина листова се пуни специјалним прајмерима.     Описани метод припреме разликује се по једноставности и великој брзини. У исто време ова технологија не захтева озбиљне финансијске трошкове. Међутим, важно је обратити пажњу на чињеницу да се уградња сухозидних плоча не би требала изводити у купаоницама или другим подручјима с високом влажношћу. То је због чињенице да гипс врло брзо упија влагу, која затим губи своја првобитна својства.


     Алтернатива првој опцији је формирање влажног естриха. Овај процес такође укључује неколико специфичних акција.

      \ т
     • Као прво, треба испитати снагу пода. Мора да издржи велика оптерећења. Пожељно је да се трупци испод плоча не налазе на удаљеностиудаљени више од 50 цм.
     • Када се оквир припреми, на њега се поставља додатни слој дасака. Користиће се као груби под. Дебљина такве плоче може досећи 4 цм, а између сусједних елемената препоручљиво је оставити мале празнине.


     • Изнад грубог пода постављени су листови од влажне шперплоче дебљине не мање од 12 мм. Материјал је причвршћен на основу помоћу вијака. Треба приметити да спојеви оба слоја не смеју да се поклапају. Препоручује се да се шперплоче поставе шаховским редом.
     • Када је база спремна, на њу се наносе фолије за хидроизолацију. У ту сврху различите врсте сличних материјала, представљене на грађевинском тржишту у широком распону. Листови су наслагани малим преклопом како би се спријечио проток отопине.


     • Поступак за формирање слоја цемента је завршен. У том случају дебљина естриха не би требала прелазити 3 цм, а ако вам је потребан дебљи слој, онда би требало додатно ојачати дрвени под. Технологија излијевања подразумијева равномјерну расподјелу смјесе по цијелом простору. На зидовима је пожељно да се монтирају пригушне траке, које равномерно шире композицију када се суши.

     Имајте на уму да су вијци за цемент један од најпоузданијих метода припреме пода. Таква површина неће се приметно деформисати и створити ће чврсте темеље за сваку подну облогу.


      Постоји и "суви" начин припремероугх флоор. Овај приступ је такође имплементиран по утврђеном алгоритму.

      • Прво, подлога се јача. Пожељно је максимизирати његово поравнање како би се минимизирале могуће разлике.


       \ т
      • На површини дрвеног оквира постављају се слојеви влажне шперплоче. Дебљина овог материјала мора бити најмање 22 мм. Препоручљиво је користити мале предмете које такође морате имати у шаху. Сваки елемент је причвршћен за стабло са максималним бројем вијака. То је због потребе да се створи издржљив и трајан хват. Приликом полагања шперплоче треба стално проверавати хоризонталност. Ако постоје значајне разлике, оне би требало да буду изједначене.
      • Пре директне монтаже керамичких плочица, основа шперплоче се полира и чисти од прљавштине.


      Готово све технологије укључују уклањање слоја боје и лака постављањем горњих заштитних слојева. То ће вам омогућити да искључите његово отицање или љуштење.

      Још један обавезан услов за припрему је прерада дрвета заштитним складиштима.

      Оне су потребне да би се спречило труљење или развој штетних инсеката у структури дрвета.


      Технологија слагања

       Технологија полагања керамичких плочица на дрвеној основи практично се не разликује од класичне методе.

       Сам процес је сасвим једноставан, што вам омогућава да све радње обављате својим рукама, чак и без присуства опсежног искуства.

       • Прво, направите ознаке простора. Ова тачка плана се не може занемарити ако желите лијепу и уједначену слику. Зидање можете покренути и из центра и из угла врата. Потребно је само да изаберете прави правац да бисте смањили количину отпада.


       • Инсталација почиње са наношењем раствора на под. За равномерну дистрибуцију користе се специјалне зубне лопатице. Ова метода је најпоузданија, јер плочица пада равна и оптимално распоређује своју тежину на површину. Имајте на уму да је пожељно покрити рјешење са површином коју заузима једна плоча.
       • Плочица се поставља на смешу и поравнава са водилицама. Ово користи ласерски ниво који поједностављује задатак.


        \ т
       • Сви следећи керамички елементи се монтирају на сличан принцип. Истовремено, треба их ускладити у односу на први елемент. Најлакши начин да се то уради је коришћење специјалних пластичних крстова. Алтернативно, они имају специјалне квачице које вам омогућавају да поравнате плочицу иу хоризонталној равни.
       • Након сушења љепила, сви шавови су напуњени посебном лопатицом, покупљеном испод боје плочице. Да би складиште било смештено у прорез, користите специјалне пиштоље. Такође можете да користите мануелну методу.


        Када се постави плочица, често је неопходно да се подеси. Важно је планирати распоред свих керамичких елемената на такав начин да се реже завршаваналазили су се само на једној страни.

        За формирање рупа боље је користити дијамантне балерине, које вам омогућују да добијете лијепе и уредне рупе.


        Мастерс 'Типс

        Постављање плочице за под на дрвеном поду није тешко. Међутим, много је теже створити оптималне услове за његову дугорочну експлоатацију. Само професионалци могу обавити све фазе рада, укључујући припрему и превенцију. Ово је дуг процес који захтева много труда и пажње. Међутим, ако пратите све препоруке и узмете у обзир најмању нијансу технологије, све можете урадити сами и на крају добити дизајн који не даје чак ни монолитне оквире.

        Ако желите добар и поуздан поклопац који ће вас задовољити дуги низ година, требате слиједити неколико једноставних правила.

        • За формирање подних облога у купатилу користити као базне цементне естрихе. Дрво, на чијем се врху налази плочица, не подноси високу влажност и брзо ће се распасти. Нећете моћи да анализирате стање дрвета као што ће бити скривено.


        • Користите само лепак високог квалитета за плочице. Важно је да он одговори не само на материјал производа, већ и на саму основу.
        • Приликом полагања на шперплочу требало би на њу поставити посебну решетку, приковану за дрво. Ова структура ће побољшати приањање свих елемената система.
        • Код кућезидање плочице на дрвету само у случајевима када нема техничке могућности да се формирају бетонски подови.


        Како ставити плочицу на дрвени под, погледајте сљедећи видео.