Како спојити троструки прекидач на утичницу

Утичница са троструким прекидачем

Утичнице са прекидачима су најчешћи тип везе у сваком стану. Због тога је њихово правилно повезивање гаранција поузданог рада ваше електричне мреже.

Али шта ако треба да прикључите утичницу и троструки прекидач у једној кутији? Ако је ово тежак задатак за вас, наша инструкција је посебно за вас.

Методе повезивања троструког прекидача са утичницом

У нашем чланку нећемо говорити о томе како поставити жицу и инсталирати кутију са прекидачима и утичницу. Ове информације, у зависности од типа ваше електричне мреже, налазе се на другим страницама овог сајта. Стога ћемо се фокусирати на електрично повезивање већ инсталираних склопних уређаја и уређаја.

Прикључак из разводне кутије

Постављање троструког прекидача са утичницом може се обавити на неколико начина. Једина разлика је веза нуле и заштитне жице за напајање мреже расвјете.

Најчешћа опција је повезивање ових жица са разводне кутије. И ово је прва опција коју ћемо прво размотрити.

Шема повезивања утичнице са прекидачем са двоструким прекидачем

 • Пре него што пређемо директно на везу, треба уклонити напетост из разводне кутије, која би требало да функционише. Ако имате неколико група осветљења у стану и неке од ових група су положене кроз ову кутију, онда их такође треба ослободити напона.
 • Сада откриваморазводну кутију у којој би требало да буде веза, и одредити фазну, нулту и заштитну жицу. Ако је мрежа расвјете израђена у складу са тачком 1.1.29 ПУЕ (Правила за инсталацију електричних инсталација), плава жица је нулти проводник, жуто-зелена је заштитна жица, а трећа жица је фазна. Ако је инсталација изведена "некако", онда уз помоћ индикатора и уређаја који је способан да одреди присуство електричног круга одредимо жицу која нам је потребна. Видео снимак ове процедуре можете пронаћи на нашем ресурсу.

Обратите пажњу! Овде је веома важно да се не мешају нула и заштитне жице. Уосталом, иако ће све функционисати, то може довести до проблема у надзору енергије, посебно ако имате електронски бројач. Осим тога, таква веза смањује заштитну сврху ове жице. Стога, одвајањем заштитне жице у расклопном постројењу, "удавити" је док не достигне 100% поузданост.

 • Сада наставите са инсталирањем утичнице са прекидачем. У ту сврху спајамо фазе, нулу и заштитне жице на одговарајуће терминале у разводној кутији иу излазу.
 • Сада можете почети са укључивањем прекидача. Да бисте то урадили, повежите проводник на прикључак утичнице са фазном жицом, која је погодна за прекидач. У исто време у тро-кључним прекидачима један улаз, обично се налази одвојено од три терминала који се користе као закључци.
 • Сада, из сваког закључка прекидача, полажемо и повезујемо жицу са одговарајућим осветљењемуређаја Ако је то лустер са три начина рада, онда можете користити трожичану жицу.
 • Сада се вратите у кутију. Овде повезујемо наше нуле и заштитне жице властитим рукама. Ако користите три различита уређаја за осветљење, онда ставите сваку своју нулу и заштитну жицу. Ако имамо лустер са три начина рада, онда ставимо једну нулу и једну заштитну жицу.

Обратите пажњу! Сви прикључци у разводној кутији морају бити изведени у складу са П.2.1.21 ПУЕ заваривањем, лемљењем или стезањем. Истовремено, најпогоднија од ових опција је употреба вијака или стезних спојева. Они пружају не само поуздано причвршћивање, већ и омогућавају спајање бакарних и алуминијумских жица.

 • Сада можете ставити поклопац на разводну кутију, прекидач са утичницом и напон напајања. Ако сте урадили све што је написано у нашем чланку, онда ће све радити без примедби.

Повезивање са зидне утичнице

Понекад се уградња троструких прекидача са утичницом врши у просторијама у којима нису предвиђени други електрични уређаји и који су нешто удаљени од главне електричне мреже.

У овом случају, треба их користити као разводну кутију. У овом случају, наша веза има малу разлику, коју ћемо размотрити у наставку.


На слици је приказана шема повезивања помоћу утичнице као кутије за размак

 • Као прво, као у првој верзији, уклоните напонкутија у којој морамо да се повежемо. У њу спајамо фазну, нулту и заштитну жицу и стављамо их на одговарајуће терминале на зидној утичници.
 • У будућности, наша утичница игра улогу дистрибутивне кутије, из које узимамо фазну, нулту и заштитну жицу за повезивање осветљења. Као прво, спојите фазне жице, као у првој верзији.
 • Али веза нуле и заштитних жица се не изводи из разводне кутије, већ директно из одговарајућих закључака утичнице. Наиме, за сваки уређај за осветљење из наше импровизоване разводне кутије биће жица од три жице. Тамо где је фазна жица прикључена на терминал прекидача, и нула и заштитни на прикључак утичнице.

Обратите пажњу! Ако, на пример, спојите лустер са два режима рада и засебном сијалицом, препоручљиво је користити четверожичану и трожичану жицу. У четверожичној жици, две жице су повезане на терминале прекидача, а фазе и заштитне на одговарајуће закључке утичнице. Троструки, односно, до завршетка прекидача и прикључка терминала.

Шема повезивања прекидача са зидне утичнице

 • Након што се прикључи посљедња жица, можете напајати и провјерити перформансе нашег круга. Ако сте све радили по нашим саветима, онда ће све радити без примедби. Истовремено, цена ове инсталације може бити нешто нижа, због употребе мањег броја жица.

закључак

Знате како да повежете троструки прекидач са утичницомвероватно ћете моћи да одредите подешавања везе и једноставнији електрични уређаји. Када радите са струјом, никада не треба да прецењујете своје знање.

Чак и најискуснији електричар, ако је могуће ослободити напон, никада неће радити под напоном. Стога не треба занемарити елементарна сигурносна правила.​​