Како сликати плафон својим рукама

Сликање зидова и плафона властитим рукама, посебно за оне који се никада нису сусрели са поправкама, чини се комплицираним и непроведивим послом. Сликање плафона у складу са технологијом примене има више потешкоћа од фарбања боје на зидовима. Уз информације о томе како се то ради, које материјале и боје можете изабрати, могуће грешке и како их избјећи, сами можете осликати строп властитим рукама.

Материјали и алати потребни за фарбање плафона

За квалитетно извођење радова потребно је одговорно одговорити на избор свих потребних материјала за бојење, како основног, тако и помоћног. Ово је основни списак онога што је потребно за осликавање плафона:

 • директна боја за плафон
 • кит (два типа ће бити потребна - почетак и завршетак), као и капацитет за мешање
 • спатула
 • пример
 • ваљак
 • четке (широко обојене, од 50 мм и уске)
 • фино зрнати папир
 • пладањ са специјалном траком за окретање
 • сцотцх паинтинг папер
 • мердевине
 • специјална одећа за бојење, покривала за главу, наочаре, рукавице за заштиту руку
 • \ т
 • филм, новине или било који други материјал за покривање намештаја или површина

избор боје

Избор врсте боје је један од најважнијих тренутака у процесу припреме за фарбање плафона. У зависности од типа собе, жељеног резултата и износа новца који сте спремни потрошити на куповину,Можете бирати између следећих врста боја:

 1. ацрилиц

Има низ предности у односу на друге типове: може се користити на било коју врсту боје, суши се прилично брзо, има богату свијетлу боју, не мирише, лако се брише. Приликом одабира боје, треба напоменути да након наношења, када се осуши, постаје мало тамније.

 1. силикат

Отпоран на појаву плијесни и гљивица на осликаној површини, због чега је идеалан за покривање стропа у свим просторијама, укључујући и оне са високом влажношћу. Отпоран на абразију и не свијетли. Суштински недостатак је његова превише лабава конзистенција, кроз коју се могу појавити мале пукотине, ако их има.

 1. силикон

Захваљујући посебним адитивима који су укључени у њега, он има отпорност на изглед и развој плијесни, као и силикат. Њена конзистенција омогућава да попуните мале (до 2 мм дебеле) пукотине на површини приликом бојења. Цена ове боје је висока у односу на друге, али је компензована његовим квалитативним предностима.

 1. латек

Не мирише, брзо се суши након наношења (довољно је за два сата), због свог састава при сушењу не ствара мјехуриће. Површина обојена латекс бојом може се опрати и детерџентима.

Бирање боје у продавници, боље је да се одмах купи сав потребан износ - дешава се да се због посебности производње боја исте боје од различитих страна разликује у нијанси.

Припрема стропаундер паинтинг

\ т

Сликање плафона сопственим рукама подразумева припремне операције из следећих разлога:

 • Присуство старе облоге на плафону која ће бити уклоњена
 • Присуство неправилности након уклањања старог премаза
 • Пукотине и празнине
 • Тамне мрље на плафону и присуство чађе
 • Старо покриће је слабо преузето

Припремне операције се састоје од сљедећих фаза:

 1. Чишћење од старог премаза (ако га има);
 2. кит;
 3. Пример.

Пре него што почнете са радом, препоручљиво је поплочати под било којим материјалом тако да не долази у бојама и другим супстанцама које се користе у поправци. Намјештај из просторија је пожељно извршити. Ако не постоји таква прилика, она је такође покривена.

Горња унутрашњост

Горња унутрашњост старог покривача зависи од њеног типа и настаје на следећи начин.

уклањање беле боје

Ако је слој танак, можете га уклонити рукама четком или крпом навлаженом водом. За дебели слој обојеног или неравног плафона, потребно је урадити следеће:

 1. Добро је натопити плафон водом (за то можете користити тканину, ваљак, пиштољ за прскање) и сачекати док се не уклони бјелило;
 2. Након потпуног намакања, покушајте да потпуно уклоните бјелило, за ову операцију можете користити лопатицу или стругач који има дизајн који вам омогућава да промијените лопатице. Приликом чишћења стропа можете користити пладањ за сакупљање смећа и чишћењеодмах на њега, онда не морате да га чистите од пода. Имајте на уму да чак и са пуним омекшавањем, стара кречица се брзо суши, тако да морате брзо извршити акцију или управљати стропом секвенцијално, подељеним на неколико парцела;
 3. Након уклањања бјелине, остаци се исперу и осуше. Мали разводи који могу да остану су дозвољени. Али ако плафон није замагљен деловима кречњака, онда чишћење треба поновити или користити за даљи третман првог премаза, који скрива ове недостатке.

Уклањање мастила у боју

Принцип његовог уклањања је сличан уклањању беле са стропа - у почетку је добро хидратизиран за довољно отеклина (вријеме отицања је обично до 15 минута). Ако је стари материјал тешко уклонити руком на неким мјестима, можете нанијети брусилицу или бушилицу с млазницом. Након уклањања слоја, плафон се темељно опере са спужвом од пенасте гуме и остави да се осуши.

Уклањање плочица са плафона

Ова врста плочица се лако може уклонити помоћу конвенционалне лопатице. Поред плочица, биће потребно уклонити са стропа и љепила, с којим се спаја са површином. Грађевна пена и добро наоштрена лопатица могу се користити за олакшавање процеса уклањања.

путти

Пошто сликање стропа властитим рукама подразумијева наношење боје на равну површину, користи се посебан материјал - кита за постизање тог циља. Ако строп има много недостатака, тада се примјењује његов почетак и завршетаксорте

Почетни кит се користи у случају да површина садржи много флуктуација, великих пукотина и шупљина. Захваљујући својој примени могуће је направити равну површину властитим рукама, која ће бити отпорна на деформације и стварање пукотина. Ставите кит у танки слој, пазећи на пукотине и шупљине на плафону, ако их има. Нанесени слој не би требало да пређе 1 цм, ако је већи, онда може пасти. При наношењу потребно је одмах уклонити вишкове, не допуштајући им да се акумулирају.

Завршни кит се користи за израду завршног слоја који исправља мање грешке у почетној или мањој храпавости стропа. Као резултат компетентног цртања могуће је добити равну и глатку површину. Завршна обрада завршном китом врши се широком лопатицом, слој не смије бити већи од 2 мм.

Плафон са гитом за глетовање се нежно ручно чисти помоћу шмиргла.

Пример

Премаз на стропу је обавезан корак пре него што се строп ослика властитим рукама, јер доприноси равномјерној расподјели супстанци које се наносе за вријеме фарбања, као и њеним економичним трошковима. Боја стропа, која има темељни премаз, има засићенију нијансу, а боље се чува и на површини - не морате често поправљати кроз падајуће дијелове боје.

Прајмер се сипа у широк капацитет, потопи ваљак и, глатким покретима руку, пажљиво нанесемо смешу на плафон. Најбоље је ово урадити, почевши од једног од углова близу прозора икрећући се до супротног зида. За добро нанесени слој прајмера неопходно је да температура у просторији буде од 5 до 30 степени.

Сликање плафона властитим рукама

Пре фарбања потребно је осигурати оптималне услове у просторији: одсуство пропуха и директног сунчевог зрачења које пада на плафон. Прекомјерна количина укључених гријача се не препоручује.

Можете користити ваљак или спреј за бојење да бисте сами сликали.

сликање ваљком

Бојање се обавља брже од конвенционалне четке, и избегава прекомеран проток материјала. За његову реализацију обављају се следеће операције:

 1. са четком, угловима боје и другим тешко доступним местима;


 2. Сипајте боју у претходно припремљену посуду, урањајте је у ваљак и проводите неколико пута на зиду за стискање;
 3. После равномерне импрегнације ваљка почните да фарбате, раставите га преко целе површине плафона. Свака нова трака треба да пређе на претходну са клиренсом од око 10 цм да се избегну празнине у боји;
 4. Када потрошите материјал за бојење, треба ручно повећати притисак на ваљак како би се осигурала примјена хомогених слојева;
 5. Када се боја на ваљку заврши, поново се урања у пладањ;
 6. Када је први слој потпуно бачен, морате сачекати да се потпуно осуши и примијенити други.

сликање спрејом за боје

Бојење стропауз помоћ кабине за боје, има следеће предности:

 • Изводи се брже од ваљка и омогућава веома дуго да се обоји на великој површини
 • .
 • Нанесени слој боје се испоставља равномерним и танким
 • Боја није исушена, због чега је вероватноћа размазивања одеће, подова или зидова веома мала
 • .
 • Обезбеђује економске трошкове материјала
 • Нема потребе за бојањем четком - лопатица за боју омогућава наношење материјала на сва тешко доступна места
 • Лопатица за боју се лако држи у рукама, а њено функционисање није тешко

Технологија наношења боје помоћу кабине за бојење је следећа:

 1. Пре него што почнете да обојите млазницу колотура за инвалидска колица лагано једном руком, јер први млаз може да садржи веома велику количину боје;
 2. Приликом фарбања растојање од стропа до колотура мора бити 30 до 50 центиметара;
 3. У просеку, брзина бојења, која даје висококвалитетну примену материјала, износи око 5 секунди на 1 метар површине;
 4. Један комад стропа може бити одложен предуго - слој може бити предебео, а боја ће почети да се троши;
 5. Бојање је боље урадити у три слоја - на тај начин ћете осигурати равномјерну примјену материјала;
 6. Наношење првог и трећег слоја са спрејом за боју може бити боље ујутру и увече, када сунчеви зраци не ометају да се виде оштећења и дефекти у боји.

Грешке и елиминација

У случају било каквих недостатакатребало би да знате о њиховим могућим узроцима и начинима за елиминисање:

 • детацхатион паинт

Да бисте то избегли, не можете користити веома густ материјал, а такође треба да имате и високи квалитетни премаз. У том случају, сви примијењени материјали се испиру и све операције се понављају.

 • Изглед на плафону кристалне соли соли

Са овим дефектом, строп је добро осушен, брушен, стављен на гит и поново обојен.

 • Фолдс он паинтед паинт

У овом случају, потребно је да се разнобојна композиција доведе на ниво нормалне вискозности.

 • Видљивост спојева између обојених површина

Такав недостатак настаје када се не поштује технологија. Потребно је опрати плафон добром стезном тканином или спужвом, направити прајмер и поново обојити површину.

 • седззхавание паинт

То се може догодити када се изабере погрешан прајмер - он мора одговарати одабраном типу растварача.

Користећи доле наведене информације и пратећи наше савете, моћи ћете да обојите плафон својим рукама. Када се озбиљно приближите случају, пажљивим одабиром материјала и испуњавањем свих неопходних услова, поправка ће бити квалитетна и издржљива.

Сликање плафона сопственим рукама - видео: