Како се ствара осветљење фасада

Свечано осветљење фасаде приватне куће

Већ одавно ноћ је престала да буде доба дана, када је страшно напустити кућу. Модерни градови су закопани у просветљењу, чинећи некада мрачне улице паметним и лепим. У овом чланку ћемо говорити о фасадном и пејзажном осветљењу и како може да украси и најнепредвидљивију зграду, дајући јој потпуно нови изглед.

Зашто је то потребно


Осветљење трговачког центра са промотивним потребама

Прије отприлике 20 година, улично освјетљење било је ограничено на фењере и ретке жаруље у близини улаза, али данас се ситуација радикално промијенила, а сиви градови и њихове улице су се драматично промијениле.

Фасада расвјете има неколико праваца, од којих сваки служи својој сврси:

 • Осветљење реклама.Најраширенија употреба. Освијетљена и свјетлуцава са свим бојама дугиног оглашавања, наравно, привлачи потрошача и значајно повећава продају оглашивача. Такви знакови данас се могу наћи на фасадама, а неки од њих изгледају заиста лијепо и оригинално.
 • Архитектонско осветљење.Најчешће је то у одељењу општинских власти. Важно је не толико осветљење, колико прилика да се нагласи лепота зграде, добро, или да се сакрију њени очигледни недостаци.
 • Фасадно осветљење викендица . Тренд који добија на замаху из године у годину. Викендица постаје све више, а дизајнери и архитекти покушавају да истакну свој објект, ифасадне лампе су веома корисне у томе.
 • Холидаи Иллуминатион.Раније је била ограничена само на новогодишњу јелку на централном тргу, али данас, готово свака фасада је закопана сјајним пахуљицама или шареним венцима.

Ово је далеко од свих области примене фасадног осветљења, али свакако најчешће. Тржиште уличне расвјете је толико широк асортиман производа да могу направити најодважније идеје дизајнера.

Уређаји за уличну расвету


Улична ЛЕД светла велике снаге

Као што смо већ рекли, уређаји за освјетљавање фасада зграда могу бити представљени у различитим облицима и конфигурацијама, а сваки уређај има своју функционалну намјену. Ево неких од најпопуларнијих модела који се најчешће користе у уличном осветљењу, било да се ради о фасади старе зграде или о пејзажном делу сеоске кућице.

тракасте лампе


ЛЕД трака првокласне заштите

Популарна свјетлосна опрема, која се данас користи свуда.

Све тракасте лампе се могу поделити у два типа:

 • ЛЕД траке. Уређаји у којима кристални диоди различитих капацитета служе као главни елемент.
 • Неонске траке. Ради на принципу загревања инертног гаса - неона, затвореног у прозирној силиконској цеви.

ЛЕД-ови су више тражени на тржишту, они су нижицена, и упутства за инсталацију су много лакши, што омогућава стварање сопствених расвета и без ангажовања стручњака у овој области. Веома је важно запамтити да се ЛЕД траке разликују не само од излазне снаге, која се мери у лумену, већ и од степена заштите.

Укупно, можете разликовати три класе сигурносне ЛЕД траке:

 • Трећа класаје најнезаштићенија трака, кристали на којима се налазе без додатне љуске, која омогућава да се користи само код куће иу просторијама са ниским флуктуацијама влажности и температуре.
 • Друга класа- делимично заштићена трака прекривена силиконом. Овај уређај се може користити на улици, чак и под високом влажношћу, а температурни опсег варира од -40 ° Ц до +80 ° Ц.
 • Прва класаје потпуно затворена врпца која се може користити чак и под водом. Веома је оригиналан и спектакуларан, изгледа када је осветљен фонтанама, или малим резервоарима на локацији.

Важно! Све ЛЕД траке раде од напона ниског напона снаге 12-24 волти. Комплет увек долази са специјалним адаптером са струјним претварачем. Ни у ком случају не можете директно спојити траку на мрежу.

рефлектори

предњи поглед

Расвјета фасаде зграда уз помоћ рефлектора сматра се најучинковитијом и најквалитетнијом. Уређаји могу испоручити било коју снагу у зависности од задатка.

Што се тиче облика и изгледа, сви рефлектори се могу подијелити на скривене, које су причвршћене иза предње декорације и стварају ненаметљиве поплаве, те декоративне, које играју улогу не само у виду чвора већ и као додатни декор.

Све врсте уличних свјетиљки поуздано су заштићене од продирања у влагу, тако да се могу користити без страха у пејзажу и дизајну предње стране. Већина модерних рефлектора већ је одступила од употребе сијалица са жарном нити, ау дизајну су се користиле ЛЕД снаге велике снаге.

Велики пројектор за преградне зидове, који се користи на фасадама са великом површином

Ова иновација увелико је повећала популарност уличне расвјете и омогућила да освјетљење не буде тако скупо задовољство.

Главне предности ЛЕД пред застарелих сијалица са жарном нити могу бити неколико:

 • Повећана профитабилност. ЛЕД диоде користе само 12-24 волта, а њихов рад не треба да загрева спиралу, као што је то био случај са сијалицама са жарном нити.
 • Због недостатка све исте спирале, ЛЕД диоде могу лако ући у режим рада, не зависно од температуре околине.
 • Значајно дужи радни век у односу на сијалице са жарном нити.

Занимљиво! Контрола фасадне расвете може се обављати ручно, путем самопокретања и искључивања уређаја, или даљински, из наменског даљинског управљача или чак паметног телефона.

лантерн пилларс


Стубови лампе и украсни елементи за зид

\ т

Након читања ове фразе, вероватно су многе очи гледале на старе, нагнуте ступове, са слабом сијалицом. У ствари, ово је стереотип који се развио током многих година експлоатације застарелих лампиона.

Данас се ситуација радикално промијенила, а фењерски стубови, од сивих ненаметљивих гомила, постали су право умјетничко дјело. Они могу бити потпуно другачији у стилистици, од имитације гасних лампиона прошлог века, до високотехнолошких уређаја у футуристичком стилу, или хи-тецх.


Улични рефлектори у облику камења, одлично решење за ненаметљиво осветљење пејзажа

Али дизајн је само један аспект питања. Много је важније да модерна улична расвјета више није опремљена запаљивим жаруљама са жарном нити, а овдје, као у рефлекторима, замјењују ЛЕД диоде, са читавим низом њихових позитивних особина.

Питате, шта је овде пејзаж или предње осветљење? Одговоримо, фењери - то нису нужно високе и гломазне зграде са великом снагом. Многи произвођачи производе мање моделе који се могу користити на приватној парцели, осветљавајући их авенијом или тријемом вашег дома.

Типови фасадног осветљења


На слици, пример квалитетног фасадног осветљења зграде сложене архитектуре

Наравно, фасадно осветљење, посебно када је у питању приватна кућа, заправо је стварлично и индивидуално. Можете показати фантазију и учинити све сами, или позвати професионалце који ће, према вашој вољи, креирати управо оно што вам је потребно.

И чини се да ово овде може бити компликовано? Волио сам уређај, инсталирао, повезивао и користио.

Али овде су само неке од најчешћих грешака које су људи направили без искуства у овом случају:

 • Ако одлучите да користите лампе са разнобојним објективима, будите сигурни да следите табелу рефракције спектра, пошто ће се, зависно од боје уређаја, цео спектар боја фасаде променити.
 • Веома је важно правилно поставити справе на фасаду и покупити њихову снагу, јер постоји велика вероватноћа да ће блистави сноп засјати, на пример, у прозору спаваће собе, и да ће ометати потпуни сан.
 • Ако немате одговарајуће вјештине и знање о електричној енергији, боље је да затражите помоћ од стручњака, јер ће то додатно оптеретити мрежу, и све могуће нијансе треба узети у обзир.
 • Ни на који начин не покушавајте да уштедите на квалитету. Свјетиљке ће остати у агресивном уличном окружењу током цијеле године, а ако су уређаји лошег квалитета, постоји велика вјероватноћа кратког споја или чак пожара.

Пре него што пређемо на детаљан опис онога што фасадно осветљење може да буде са становишта професионалног дизајнера широм света, нудимо вам да погледате видео у овом чланку, који показује неке занимљиве радове.

спот лигхтинг

Примеррефлектовање рефлектора без употребе рефрактивних филтера

Рефлектор фасаде је једна од најчешће коришћених техника. Она лежи у чињеници да разне лампе, које отимају из мрака не целу фасаду зграде, већ разликују само њене појединачне елементе.

Врло често се таква технологија користи у древним зградама, које се одликују замршеном и софистицираном архитектуром, али изглед и даље остаје да се пожели. Свјетиљке се не могу налазити на цијелој фасади, као што се то догађа у другим случајевима, већ само на оним мјестима која морају бити истакнута, наглашена или чак једноставно уређена.

Али ово се не односи само на древне виле или палате. Приватне викендице се такође могу уочити, на пример, пријем се често користи када је балкон или веранда истакнута, као и тријем и улазна врата.

Главно позитивно осветљење је да не ствара превише живописне акценте, што је погодније за комерцијалне зграде или државне институције. Приватни дом би требао бити много концизнији, али све његове архитектонске предности ће бити истакнуте и истакнуте.

цонтоур лигхтинг


Континуално осветљење, комбиновано са свечаним осветљењем

\ т

Као што се може видети из самог наслова, ова техника стварања осветљења означава контуру зграде или њене појединачне елементе. Типично, таква расвета се ствара уз помоћ ЛЕД илинеонске траке уоквиривања архитектонског објекта. Креирање опсесивног позадинског осветљења.

Овај метод, са истим успехом, односи се и на комерцијалне или административне зграде, као и на приватне структуре. За разлику од других облика осветљења, енергетски интензивни рефлектори се овде ретко користе, па се контурно осветљење сматра економичнијим и профитабилнијим.

Неонске траке различитих боја

\ т

Поред одређивања контура зграда, таква техника се користи иу пејзажном дизајну, на пример, ствара различите облике, или чак једноставно осветљава дрвеће, које у мрачно доба дана изгледа веома спектакуларно и спектакуларно.

Треба напоменути да се у дизајну пејзажа чешће користе не-ЛЕД-ови, а неонски, одлика ове опреме је да имају сјај у кругу, а не у једној равни, као што је то случај са ЛЕД-ом.

Ово пружа додатне могућности за дизајнере да креирају тродимензионалне облике, или зидне панеле, који се често користе током празника како би се створила одређена атмосфера.

илуминатор


Хлађење осветљења читаве градитељске цјелине

Највише визуелно спектакуларан и светао тип фасадног осветљења, који се ретко користи у приватним домаћинствима због прејаке светлости и велике потрошње енергије.

Принцип је да се зграда потпуно изолује, а не да се истакну неки њени појединачни делови. Најчешће се користе моћнирефлектори са филтерима за расипање. Потпуно испуњавају фасаду у радијусу њиховог рада, и као посљедица тога, троше много више струје.

Професионални дизајнери, који раде са поплавним осветљењем, често користе различите боје у рефлекторима, што вам омогућава да направите софистициране преливе, посебно у пресеку два или више спектара.


Ненаметљив и концизан приказ приватне кућице

Треба напоменути да ће за стварање таквог освјетљења бити неопходне одређене вјештине и вјештине дизајна, јер мијешање спектара може дати апсолутно супротан резултат од онога што се у почетку очекивало. Такође, можете комбиновати пријем, користити најразличитије расвете за предње осветљење, дајући фасади још више оригиналности и атрактивности.