Како се ријешити вапна за вртларство?

Близу је вртна сезона, мало је остало, потоци и снијег ће се отопити, поново ће почети радити у врту. Већ можете покренути неке од њих. Многе ствари треба да се ураде у башти у рано пролеће. Прво и најважније - то је рад са воћкама - орезивањем и кречењем.

Унификација дрвећа је најважнија пољопривредна техника која омогућава не само заштиту деликатне коре дрвећа од опекотина и мраза, већ и смањење приступа вртних штеточина лишћу и будуће жетве. Домаћи раде два пута годишње - касну јесен и рано прољеће.

За правилно избељивање дрвећа, потребно је кухати баштенску кашу. Сада можете купити боју за избељивање или готову бјелило у трговини, али пракса показује да то није увијек квалитетно. Киша се лако може испрати, тако да се мора обнављати неколико пута у сезони. Због тога многи вртлари више воле да чисте кречу тако што сами гасе креч, бирајући праве пропорције. Таква кречица се дуго задржава на кори дрвећа, то јест, она је ефикаснија.

Несмотрено вапно се широко користи у грађевинарству, као иу баштованству. Продаје се у облику комада вапненца различитих величина, који је био подвргнут пржењу. Како изгледа лимета? То је најчешће калцијум или магнезијум оксид. Када миксамо вапно са водом, хемијска реакција почиње са "кључањем" и ослобађањем топлоте, а полазни материјали се претварају у калцијум или магнезијум хидрате - то је већ исјецкано вапно, а ослобађа се и угљен диоксид.

Како се у врту правилно угасити? Ово је једноставан технолошки процес, али има своје замршености и нијансе. На сваком паковању непреплетеног креча је тачно вријеме које је потребно да се угаси, другачије је - од осам до двадесет пет минута. То зависи од врсте вапна и треба га узети у обзир приликом припреме.

У башти се бира игралиште, по могућности са чврстим премазом, карлицом (може се узети пластика), али пожељно је метал, велика канта или резервоар. Пошто се реакција гашења креча интензивно одвија, температура смеше нагло расте (до 150 степени Целзијуса), долази до брзог кључања, снажног прскања смеше, онда није потребно заборавити мере предострожности, наиме:

- заштитне наочаре на лицу;

- рукавице од памучног папира или антилопа;

- одећа која покрива руке, ноге и тело;

- поштовање опреза приликом гашења креча.

По препоруци искусних стручњака, прво у посуду треба сипати воду (десет килограма креча користи око десет литара воде или мало више), али не све, нешто више од половине норме. Затим морате пажљиво почети с малим порцијама сипати врећицу без паковања, истовремено мијешајући је с дрвеном лопатом или штапом. Потребно је сипати вапно из амбалаже у посуду.

Ускоро почиње реакција интеракције живог вапна са водом, што се може проценити брзом кључањем, раздвајањем паре, прскањем смеше. Да би то било могућеда би се спречило прскање смеше или да би се она значајно смањила, потребно је полако излити преосталу воду из левка, што ће олакшати мирнији ток процеса. Такође треба да наставите да мешате смешу тако да се процес одвија равномерно (погледајте видео испод).

Када се заврши гашење, боље је да се усредсредите на најмање двадесет минута, затим се заустави кључање и прскање, али кречење не може одмах почети. Неопходно је дати смјесу да стоји најмање један дан. Онда ће бити спремна за употребу.

Од гашеног вапна, можете припремити текућу кречицу за дрвеће одговарајуће концентрације. Пада на кору дрвета у равномјерном слоју. Ако морате попрскати пуно дрвећа, онда обично користите спреј за боју, са којим се кречење обавља брзо и квалитетно. Али пре употребе беле боје, мора се филтрирати тако да се механизам не зачепљује. Када су обојене обичном четком, мале груди неће спријечити кречење коре дрвета.

Изглед стабала у врту треба извршити након завршетка њиховог прољетног подрезивања. Увјети бијељења се јако разликују, али што се раније троше, то је боље за дрвеће, јер је у рано прољеће, када постоји велика разлика између дневне и ноћне температуре, највећа штета на кори младих стабала (мраз, пуцање) се догађа. Најбољи услови за кречење стабала у Средњем току Русије - почетком марта, али не касније од краја марта до почетка априла Истина, још увек има снега у башти, али се може заокружитидрво или чисто. Извођење избељивања у мају нема смисла, већ је недјелотворно.

Треба узети у обзир још једну важну тачку када су стабла окречена. Многи вртлари греше, али само дебло дрвета, то није довољно. Главна функција прања стабала је заштита не само осовине, већ и скелетних грана. То јест, бело дрвеће треба да буде веома високо - практично на врхунцу људског раста. Али још увек зависи од величине дрвета. Лепо се проведите у сувом времену. Други круг се изводи на јесен крајем октобра.