Како се ријешити буба барк

Ако сте икада срели кукца, онда треба да знате да је веома мали и невидљив. Али чак и такве скромне величине нису га спречавале да добије титулу једног од најопаснијих штетника дрвећа и дрвених конструкција. Ако је кућа или башта почела да лаје, хитно је потребно да учините све што је могуће да се борите против ње, јер у супротном за неколико година неће бити трагова удобног становања.

Штета коју је проузроковао гад гњида

Короиди су опасни по дрво из неколико разлога. Одрасле врсте хране се на дрвету, али највећу опасност изазивају ларве, које активно праве потезе, што доводи до непогодности дрвета, разних грађевина. У присуству паразита у врту који пати од дрвећа и усева, присуство поткорњака у кући може бити опасно за живот. Бубе раде у зградама, у потпуности, елементи су подложни промјенама. Ако су носиве конструкције тешко оштећене, угрожава се урушавање читаве зграде. Личинке својих средстава за живот убрзавају овај процес. Пријетња лежи не само у току, већ иу чињеници да су паразити носиоци спора гљивице, што довршава процес уништавања грађевине или дрвета.

Знакови поразивања буба коре корене

Ако кукац почиње на дрвету, лако ће се видјети знакови оштећења биљке од стране штеточине. Хајде да означимо неке од њих.

Први знак присуства штеточине - јака смолотеченија. Ово је добар знак, јер показује да дрвеће има моћ да се самостално опире штеточини. Али када је масиваннапада, никаква заштита од бора неће помоћи.

Други знак се манифестује на темељитом прегледу дебла дрвета. Ако је поткорак, који се храни одређеним слојем дрвета, има своје заобљене рупе на свом деблу. Могу бити различитих величина. Положај рупа на дрвету може указивати на фазу развоја пораза. Ако се рупе не ресетују, ако се налазе на доњим деловима трупа, тада се ларве поново рађају у одраслом кукцу, а он је већ отишао даље, да удари у друге живе објекте врта. Рупе на доњим деловима су изговор за проверу целог врта.

Трећи знак присуства буба је присуство дрвеног брашна које се накупља око улазних отвора. Екстерно, сличан је малим пиљевинама светле или смеђе боје. Ако је пиљевина смеђа, то значи да је једна буба почела. Тирса бела означава паразита другог штеточина - звиждање. Домороци долазе по поткорњацима и насељавају се у већ направљене покрете у дрвету, на дрвећу и на грађевинским таблама.

Знак посљедње фазе искорјењивања птице маларије птице. Испада у великим комадима и каже да је дрво на ивици изумирања. Током овог периода, било који лек за поткорак ће бити неефикасан. Једино што можете да урадите је да оборите дрво и спалите га у ватри. Када се открију прва три знака пораза дрвета, још је могуће сачувати дрво.

Знакови појаве поткорњака у кући

Ако добро изгледате на дрвеним производима, онда можете видјети шетњу с бројем истрошених с бројем оборених. Кадаполагање покрета на рез дрва изузетних остатака бушотине. Ако се на дрвеном производу појаве рупе, онда су кукци већ одложили ларве, а ускоро ће се и њихов број попунити.

Спречавање појаве поткорњака у башти

Ако је дошла кора на јабуци или крушки, баштован би могао да направи следеће грешке:

 1. Неправилно збрињавање стабла дрвета. Пукотине у кортексу, смрзнуте мразове, слабо резани резови - све су то отворена врата за штеточине.
 2. Неправилна заштита круне. Сукулентне или оболеле гране дају мирис поткорњака.
 3. Неприкладна брига о сврдлу. Гране испод палих грана могу се заразити јајима штеточина. Следеће пролеће из ове опсаде биће млади кукци.

Да би се избегао настанак поткорњака у вашем врту, неопходан је одређен број превентивних мера:

 1. Правовремено очистити и правилно обликовати крунице јабуке и крушке.
 2. Извадите из врта суве, пањеве, изрежите гране.
 3. Спровести превентивно прскање инсектицидима након цветања јабуке и крушке.
 4. Испљунути и спалити снажно захваћени дрвословац.
 5. Подесите начин наводњавања и расподеле јабука и крушака.
 6. Да би се белиле дебла и скелетне гране дрвећа.
 7. Чисто држите чистим круговима.
 8. У случају масовног оштећења коре свих околних вртова, препоручљиво је потражити помоћ специјализоване организације за негу дрвета.

Спречавање појаве поткорњака у кући

Ослободите сеБуба букве је веома тешка иу већини случајева чак и интегрисани приступ није праћен позитивним резултатима. Стога је у процесу изградње дрвених кућа и других објеката важно водити рачуна о правовременим превентивним мјерама, што ће смањити вјероватноћу озбиљних проблема.

Дакле, када купујете материјал, морате га пажљиво испитати. Предност се даје добро осушеном дрвету, које неће бити по укусу ларви кукаца.

Чињеница је да се корњачи множе и шире великом брзином, тако да једна шипка са знаковима оштећења не гарантује висок квалитет остатка робе.

Чак и ако се не можете у потпуности ослободити поткорњака, не би требало да спуштате руке, јер неактивност прети већој штети структури. Ако ситуација постане све озбиљнија, увијек можете затражити помоћ од специјалиста који су укључени у уништавање таквих штеточина.

Борба против поткорњака у баштама

Уништавање поткорњака није тежак задатак, јер је тешко детектовати бубице у почетној фази инфекције. Ефикасност њиховог уништавања постиже се одређеним радњама и лековима који не штете стаблу.

Ињекција. Уништите паразите који се могу убризгати у буре. Да бисте то урадили, узмите посебно решење које можете купити на тржишту. Течност се убризгава кроз шприц кроз рупе које је направио штеточина. Поступак се понавља 2-3 пута.

Рупе можете отворити и малом бушилицом. У закључку, све рупе треба да се закрпе у баштурешење Запамтите да је једноставнији начин борбе против поткорњака неопходан за правовремену превенцију.

Отровне хемикалије. Постоји велики број специјалних супстанци које штите биљке од штеточина. Ово решење у потпуности покрива дебла, гране, па чак и лишће. Третман садница се врши у рано пролеће.

Такође је могуће користити биолошке инсектицидне препарате за заштиту биљака. Одрасла стабла су покривена заштитном баријером одмах након цветања. Током овог периода, женке корњаша показују највећу активност. Третман се понавља за две недеље. Приликом рада са лековима неопходно је обратити посебну пажњу на њихову безбедност. Потребно је пажљиво проучити упутства и извршити обраду у складу са мерама личне заштите.

Антиферомони - специјалне супстанце које преплаћују бубе. Они су веома ефикасни, не штете људима и нису токсични. Ово је једна од најбољих опција за заштиту кукаца.

Правовремено чишћење. Прво, корњаша напада слабе дрвеће, суве гране, разбијене комаде коре. Ако није нашкодило живим биљкама, може се сматрати одличним чистачем мртвог дрвета.

Редовно подрежите дрвеће. Из тог подручја потребно је уклонити све старе пањеве, гране и кора, јер стварају идеалне услове за живот и ширење паразита.

Замке. Једини недостатак ове методе је да су замке ефикасне само на великим парцелама, површине од 10 хектара. У ту сврху користи се старо дрво, обрађено посебним, феромонима који привлаче инсекте.Тада су штале уништене заједно са замком.

Како се ријешити поткорњака у кући

Како се носити с поткорњаком ако установите да је кућа заражена штеточином? Прво, немојте одлагати усвајање мјера. Индикација инфекције зграде може имати приближно исте карактеристике као у случају дрвета. Са једном малом разликом - улазне рупе се налазе на конструкцији. Други симптом инфекције су звукови који личе на шкрипу која се емитује из дрвета. Обично, штеточина пати од доњих дијелова зграде, треба их пажљиво прегледати.

Ако сте присталица независних метода борбе, можемо вам дати неколико народних метода које су кориштене у антици.

Народни лекови од поткорњака у кући:

 • Током фазе изградње куће, дневник је третиран топлим постељином или уљем од конопље.
 • Ако би се заражене области могле уклонити без оштећења конструкције, оне су сечене и спаљене.
 • Близу куће током лета, кукци су направили замку у облику трупца, а зими је палуба заражена кукцима, спаљена на сигуран начин.
 • Модернији начин је третирање контаминираних површина отпадним моторним уљем.

Штеточина је дубоко скривена, тако да је тешко бавити се тиме. Шта могу да урадим ако инсекти нису доступни личинкама? Ако желите да наставите да живите у свом дому, боље је да потражите помоћ специјалиста и обавите професионалну обраду из поткорњака.