Како се ослободити фитопхтора на кромпиру

Кромпир за нашу земљу - друга по величини (након пшенице) култура, чија је улога тешко прецијенити. Десетине хиљада тона кромпира годишње се узгаја на појединачним парцелама земљишта, а још више централизованим методама, на пољима колективних фарми, државних фарми и пољопривредних задруга. Важнија је борба против оних болести које могу потпуно лишити особу усјева. Од давнина се сматрало: најопаснија болест Пасхе, укључујући и кромпир - латекс - преноси се само са садним материјалом. У земљи у нашим условима, штетна гљива не презимљава. Међутим, посљедњих година, чини се да је ова истина из агроуксема доведена у питање. Кромпири од млаћенице пронашли су нова својства и изгледа да су прешли на контраофанзиву. Због тога је неопходно борити се са фитофором током целе године. Опасност лежи у чињеници да је агент стално мутиран. Фенотипови који се појављују често се разликују још агресивније и патогеније. Све то доводи до оштрог ширења не само сорти патологије, већ и повећања географије њене дистрибуције. Наравно, обим губитака у овом случају се само повећава. Тако су опасни обогаћени кромпир. Опис и лијечење болести можете видјети на страницама овог материјала

Шта је фитопхтора на кромпиру

Пхитопхтхора - гљивична болест биљака. Патоген - гљивица. Главни симптом фитопхоре - поцрњење, тамне мрље, трулеж на лишћу и стабљикама. Спори гљивица из лишћа могу пасти у земљу, заразе кртоле кромпира. Копије близуЗемљине површине су оштећене током раста. Код особа које леже дубоко, болест се може појавити током складиштења. Гљива представља озбиљну претњу за усеве. А ако је кромпир патио од фитопхора, требало би га третирати.

Препоручујемо читање наших других чланака

Услови доприносе настанку фитопхора на кромпиру

Услови који доприносе настанку епидемије:

 • у јесен из подручја које није уклоњено стабљика или огњиште оболелих биљака је ушло у компост;
 • кромпир или парадајз засађен на тешким, сировим тлима у низинама;
 • не придржавају се правила плодореда: кромпир и парадајз се сади на истом мјесту дуги низ година;
 • да би се смањио ниво киселости земљишта, донесено је превише кречњака;
 • вишак азота, недостатак калијумових ђубрива у земљишту;
 • Биљке у креветима су засађене превише густо;
 • хладно, влажно време (температура од +15 до + 20 ° Ц).

Симптоми фитопхоре на кромпиру

Прва ствар коју треба да урадите да бисте победили штеточина је исправно и правовремено дијагностиковање присуства гљивичних микроорганизама. Лако је то урадити - на листовима кромпира постојала је тамна плоча. То су први знаци поремећаја, након чега је потребно одмах подузети радикалне мјере. Ако се то не направи, пораз ће се проширити кроз читаву биљку, а онда ће се потпуно осушити.

Препоручујемо читање наших других чланака

Такође треба обратити пажњу на унутрашњост писма. Ако се кромпир зарази са латексом, онда ће бити мало беличастог плака"Флуффи". Неопходно је бити опрезан чак и на првој љествици. Инфекција са болешћу је могућа у најранијим роковима.

Прије неколико деценија, инфекција се догодила само средином или ближе крају љета. Термини се пребацују кроз адаптацију штетних микроорганизама на методе борбе. Постоји тенденција за новим врстама које су отпорније на дроге и показују се много раније.

Први симптоми фитопхоре на гомољама кромпира су сивкасте мрље тачкасте природе. Затим утичу на целу површину фетуса, са браонкасто црвеном нијансом. Као резултат тога, они могу лагано трулити или остати под утицајем целе зиме, али не и потпуно нестали. Прије слијетања, такве гомоље треба прскати или урањати у Купорос. Постоје случајеви пораза фетуса у центру, а испоставља се само зими.

Основне превентивне методе од фитопхора на кромпиру

Превенција је најбољи начин за добијање висококвалитетног усјева. Стога, почевши од јесени, вртлар мора обавити најмање 2 до 3 главна догађаја:

 1. У нашим крајевима фитопхтора није велика претња, ако пажљиво покупите усјев, извадите болесне гомоље. Снажни мразеви уништавају већину патогена пхитопхтхора у земљишту. Главно је да не остављате органске остатке пастела на дворишту (стабљике, стари кромпир).
 2. Ако је потребно, потребно је третирати материјал за сетву антифунгалним средствима (Агат-25К (12 грама на 1 л воде) или имуноцитофит (3 грама по1 л воде)).
 3. Неопходно је редовно вођење плодореда, пожељно је да се пашњаци не узгајају на истом месту, најмање 2-3 године. Ако се то не уради, неопходно је дезинфиковати земљиште са Бордеауком, посебно у јужним регионима где су зиме довољно топле.
 4. Покупити ране стабилне или ране сорте кромпира. До данас је произведено много кромпира отпорног на фитопхтору, али имају лош укус. Крумпир у нашим крајевима је под утицајем фитопхоре углавном крајем јула или почетком августа, тако да уз помоћ раних сорти можемо жетву убирати до развоја касне палеж.

Популарне методе за контролу фитопхтора кромпира

Испоставило се да су наши дједови били упознати и са фитопхтором и да су је се отарасили на оригиналније начине, јер се тада није користила хемија. Првим појавама болести одмах су покушали да третирају грмље кромпира и све суседне растворе од заједничког квасца.

Да би се то урадило, шаржа растворене врећице од топле воде у грамима сировог квасца и прскањем. Истовремено, редовно су вршили такав третман, који, у ствари, није допуштао да се болест "шета около".

Погледајте ове чланке

Ако нисте имали времена да урадите било шта, а фитофора удари део кромпира, требало би да покушате да уклоните целу биљку што је пре могуће, заједно са кртолама и листовима са тог подручја. Када обавити са сајта нема смисла, онда је потребно тамо организовати "депонију" на коју треба направитиболесне биљке и спалите све тако да сипате бензин.

Ако су погођене биљке већ успеле да попуштају, и прилично добре, и не жалите, и баците их - такав производ није вриједан тога! У оним местима где је прошле сезоне "шетала" фитопхтора, боље је не узгајати кромпир.

Хемијска обрада кромпира за контролу фитопхтора

За третман кромпира од касне пљачке користе се хемијски препарати. Приликом одлучивања шта да се ради са кромпиром из фитопхоре, неопходно је узети у обзир процес узгоја културе. На почетку садње кромпир се третира двапут у фази затварања петељке, одржавајући интервал од 1,5 недеље. У овом тренутку користе се фунгицидни препарати из фитофоре у кромпиру: Арзедил (50 г на 10 л воде), Ридомил МЦ (25 г на 10 л) и Осцисцх (20 г на 10 л). Након цватње, третман се врши контактним лијековима: Д-М-45 (20 г на 10 литара воде), бакар-клорид (40 г на 10 литара), Купрокат (25 г на 10 литара). Број третмана је 3-4 за сезону, интервал између третмана је 1 недеља.

Како се ослободити фитопхтора на кромпиру