Како се биљке прилагођавају условима осветљења: оно што треба да знате

Светлост - најважнији услов за живот биљака

Зашто кућни цвјетови пате, одбијају да процвате па чак и умру? Један од главних разлога за то је погрешно осветљење биљака, поремећај режима светлости. Свјетло је неопходно за изградњу примарних органских супстанци, а ако нису довољне, биљка је тупа.

Како им можемо помоћи? На првом месту - стварање повољних услова. А за то морате знати предности сваког љубимца и механизам утицаја сунчевог зрачења на њега.

Карактеристике светлости и њихов утицај на виталну активност биљака

Главне карактеристике сунчеве светлости - је интензитет, спектрални састав, сезонска и дневна динамика.

спектрална композиција

Чак и из школских часова физике, знамо да је сунчева свјетлост хетерогена и да се састоји од зрака са различитим таласним дужинама.


Спектрална композиција светлости

 • црвене зракеталасне дужине 720-600 нм и наранџасти 620-595 нм - главни добављачи енергије за фотосинтезу. Они утичу на брзину развоја биљака, а њихов вишак задржава цветање;
 • Жуте и зелене зракене играју посебну улогу у животу биљака;
 • Плави и љубичасти таласи дужине 490-380 нм су укључени у формирање протеина, утичу на развој корена, убрзавају почетак цветања;
 • Дуги ултраљубичасти зраци315-380 нм стимулишу синтезу витамина и спречавају вађење биљака. Кратка 280-315 нм повећава њихову отпорност на хладноћу.

Утицај различитихспектри зрачења за развој постројења

Ако разумете у ком светлосном спектру је биљка најпотребнија, за њу је могуће покупити вештачки извор осветљења. Данас је то лако урадити, јер су се на продају појавиле специјалне ЛЕД и флуоресцентне фитолампе које емитују "праве" таласе.

 • ЛЕД сијалицесу скупље, али имају много предности, укључујући чврстоћу, веома дуг вијек трајања и ниску дисипацију топлине.


ЛЕД фитолампи у стакленику

\ т
 • Цена флуоресцентних сијалицаје много мања, може се рационално користити када је потребно кратко време да се осветли. На пример, да расту саднице или да се у зимском периоду осветле собне биљке.


За осветљење можете користити обичне дневне светиљке

Ово је важно. Жаруље са жарном нити су практично бескорисне у овом погледу, јер емитују мало "корисне" светлости и дају превише топлоте.

интензитет

Интензитет светлости може бити нормалан, недовољан или претеран. То не зависи само од времена, доба дана и осветљености сунчевих зрака, већ и од локације биљака у односу на извор светлости.

Најлакше је створити оптималну расвјету за биљке у стакленику, у којој сунце продире кроз дан са различитих страна. Отежајте овај дом.

Не само да је светлост из прозора - једнострана, и услови осветљења у истом прозору увек исти:

 • У западном прозорувише светла примају биљке које стоје на њеној десној страни;
 • На цвјетним посудама суспендираним у шаци или стојећи на високој полици у горњем стаблу, само бочна свјетлост пада. Док цвијеће које живи на прозорској дасци прима горњу.

Суспендоване биљке добијају мање светла

 • Број падања у просторију и биљке свјетлости зависи од величине и положаја прозора. Преко сунца се увлачи у просторију која се спушта на кровне прозоре, кружне лежаљке и налази се на суседним зидовима угаоне.

Биљке у поткровљу

 • Много дуже освијетљена просторија сунчеве свјетлости, чији се прозори протежу према југу. Добро јутарње сунце на неколико сати погледа на источне прозоре, а најтоплија вечер - на западу.


Прозор са прозорима према западу и југу

 • Само се светлост распршила по сјеверним прозорима током цијелог дана. Они нису доступни за директне зраке.


Интензитет светлости у северним прозорима није висок

За референцу. У нашим географским ширинама, домаће биљке већину дана су покривене распршеном свјетлошћу.

Наравно, много зависи од тога где се прозори крећу - у отворени простор или у двориште са великим дрвећем или поред високих зграда које покривају већи део неба.

динамика светлости

У различито доба дана иу различитим годишњим добима, количина и интензитет светлости варирају. У нашим географским ширинама, најдужи дани имају и више од 16 сатинајкраће - мање од 8 сати.

И наше зелене зјенице долазе из већине других географских ширина, тако да ова свјетлосна динамика за многе од њих није природна.

У односу на светлосни режим, они се деле на:

 • Биљке дугог дана - захтевају осветљење, под нормалним условима расту и цветају од раног пролећа до јесени. То су сенполис, хортензија, цинерарија и глосус.


На фотографији - глоцини, биљка дугог дана

 • Биљке кратког дана . Имају довољно 8-10 сати светлосног дана да се осећају нормално и чак цветају.


Најпопуларнији кратки дневни дневник - Зигоцаструцис Децембрист

 • Биљке које измјењују кратке и дуге дане , цвату само у увјетима експлицитне динамике свјетлости и промјена у годишњим добима. Неки од њих чекају почетак дугих дана, други воле да цветају зими.


Циклама - зимски цвет

\ т
 • Биљке у којима није важан светлосни дансу бегоније, руже, јавор, семперфлора и неке друге. Могу цветати у било које вријеме.


Рооми мапле (абутилон)

Како створити идеалне услове осветљења за биљке

Већина биљака има способност да се прилагоди промјењивим животним увјетима. У неким, ова способност је већа, у другима испод. Постоје и такви типови који су изузетно осетљиви на параметре осветљења и оштро реагују на промене његових параметара.

адаптација биљака

Прилагођавање пригушеном осветљењу, унутрашњи цветови се мењају споља:

  \ т
 • Њихово лишће се повећава (линеарно постаје већ, али се продужава);
 • Боја лишћа постаје тамнија;
 • Интерстицијални стабљике се извлаче, док се губи снага;
 • Постепено смањивање стопе раста;
 • За очување биља, биљке могу престати цветати.

Ако је светлост вишак, постоје и друге промене:

 • Боја лишћа постаје жуто-зелена због делимичног уништавања хлорофила;
 • Раст се успорава, интернодије се скраћују, биљка остаје чучањ, не достигне нормалну висину.

Све ово не утиче на њихов развој и изглед на најбољи начин, стога је неопходно регулисати расвјету за саме биљке. Како то учинити?

правилно постављање

За почетак - одредити предности сваког вашег љубимца. Скоро све собне биљке су боље развијене са добрим осветљењем. Али они се могу поделити на интензивне и светлеће.

  Те биљке отпорне на нијансе укључују оне које расту у природи у сјени виших браће и сестара. То су углавном становници влажних тропа. Прилагођени су условима слабог осветљења, за нормалну егзистенцију, сасвим је довољно да добију 25-50% интензитета дневне светлости. Оне укључују:

Савет. Изаберите места где ће биљке здраво добити довољно светла. На примјер, у сјеверном прозору, или у даљини од добро освијетљених прозора.

 • Природно станиште биљке која воли светлост - отворени сунчани простор. Међу домаћим становницима су најпознатији:

Савет. "Светлољубиви" дају себи сунчане прозоре, ау врућој сезони их доводите на отворено.

Ако је биљка увек осветљена са једне стране, њени листови и цветови се враћају у извор светлости, протежу се до ње, узимајући као резултат погрешан облик. Због тога, посуду треба с времена на време ротирати у различитим правцима од светлости тако да цветови равномерно расту са свих страна.

Обратите пажњу! Неке врсте такве честе промене положаја не пате, лако се могу уништити сопственим рукама, преуређујући од места до места. Ово посебно важи за фуксију, гераниуме, зигоцкактус.


Проналажење погодног места за фуксију, покушајте да га не додирујете више

Сунчева светлост је неопходан услов за постављање цветних пупова, као и за сазревање плодова. Међутим, постоје и јединствене биљке којима је за то потребна тама.

Посебну пажњу треба посветити постављању зелених љубимаца зими у кратком свјетлосном дану. Температура у нашим домовима зими се мало разликује од лета, тако да биљке настављају да расту. А недостатак светлости спречава ово разбијањем равнотеже.

Шта учинити у случају кршења свјетлосног режима

Чак и најнезахтјевније биљке могу да пропадну због недовољног светлосног дана и ниског интензитета осветљења. Наравното се не дешава одмах, већ неко време.

Зато их пажљиво посматрајте за појаву ових симптома:

 • жутило, сушење и падање доњих листова;
 • Смањење контраста обојених листова;
 • неприродно извлачење изданака;
 • Лакше или мање цветање;
 • Суспензија раста.


Знаци недостатка светлости

Посебна пажња се посвећује младим биљкама, као најосетљивијим на недостатак светлости. Одрасли, за разлику од њих, имају развијен коренски систем, и неко време могу задржати акумулиране хранљиве материје у њему.

Сваки од ових знакова треба да вас присили да предузмете нешто. Шта се може учинити?

 • Смањите собну температуру на 12-14 степени;
 • преселити биљке на лакше место;
 • Обезбедите им додатно осветљење тако да је осветљење унутар 500-2000 лука.


вештачко светло

Чињеница да су оптимални извори умјетног свјетла за узгој биљака флуоресцентни и ЛЕД фитолампи, већ смо рекли. Али они морају бити исправно инсталирани.

Што је даља лампа са осветљене површине, то је мање светла. Али ако је веома близу, лишће може добити опекотине. Због тога је потребно узети у обзир његову моћ да изабере оптималну удаљеност.

Ако има много биљака, идеално рјешење ће бити уређај посебног ормара са полицама, од којих је свака освијетљена властитом лампом. Промена положаја полицапрераспоређујући их више или мање, за сваку биљку у таквом ормару можете наћи боље место.

Кабинет за осветљење из старог фрижидера

Љети можете наићи на још један проблем - прекомјерну директну сунчеву свјетлост. Он је такође у стању да доведе до смрти биљака, посебно псеудобулба.

Разумети да има превише светла могу бити следеће особине:

 • Појава опекотина на листовима у облику сивих или смеђих пјега;
 • Губитак боје лишћа - блиједе и блиставе;
 • Комуницирање лишћа, смањење њиховог тургора.

Знакови вишка светлости

Ова ситуација се најчешће јавља у становима који се налазе на високим спратовима и прозорима окренутим према југу или југозападу. Они ће осетити само најсветлије биљке - пустињске кактусе, литхопсиес.


Светла или "живо камење" више воле светло светло

Али чак и они могу да трпе пролеће од директне сунчеве светлости, јер се током зиме прилагођавају дифузном светлу. Мање отпорне биљке у таквим условима могу се разболети или умрети.

Упута за њихово спасење је једноставна:

 • Ако је могуће, поново поставите цвеће на источне или западне прозоре, где сунце улази рано ујутро или увече када су његови зраци мање агресивни;
 • Ако сви прозори иду на југ, извадите биљке из њих за 1,5-2 метра;
 • Ограничите продор директних зрака у просторију поплочавањем прозора помоћу штапића, бијелог папира или прозирне завјесе;


Жалузине - добро решење за регулацију осветљења

\ т
 • Биљке које су перемисед су навикле на јарко сунце постепено.

И опет, посебна пажња - младе биљке, саднице, укорењене са резницама. Њима уопште није потребна интензивна светлост, већ само расута.

Савет. Љети, а посебно у прољеће у сунчаном времену, посипајте и прскајте биљке у вечерњим сатима или рано ујутро. У супротном, листови капи воде ће се фокусирати на сунчеве зраке, узрокујући брзе и јаке опекотине.

Закључак

Препоручујемо вам да гледате видео у овом чланку на ову тему. Информације добијене од њега и из ове белешке ће вам помоћи да урадите све да осветлите биљке у вашем дому.