Како сами урадити изолацију фасаде куће?

Проблем цурења топлоте суочава се са многим власницима приватних кућа и станова или административно-домаћинским комплексима предузећа. Из савременог света, велики губици топлоте значе, укључујући и потребу да се потроше додатна финансијска средства за грејање и климатизацију, буквално палећи новац у ваздух.

Међутим, постоје једноставни начини за изолацију фасаде зграде. Неке од њих неће чак захтијевати велика финанцијска улагања. У неким случајевима, изолацију фасада је лако извршити сопственим рукама, са неким вештинама рада са алатима и мало прецизности.

Општи опис проблема

Повећани губитак топлоте не зависи само од материјала из којег је зграда изграђена.Формирају се касније зоне цурења, које могу бити:

 • лом међузидних спојева;
 • пуцање главног грађевинског материјала мразом (проблем кућа са блоковима од пјене);
 • промена карактеристика зидова, на пример, због хабања;
 • губитак карактеристика постојеће топлотне заштите.

У свим случајевима, проблем се може ријешити. Изолација фасаде зграде модерним материјалима такође може бити начин да се значајно побољшају структурне карактеристике, драматично смањују трошкови грејања и повећава ниво комфора за становнике.

Технологија изолације фасада је генерално једноставна. Међутим, није неопходно све свести на један именитељ. Постоје проблематичне конструкције, пре свега старе дрвене куће. Поред тога, то је компликованоизолациони систем може захтевати високо квалификоване извођаче и значајна финансијска улагања. Хајде да се задржимо на најчешћим начинима смањења губитка топлоте. У ту сврху размотрити постојеће технике, дизајнирати и примијенити фасадни гријач.

Мало о главним терминима

Код проучавања референтних материјала лако је пронаћи концепт мокре, бунарске, вентилиране фасаде. Постоје и генерализована имена, као што су споредни колосијеци или декоративни термални панели.Главна ствар коју треба знати о фасадама:

 • Мокра фасада се заснива на употреби малтера или другог завршног премаза, који се може комбиновати са употребом грејача различитих класа. Назив методе је добивен због чињенице да се тијеком обраде не примјењују посебне мјере хидроизолације зида.
 • Топлинска изолација фасада понекад се изводи по принципу постављања бунара. У исто време, грубо говорећи, на површину постојећег зида монтира се грејач, затим се формира слој хидроизолације и они праве полагање декоративне, силикатне, црвене цигле. Као резултат, термоизолатор се налази између два зида.

 • Вентилисане и друге сложене фасадне класе имају добре карактеристике, издржљиве, монтиране уз употребу специјалне опреме, профила. Такав третман није само начин да се фасада зграде загреје споља, већ и начин да се побољша његова естетска привлачност.

У зависности од постојећих карактеристика структуре и финансијског капацитета,лако је извршити спољашњу изолацију фасада и створити било који ниво топлотне заштите, дословно добивши нови дом са новим показатељима удобности.

Дио врста изолације је врло проблематичан за израду фасада дрвене куће. У чланку, када се разматрају материјали и технике, посебно ће бити назначено како се користи топлотна изолација фасаде са сложеним зидовима.

Доказана, делотворна, али ретко коришћена

Најкласичнији начин смањења губитка топлоте - третирање фасадног малтера.

За разлику од скептичних мисли, дајемо чињенице:

 • мешавине са употребом експандираних глинених плућа, имају ниску топлотну проводљивост;
 • употреба арматурних мрежа омогућава стварање чврстог дебелог слоја жбуке;
 • за дрвене куће, малтерисање може бити одлично решење не само у контексту изолације, већ и поравнања површине зида пре уградње главног фасадног система.

Главни недостатак малтера је мала чврстоћа.

Међутим, под условом стабилности зида (скупљање конструкције је завршено), слој обраде са правим избором материјала може постојати дуги низ година без смањења карактеристика, али утицај варијација влаге и температуре има веома негативан утицај на животни век.

Загревање фасаде приватне куће од дрвета дрвеним штукатурама може бити изузетно ефективно. Дебели слој глине на дренажу поравнава зидове и повећава топлотну заштиту. А вањски слој јаког складишта на арматурној решетки ће се побољшатиИзглед фасаде, гарантује висок животни век, значајно ће ојачати површину. Осим тога, такав начин изолације је прилично јефтин.

Употреба различитих грејача

Најчешћи сегмент изолационих техника укључује употребу различитих изолационих материјала. Уопштено, грејачи су причвршћени за зид, а затим прекривени заштитним слојем малтера маскираног украсним панелима. Свака класа термоизолатора има своје предности и недостатке. Морају се узети у обзир, одлучити шта да се изолује фасада куће.

Полифоам

Пена је произведена под утицајем водене паре на полистиренске грануле, које бубре и стапају се у монолитном слоју. Одавде можете одмах извући закључак о предностима и манама материјала.

Позитивни особине укључују:

 • мала тежина;
 • погодност са којом се врши уградња грејача на фасаду и сечење елемената жељене величине;
 • ниска топлотна проводљивост.

негативное мнение:

 • ломљивост;
 • нагла промена својстава када се прекорачи технолошки век (расут на гранулама);
 • неки гас и пара;
 • запаљивост, способност одржавања пламена у ваздуху нормалног састава.

Међутим, комбинација ниске цене, лакоће руковања, добре термичке заштите чини изолацију пенастих зидова веома привлачном.

Полистирен, полиуретанска пена, екструдирани материјали

Пјенасти полистирен је груба, надограђена верзијапена Процес добијања изгледа овако: полистиренске грануле се загревају, растапају и формирају хомогену масу. Након обраде паре под притиском, материјал се пени и затвара, стварајући чврсту структуру ћелија испуњених ваздухом.

За пене полистирена:

 • чврстоћа пјенастог полистирена је много већа од пјене;
 • парна и гасно непропусна;
 • има одличан коефицијент еластичности;
 • је прилично флексибилан и једноставан за руковање.

Изолација фасаде полиуретанском пјеном омогућава постизање боље топлотне изолације, звучне изолације, али примјетно повећање трошкова овог материјала ограничава његову употребу.

Минерална вуна различитих класа

Један од јефтиних, уобичајених, сигурних изолационих материјала је минерална вуна. Данас су материјали за изолацију фасада објеката ове класе израђени у облику матова различитих дебљина.Проблем минералне вуне - у слоју изолације може акумулирати влагу, кондензацију.

Иако нема труљења, репродукција бактерија и плијесни - обрада постаје тежа, добија на тежини, даје влагу зиду. Стога се изолација минералном вуном производи само уз употребу мјера заштите од паре и хидроизолације. Модерна базалтна вуна се такође производи у облику густих структура, које су идеалне у делу инсталације, јер се са великим задовољством могу третирати гипсом.

Бетон пене, порозан бетон

Блокови су удобни ако желите загријати фасаду куће. Монтирани су у обликузидање, додатно подмазивање зида раствором малтера, који "истовремено" служи и као изолатор воде. Са великом површином панела, за монтажу се користе кишобрани.

Ова врста материјала је лаган фасаде са рукама не захтева високе способности, формиране након полагања равну површину, али је приметно и веома непријатна проблема.Блок пјене и газирани бетон јако лоше реагују на смрзавање.Чак и темељита хидрауличка заштита не гарантује стварање малих пукотина и убрзано уништавање материјала при смрзавању.

декоративне термалне плоче

Ово је прилично обиман сегмент производа који представљају неку врсту композита, који је грејач и спољашњи третман. У улози првог је често пјена или ППУ. Декоративна термо-заштитна плоча се једноставно лијепи на површину зида посебним рјешењем.

Лакоћа употребе и добар ниво очувања топлоте може се приписати очигледном достојанству.негативне особине - постављена је ниско , повећана за само постиже помоћу типле, сунцобрани или друге специјалну опрему која крше спољну површину панела.

полипропиленска пена

Пена од полипропилена је структура направљена од пенасте пластике. Овај материјал се масовно користи за паковање канцеларијске опреме, разне робе. Говорећи говорећи, ово је паковање са "спакованим миксерима" из супермаркета, у којем се налази нешто тривијално.

За удобност материјала је мала тежина, више несавршености - ниска чврстоћа,ниска чврстоћа, запаљивост, нестабилност конструкције.У пракси, фоампропилен се користи само у ограниченом спектру радова на изолацији фасада, углавном његовом прецизном сегментном материјалу који се налази у вентилираним конструкцијама.

Техника стварања мокре фасаде

Како изоловати фасаду кућног малтера, вероватно све знати и разумети. Рад се изводи на следећи начин:

 • зид се чисти, ако је потребно - клизање пукотина, пукотина, уклањање очигледно оштећених дијелова површине;
 • , примена танког слоја не захтева монтажу арматурне мреже. Готова грађевинска смјеса се одваја, наноси равномјерно, утрљава се правилом;
 • Ако изолација фасаде укључује прекривање великог слоја (више од 5 цм), користе се решетке од поцинчане жице (рабице), које се причвршћују на зид са колчацима. За дрвени зид се ствара решетка - шиндровано дрво.

Уз помоћ модерних складишта, можете без мреже, комбинирајући дебели слој почетне жбуке и танки финиш. За најбоље резултате изолације препоручује се употреба смеша на бази експандиране глине. Приликом рада на изолацији фасада лако се постиже атрактиван изглед са декоративном жбуком.

Метода термодинамичке изолације са блоковима од пене, блоковима од пене, термалним панелима

Технологија изолације фасаде пјеном, ППУ, термопанелама, пјенастим бетоном изгледа готово идентично:

 • Нивелирање зида, у условима конструкције панела - заптивених шавова.
 • Површинска обрада се врши пробијањем прајмера, ако је потребно - са заштитом од стварања плијесни.
 • Примарни лепљиви слој се наноси, након чега се монтирају панели.
 • Изолација полиуретанском пјеном, пјенастим бетоном, пјенастом пластиком најчешће производи, користећи кишобране.
\ т

Први, доњи ред елемената изолације су сложени на нивоу, на посебном профилу. Термалне плоче за фасаду куће могу захтијевати употребу специјалне љепљиве композиције, која неће оштетити декоративну површину, сигурно учврстити елемент украса на зиду.

 • Након уградње изолације на површину се изводи завршна обрада, наноси се танак слој љепљиве композиције, монтира се пластична ојачана мрежа, након чега се наноси слој завршног малтера.
 • Да би се створио уредан изглед, користе се декоративне мешавине или мрље.

Инжењерска изолација од минералне вуне

Потребно је уредно радити са минералном вуном. Тако да материјал не акумулира влагу, сваки мат се препоручује ставити у полиетиленске вреће, чији интегритет не би требало кршити. У пракси, они олакшавају. Слој филмског слоја или посебну полимерну мембрану ставите на зид, на исти начин заштитите изолациони слој споља.

Мајке могу бити причвршћене сидрима, кишобранима. Инсталација директно на зид је дозвољена и прилично је згодна, ако користите скупу, густу икрута базалтна топлотна изолација за фасаду.Али у пракси је рационалније ставити термоизолационе елементе у дрвену ограду или посебан профил.

Полагање простирки од минералне вуне у летву - још један погодан начин за изолацију дрвених кућа. Овај корак, поред тога, омогућава вам да направите леп и квалитетан екстеријер.

Спољашњи слој изолационе конструкције у случају минералне вуне може се мијењати, креиран од украсних панела, споредних страница, облога и других материјала.

вентилисана фасада

Вентилирана облога је сложена структура која обједињује уобичајене системе изолације фасада, изолацијски слој зрака и врло квалитетну вањску завршну обраду. Дизајн је скуп, али у пракси то је најбоља, издржљива и "топла" опција.Да бисте постигли добре резултате, морате тачно знати како правилно загрејати фасаду на одређени начин. Дизајн је креиран на следећи начин:

  \ т
 • зид се третира, по могућности поравнава, заштићен од плијесни, пукотина и рупа;
 • је осигурана заштитом од паре - полимерна мембрана за уклањање кондензата у тачки рошења;
 • метални профилни систем је монтиран на зид;
 • је грејач, минерална вуна, ППУ или пена, која је причвршћена с типлама;
 • постављен је спољашњи слој заштите од ветра - полимерни филм;
 • монтирање спољног панела.

Површина вентилисане фасаде може се варирати.Плоче су дозвољене са дрвеним панелима, валовитом плочом, обојеним металом. Популарни елементи од керамике, гранита, природног или вештачког камена. Уградња панела се врши уз помоћ специјалне спојнице, која формира равну, глатку и лијепу површину.

Винил, облоге, други типови секундарне обраде

Ако се за уградњу изолације користи решетка, погодно је створити нови изглед фасаде. У ту сврху могу се применити следеће:

 • облога од природног дрвета, прекривена лаковима, обојена, зајамчена;
 • пластичне винилне плоче или такозване облоге различитих ширина, изглед може бити најразличитији. Недостаци такве површине су ниске чврстоће, али су издржљиви, не гори, лако се пере;
 • широко распрострањене облоге цементних плоча мале дебљине, које омогућавају бојење, савршено се одупиру влази, јакој и крутој.

Посебна линија је посебни подрумски винилов споредни колосјек. Ове плоче су велике дебљине (до 35 мм), чврсте и круте. Површина имитира природни камен, циглу, украсне материјале. Инсталација таквих панела може трансформисати фасаду.

Постоји и посебан материјал који загрева винилов споредни колосјек. Лако ће служити као додатно средство за заштиту од губитка топлоте, јер је унутар панела слој ППУ или другог материјала сличних својстава. У ствари, то је лидер у оцењивању материјала, ако направите избор, боље је загрејати фасаду иистовремено гарантовати његову љепоту и трајност обраде.

закључак

Данас постоји толико много опција за изолацију фасаде, које је често тешко доносити одлуке. Стога је увек вредно проценити износ финансијских инвестиција, животни век изабраног решења и, најважније, степен очуваности топлоте који гарантује. Међутим, опције с високим вијеком трајања, као што су вентилирана фасада и сустави с базалтним винил странама, требали би бити пожељнији.