Како сакупити и спојити колектор за топли под?

Многи од нас данас покушавају дати предност најпогоднијим, практичнијим и ефикаснијим системима гријања. Традиционално гријање стамбених просторија уз помоћ радијатора данас више не задовољава повећане оперативне захтјеве који се постављају на системе гријања. Данас је могуће поредити, не само теоретски, са технолошким могућностима топловодних подова са радијаторима, већ и да се у практичној равни осигура ефикасност оваквог начина грејања. Захваљујући посебностима дизајна, велике могућности се налазе на топлом поду.

Правилна инсталација и спајање свих елемената система гријања ће омогућити вашу жељу да се преведе у стварност. Један од главних елемената дизајна, без којих рад система гријања неће бити ефикасан, је колектор топлог пода.

Вредност колектора за систем грејања

Технолошке могућности топлог пода омогућавају да се користи као комплетан систем грејања за грејање целокупног стамбеног објекта или као помоћна опција. Данас су успјешно имплементирани мали, технолошки ограничени пројекти подног гријања помоћу текућег расхладног средства. Купатило, дечије собе и друге мање просторије успешно се греју водоводним цевима, које су сложене у поду.

Шема повезивања топлог пода без колектора

Али у већини случајева такве опције гријања нису регулиране. Колика је температура воде у батеријамацентрално гријање или ГВП систем, такав интензитет ће загријати подове у вашим просторијама. Велика инерција и недостатак прецизне регулације главни су недостаци топлих подова направљених по поједностављеној шеми.

За референцу: оптимална температура расхладног средства које циркулише у кругу грејања воде на топлом поду је 35-450Ц. Вода је топла у централизованом систему и на аутопуту, тако да ће неуређени под у овој ситуацији бити неефикасан.

Проблем можете ријешити инсталирањем мјешалице, повезујући колектор с топлим подом и другу потребну опрему. За купатило када се користи прикључак типа "водоносни вод", инсталација тако сложеног чвора није профитабилна и непотребна. Међутим, када се користи систем гријања "топлог пода" у великој мјери, колектор ће постати погодан алат за регулацију и сигурност.

Аутономни системи гријања стамбених зграда, чији задаци - гријање подне облоге у стамбеним подручјима, морају бити опремљени посебном припремном станицом. Јединица за мијешање садржи колектор и пумпу, опрему без које ће ваш топли под постати "гробље потрошног материјала".

Схема повезивања опреме без циркулационе пумпе

За топловодни ступ, гдје се главни рад обавља са загријаном водом која циркулира у цјевоводу, важан тренутак функционалности је дистрибуција водених токова. Захваљујући дизајну дистрибутивног чворапотребна је температура воде у кругу воде, оптимални интензитет протока воде. Уз помоћ колектора могуће је поставити потребан температурни режим у стамбеним просторијама, извести сигурне укључке, искључити систем.

дизајн уређаја

Ако се колектор оцењује једноставно визуелно, онда је то на први поглед цела група цевовода која се прикупља одређеним редом. По изгледу, уређај личи на чешаљ, за који је добио друго незванично име. Задатак који овај чвор обавља је мешање различитих токова воде. Као резултат, излаз оставља један проток расхладног средства жељене температуре и интензитета. За топле подове ово стање је обавезно, у супротном се губи значење овог система грејања.

У зависности од конструкције колектора, у пракси се користе три типа мешања течног медијума:

  • секвенцијално мешање;
  • паралелно;
  • Комбиновани тип мешања.

Напомена: најчешће у употреби топлог пода на нивоу домаћинства, користи се доследно мешање, што резултира коришћењем све воде која циркулише у систему грејања од уређаја за грејање до цеви за грејање које ће се користити.

Дијаграм показује две варијанте рада јединице за мешање.

Секвенцијални тип мешања укључује снабдевање пумпом мешане воде од извора грејања до петље воденог стуба у једном смеру. Параллел типемешање, и линије за пренос топлоте, главни и повратни су одвојени. У том случају губи се значајан дио топлинске енергије. За паралелне типове карактеристичан је неуједначен проток носача топлоте.

Напомена: само опрема јединица двухходовим мешање вентил ће вам омогућити да оствари могућност регулисања интензитета и грејање воде у цеви за грејање.

Комбиновани тип употребе и секвенцијални и паралелни тип мешања. Такви склопови колектора су мање уобичајени због карактеристика и сложености дизајна.

Принцип рада уређаја објашњава и комплетност групе колектора. Укључује:

  • трокраки вентил (регулисање, која спаја и мешања), који је инсталиран у сваком улазу и одвод манифолд;
  • цевовод са Т-ом;
  • циркулациона пумпа;
  • група регулације и аутоматизације.

Инсталација колектора за ваш топли под чини читав систем грејања потпуно функционалним и функционалним. Пумпа ће пумпати воду у круг грејања све док температура грејног медијума не достигне специфициране параметре. Рад аутоматизације почиње од тренутка када је неопходно блокирати проток топле воде да уђе у грејну цев. Сви стандардни модели су опремљени колектора уређајем за вентилацију и одводњавање, вентила система кроз које се испуштају воду.

Принцип колектора

Рад система грејања "топли под" зависи директно од тогаподешавања резервоара, што је прекидач. Размотрите како изгледа:

- котловска вода која долази из аутономног котла или у вертикалном систему централног гријања, има температуру од 50-700С, улази у колектор кроз вентилски вентил зоне, опремљен термостатском главом.

  • тада се вода, ако њена температура прелази оптималне параметре, помеша са повратком, након чега долази у колектор, који дистрибуира воду жељене температуре помоћу шарки водовода.
  • када расхладно средство достигне оптималне температурне параметре, зонски вентил преклапа смер протока, усмеравајући воду у систем повратног тока.

Захваљујући таквом систему, топли под може дуго да ради без употребе извора топлоте из извора топлоте.

Када се температура воде у систему топлих подова смањи, повратни круг је укључен у рад.

  • Зонски вентил отвара приступ води, што доводи до мијешања воде са протоком који циркулише у обрнутом смјеру. Температура расхладног средства у круговима грејања се поново повећава на жељене вредности.

Да би се постигла прецизност подешавања протока воде у цевоводу топлог пода може се вршити калајисањем мерача протока. Параметри су приказани унутар 1-1 л /мин. према топлотним прорачунима.

Вентили за мешање раде на елиминисању линеарних експанзија и обезбеђују контролу протока расхладног средства у круговима воде.

Уопштено, колектори са два излаза се обично користе, међутим, уобичајени суслучајева када је потребно инсталирати нож за мијешање на 4-6-8 и 12 излаза. Да би се сакрила таква масивна и неатрактивна структура у стамбеном простору, ормар за колекционаре је дизајниран за топли под.

Да би се постигла равномерну расподелу протока воде кроз цеви за воду, Реверсе улази су опремљене серво погона који комуницирају са температуром и аутоматски блокирају проток воде у подовима топловода. Готово сваки модел миксера локације опремљен је електронском схемом расипања. Помоћу њега се контролише рад циркулационе пумпе и термостат је заштићен.

Напомена: присуство такве опреме је због чињенице да су топли подови ниско-температурни системи грејања. Електроника омогућава пумпу да подесите температуру течности за грејање, елиминишући прегревање соби за грејање и тиме елиминише нелагодност у.

избор модела

У већини случајева избор модела колектора зависи од величине простора за гријање и од захтјева за системом гријања. Где и како ће се градити топли подови, нивои безбедности постају одлучујући фактор у избору опреме. Нож за мијешање је најрањивији елемент уређаја. С обзиром на чињеницу да у овом делу дизајна истовремено циркулише и хладна и топла вода, важно је обезбедити да се овај блок заштити од механичких оштећења.

Многи од нас вас питају како да направите колекционартоплом поду, ако уређај има тако сложену структуру и дизајн. Одговор је једноставан. Сложеност је видљива само. Детаљним проучавањем свих детаља и елемената дизајна, свести о циљевима и задацима сваког уређаја, можете самостално сакупити и прикључити колектор на ваш систем грејања. Одабрани материјали, квалитет монтаже је гаранција да ће ваш топли под бити у нормалном раду.

Да бисмо радили исправно, хајде да се осврнемо на детаље које треба узети у обзир приликом куповине колекционара. Најбоља опција је модел од месинга или нерђајућег челика. У обе опције избор ће бити тачан, једини услов, различита цена таквих уређаја.

Функционалности које су на располагању за продају су и једноставне и сложене врсте јединица за мешање. Код једноставних колектора постоји минимални сет уређаја који омогућавају рад топлога пода у уским параметрима. За сложене објекте типична опрема је опремљена додатним уређајима и сензорима.

На пример: нису сви модели опремљени заштитним уређајем, дизалицом Мајевски, постоје испусни вентили и мерачи протока.

Питање цене у овом случају не би требало да буде препрека за вас када бирате опрему. Колектор, опремљен аутоматском контролом температуре, постат ће права помоћ за вас, која ће обавити сав посао за вас. Захваљујући самом систему аутоматизације контролират ће се радни увјети, прилагођавајући интензитет протока по потреби, коначно, за снижавање воде из цјевовода.

Укључено у стандардМодели колектора су термометри, захваљујући којима или ви или аутоматизација могу минимизирати губитак топлоте.

У присуству неколико великих површина просторија које се греју топлим подовима, препоручује се уградња не једног, већ два колектора.

Напомена: Дужина цијеви за гријање једне контуре не смије прелазити 120 метара. За рад са неколико кругова воде у истој просторији узимају се чворови за мијешање за неколико улаза.

закључак

Уградња топлог пода, односно полагање топлог пода - то је само дио дугог и великог рада на опреми домаћег система гријања. Након што сте ставили водоводне цеви у под испод бетонске кошуљице или испод монтажне конструкције, веза је најважнији корак.

Прелиминарни прорачуни топлог пода, који су направљени исправно, омогућиће вам не само да одаберете тражени модел колектора, већ и да добијете идеју о томе како ће се спојити водени круг са системом грејања. Пратите неопходна упутства и водите се саветима стручњака, повежите сваку цев са потребном вилицом. Важно је не бркати везу. Пријавите главни феед са повратком повратка. Ради лакшег повезивања постоји ознака улаза: црвена боја утиче на цев. У плавој боји, улази за обрнути ток су означени. Спајање цеви на улазе врши се уз помоћ фитинга.

Проверите да ли је исправно повезивање могуће у току управљања, прво пуштање у рад. Кадаодсуством видљивих дефеката у функционалности чвора за мешање и нормалним перформансама топлог пода, можете наставити са завршним радом.