Како провјерити батерију помоћу мултиметра

Батерије за отиске прстију користе се у многим модерним уређајима као напајање. Иако се ови производи не разликују једни од других споља, њихови технички параметри, као и трошкови, могу се значајно разликовати. Да не бисте упали у невоље, купили производ са малим ресурсом, или чак потпуно без посла, морате знати како провјерити те елементе и бити у могућности то учинити у пракси. То ће бити корисно урадити када се тестирају батерије које имају акумулиране зграде - ако једна од њих има мјесто на депонији, онда други могу и даље служити у уређајима који се не разликују по капацитету. У овом чланку ћемо испитати како проверити батерију помоћу мултиметра, а на којој вредности преосталог набоја може да се користи у електричним апаратима.

Проверавање напуњености без оптерећења

Да би се идентифицирали потпуно неисправни предмети, довољно је направити једноставну провјеру:

 • Одаберите начин рада мултиметра, који одговара мјерењу вриједности константног напона.
 • Подесите границу мерења на 20В.
 • Прикључите сонду уређаја на контакте да бисте проверили батерију и измерили напон.
 • Отказати очитавања тестера.

Ако је напон приказан приликом провјере батерије помоћу мултиметра већи од 1,35В - батерија је пристојна и погодна за рад у било којем електричном уређају. Ако је набој елемента мањи од овог нивоа, али не нижи од 1,2В - може се користити у незахтевним уређајима. На нижим нивоима напуњености батерија није могућа и она је предмет одлагања.

За потпуност сликеОва провјера није довољна, јер показује вриједност неуравнотеженог напона (ЕМФ).

Као пуњач може се користити конвенционална сијалица дизајнирана да ради у џепној батерији. ЛЕД диоде нису погодне за то због малог отпора. Оптерећење треба бити од 100 до 200 мА - ово је најчешћи индикатор за већину модерних електричних производа просјечне снаге.

Међутим, за одбацивање јасно неупотребљивих батерија, тестер се довољно проверава без оптерећења. Ако уређај показује мање од 1.2В - провјера под оптерећењем је бесмислена.

Преглед електричних батерија под оптерећењем помоћу мултиметра

Остале ставке се поново тестирају. Погледајмо сада како да проверимо капацитет батерије под оптерећењем. Да бисте то урадили, поступите на следећи начин:

 • Повежите испитне водове мултиметра са контактима тестиране батерије.
 • Паралелно повежите мерни претварач и сачекајте 30-40 секунди.
 • Откажите резултат.

У зависности од очитавања инструмента, измерени елементи се морају сортирати. Батерије са заосталим 1.1В и мање могу се безбедно одложити. Производи тестирани за тестирање уређаја на 1.3В могу се користити у јединицама даљинског управљања. Ако елемент под оптерећењем показује 1.35В и више - потпуно је функционалан.

Контрола батерија путем мерења јачине струје

Овај метод се односи на нове батерије и допуштаОдмах процијените њихову снагу приликом куповине. Положај мултиметра треба да одговара директној струји. Да бисте измерили величину пуњења на новој батерији, потребно је да урадите следеће:

 • Тестер батерије треба да буде подешен на максималну границу мерења.
 • Узмите нови елемент и прикључите сонду на његове контакте.
 • Након 1-2 секунде, након заустављања повећања вредности струје на индикатору, сонде морају бити уклоњене.

Нормална вредност тренутне вредности за нову батерију треба да буде 4-6 ампера. Ако је то 3-3.9 ампера - то значи да се батерија продужава, али је предмет погодан за употребу у преносивој опреми.

Очитавања мултиметра у распону од 1.3-2.9 Ампера показују да је боље да се батерија не користи у обичним кућанским апаратима, али се може инсталирати у уређаје који троше малу количину струје (на примјер, телевизију или неку другу). даљински управљачки панели).

Ако је тренутна вредност коју показује тестер 0.7-1.1 Ампера, онда је такав елемент способан да ради искључиво у уређајима мале снаге, док ће се квалитет опреме смањити. Може се користити у "даљинама", али само у том случају, ако нема више квалитативних елемената.

Процес провјере батерија са мултиметром у видеу:

Корисни савети

Ево неких препорука за употребу батерија као и њихово одлагање:

 • Не притезати са провјером и сортирањемдом батерија је препун. У недостатку нових батерија или недовољног броја њих, можете тестирати привремено ако је потребно.
 • Није неопходно у потпуности заменити батерије у кућном апарату. Обично се њихово пражњење дешава у исто време, а тест ће идентификовати батерије које се могу даље користити.
 • Немојте чувати батерије које нису погодне за употребу код куће и, штавише, немојте их држати у кућишту уређаја. Већина њих прати електролит, а то доводи до оштећења, постоји много ствари.

 • Не покушавајте да оштетите кућиште батерије на било који начин - течност (кисела или алкална) у њој може доћи на кожу изазивајући хемијске опекотине.

Такође, коришћене батерије не би требало бацати у канте за смеће. Електролит који се налази у њима је штетан за околину, тако да се батерије морају одлагати на мјеста посебно намијењена за ту сврху.

закључак

У овом материјалу анализирали смо како исправно проверити батерију помоћу мултиметра, као и на којим уређајима можете користити тестиране батерије на основу резултата мерења. Као што сте могли да видите, да бисте измерили преосталу количину батерије у батерији, довољно је имати кућни тестер на дохват руке и имати неколико минута слободног времена.