Како пронаћи воду у подручју бунара: методе и препоруке

Бунар припада најзначајнијим дацха комуникацијама. Она служи многим сврхама: економским потребама, залијевању града, водним процедурама. За угодан живот важну улогу игра квалитет воде. Да бисте сигурно знали како пронаћи место на вашем сајту за бушење бунара у воду, вреди истражити све познате начине претраживања.

Сорте подземних извора

Различите стијене леже у земљиној кори са слојевима: слој глине, слој пијеска, слој црног тла. Ако се током бушења испостави да формација може дати воду, онда се испод ње налази водоотпорни слој. Количина и количина водоносника зависи од природе земљишта у земљи.

Лопта која је најближа површини воде назива се коњски коњ. Такви резервоари се акумулирају због падавина и отопљених вода. Коњи су карактерисани високим садржајем гвожђа, њихов састав је јако загађен органском твари. У сушној сезони, таква акумулација воде може се осушити. Коњи се не сматрају изворима водоснабдијевања, док су изградња бунара изолирани.


На подручју од десет метара испод нивоа тла постоје подземне воде. Њихова запремина не зависи од годишњег доба и других временских услова, јер су заштићени са неколико слојева стена. Сличан извор воде је најбоља опција за бунар.

Артеске воде се налазе на релативно великој дубини. На обе стране, оне се компримују са водонепропусним слојевима, што ствара притисак. Вода у њима је високог квалитета, јер је извор на дубини од 40 м или више. Треба мискупу опрему за бушење бунара у воду и опремање бунара.

Истраживање водних поља

Да би се утврдило у којој се дубини налази водоносник, препоручује се да се спроведе геофизичка студија. То ће решити неколико проблема одједном:

  • проучавање хидрогеолошких услова територије;
  • спровођење квалитативне и квантитативне процене извора;
  • Одређивање укупног броја резерви воде у овој области.

У фази истраживања, препоручује се хидрогеолошки преглед локације. Сви водоносни хоризонти, као и састав и резерве подземних вода, евидентирани су на карти. Специјалне организације изводе пробне бушотине. Он ће одредити санитарно стање подземних вода.

Ако је простор за викендицу дуго постојао, бит ће проблематично да се на њега донесе гломазна опрема. Бушилице врше истраживања у неколико тачака, што лоше утиче на изглед куће. Можете свести на минимум све сложености и покушати сами пронаћи извор.

Барометарски анероиди

Потрага за водом за бунар помоћу таквог уређаја је могућа ако постоје резервоари поред летње резиденције. Барометар је не-калорични мерач атмосферског притиска. Извор се проналази упоређивањем података на различитим територијама. На основу исказа свједока на обали настају резултати свједочења у врту. На пример, подаци заједно са језером су 545,5 мм, а на месту потенцијалног бушења - 545,1. Обрачун је у току: 545.5-545.1 = 0.1. Дакле, вода се налази на дубини од четириметара. Овај метод је ефикасан на 80%.

Импулсни уређај

Компактан уређај ће вам омогућити да сазнате дубину воде. Подземне воде су подложне гравитацији гравитације Месеца. Под овим утицајем теже ближе површини. У току кретања воде формира се извор вена, које пролазе кроз слојеве земље и стичу геомагнетске пулсације. "Пулсе" хвата такве флуктуације.

Да би се утврдило да ли има воде на градилишту, потребно је уземљити позитивне и негативне електроде на дубину од 10 цм, а затим спојити на волтметар. Што је већи број очитавања уређаја, то је извор воде ближе.

ручно бушење

Ова метода ће детектовати воду и одредити природу слојева тла. Вртна бушилица је погодна за рад. Прво, ископана је јама дубине 60 цм, која се затим спушта помоћу вијка, који се постепено шири на главу. Алат се извлачи након што прође 1 м дубоко тло. Из ње уклањају груди земље и настављају да раде. Са бушењем ће се завршити, ако се умјесто алата за тло исцрпи текућа прљавштина. Он сигнализира отварање првог водоносника. Шљунак се сипа у бунар и почиње његова љуљачка.

биолокацијски метод

Употреба металних оквира је популаран начин да се сазна да ли постоји вода на градилишту. Бунар се може уредити у кратком времену након откривања воденог хоризонта. Адаптација доживљава магнетну флуктуацију на тлу. Течност, заузврат, има значајан утицај на магнетну позадину.

Потребно је узети дваСекције било које жице дужине 40 цм и савијте их на пола, да бисте добили прави угао. Можеш да користиш дебло као што је оловка. Из ње се уклања језгро. Жица се убацује у дрвену цијев тако да се слободно помиче.

Подручје треба да иде полако, држећи крајеве разведених страна. Они ће прећи ако постоји кључ испод земље. Што се јаче крижа, то је мањи извор воде, или што је ближе површини. Да би били чврсто увјерени у откривање подземних вода, пожељно је да се поново прође кроз територију, али у другом правцу. Није препоручљиво започети претрагу од 18 до 19 и од 22 до 23 сата. Тражимо кључ од гладног желуца.

ларве

Далеки преци су знали како да нађу воду за бунар. Користили су семе врбе, које је веома осетљиво на расположивост воде. Флексибилна грана у облику треба да личи на рог. Дебљина грана је 12 мм. Суши се на собној температури. Уређај се узима у обе руке и полако иде дуж парцеле. Петља ће се отклонити за 20 мм ако се открије подземним извором. Након детекције, можете бушити ово место испод рупе. Морамо запамтити да вино реагује на вјешалицу.

Силицагел

Супстанца која добро упија влагу може наћи воду. Куповина силика гела није проблем: продаје се у многим онлине трговинама. Након куповине, грануле се третирају топлотом како би се испарила преостала влага. Супстанца се сипа у глинену посуду. Овај капацитет има добру пропустљивост. Посуда је мерена, ротирана унутрагуста тканина и закопана на дубини од 1 м.

Дан касније одведен је на површину. Ако се тежина повећала, онда је силика гел био засићен влагом. Дакле, на овом месту могу постојати подземни извори воде. Експеримент се може спровести у различитим деловима земље. Уместо силика гела, често се користи кухињска со. Такође добро упија влагу, мењајући своју тежину. Потрага за водом по овом методу треба да се спроведе два дана после кише.

биљке

Представници флоре дјелују као посебни показатељи водних ресурса. За неке од њих можете одредити прецизну локацију и дубину локације подземних кључева. Коренски систем сваке биљке има своју дужину. Наведите близину воденог слоја брезе, јохе и кедра (више о узгоју овог усјева можете прочитати овде). Ако је бунар потребан за техничке потребе, терен са таквом вегетацијом ће одговарати.

Борови не воле превише натопљену земљу. Најчешће расту на територији са дубоким загађењем подземних вода. Годишњице нису индикатори: њихови коријени хране се кишницом.

Топографија терена

Водоносни слојеви понављају пејзаж. Опремљена територија за бунаре на локацији је боље смјестити у низинама, тамо је вода ближе површини. Значајно ће се смањити обим посла и трошкови. Лонгитудиналне разлике на терену такође сигнализирају присуство подземних вода. Треба имати на уму да ако је низина под водом, она није погодна за бушење. ВодаНизак квалитет ће тећи у бунар, поплављујући удубљења испред њега.

Популарне методе детекције воде

Присуство подземних извора може бити роса и вечерња магла. Ови феномени обилно истицу изнад земље, богати водом. Треба да гледаш маглу која не дува ветар.

Пси се не играју тамо гдје се подземни кључеви уклапају близу површине. Мачке, напротив, више воле да проводе време на таквим местима. У вечерњим порама изнад кључева воде можете видети стуб комараца или маскара. Мрави не полажу путеве кроз воду.

Могуће је поставити обрнуте стаклене тегле широм земље. Увече су закопани са вратом до 5 цм, а рано ујутро треба да ископате лименке. Хрскав кондензат каже да се на овом месту налазе подземне воде.

Суседство са резервоарима

Ако је простор за одмор у радијусу од пола километра од ријеке, језера или акумулације, тада се извор воде може појавити у било којој точки. Што је ближи природни резервоар, то су веће водопропусне пасмине. Морате знати да ли постоји одвод индустријског отпада у резервоару. Опасне хемикалије могу ући у земљу, а одатле - у бунар. Ако је река или језеро загађено, требало би да сазнате дубину артешке воде и направите бушотину под њеном индустријском методом.

Санитарне норме

Постоји низ препорука које објашњавају гдје се и зашто вода не може добити. Они су дизајнирани да заштите особуштетног утицаја различитих једињења и нечистоћа у извору. Бунар не би требао бити у близини стамбених и пословних зграда.

У радијусу од три стотине метара локација фабрика, аутопутева, говеда и гробља је искључена. Бушилица је на удаљености од 20 м од кревета. Ова мера ће спречити хватање остатака ђубрива из извора. Бунари су удаљени од септичких јама, септичких јама и биотоалета. У обзир је узета и локација властитих дренажних конструкција и сусједних.

У које време обављати посао

Било које доба године има своје предности и недостатке. Сви стручњаци кажу да не можете тражити изворе извора. Због поплава се повећава обим подземних вода. То отежава одређивање дубине и прецизне локације водоносника. Чак иу сушним регионима без поплава бушење се не препоручује јер је земљиште нестабилно.

Најбоље ради од јула до септембра. Волумен јахања је низак, што вам омогућава да прецизно одредите хоризонт за будући извор воде. Тло у овом тренутку је суво и стабилно, а временски услови не доносе много нелагодности.


Ако је за претрагу потребна техника, онда се рад треба одложити до јесени када се беру. Машине не уништавају слијетање, а изглед кућице неће трпјети добро испирање.

Снабдијевање водом цијеле земље овиси о исправно одабраној области. Треба узети у обзир и анализирати све факторе који утичу на квалитет подземних водаза и против одређене територије.