Како пронаћи ожичење у зиду: прави савјет

Тражим прекид у ожичењу

Како пронаћи квар поста у зиду, разумјет ћемо с вама детаљно. Ово је прилично чест проблем са којим се суочавају скоро сви.
На први поглед, то је прилично тешко ријешити, и бит ће тешко елиминирати га властитим рукама, али није.
Уосталом, да би се открио и отклонио проблем, нема потребе да позивате професионалног електричара. У већини случајева, довољно је имати школско знање о електричној струји и индикатору напона.

Потребан сет алата

Пре него што нађете квар ожичења у зиду, припремите све неопходне алате. За то вам нису потребни никакви посебни алати, а сигурно ћете наћи све што вам је потребно код куће.


Биполарни индикатор напона

 • Биполарни индикатор напона са могућношћу детекције чипа. Али ово је као идеална опција. Ако желите можете то урадити и уобичајеним одвијачем - показивачем и тестером.
 • Индикатор безконтактног напона. Ово је вероватно једина ствар која можда није код куће. Али његова вредност није веома висока, па чак и на најбољим моделима цена варира до 1000 рубаља. И код куће, ова ствар је неопходна.
 • Клијешта, ручке од диелектричног материјала.
 • Одвијач, ручка која је направљена од диелектричног материјала.
 • нож

Индекс бесконтактног напона

У којим случајевима се тражи скривено ожичење у зиду

Прије проналажења скривеног ожичења у зиду, потребно је одредити сврху ове акције. Ако само желишобесити слику или прикуцати полицу, али се плаше да уђете у кабелски сноп, ово је једна од опција.
Ако је потребно пронаћи жицу у потрази за оштећењем, то је потпуно другачије:

 • Ако је потребно да објесите слику, безконтактни индикатор напона ће лако показати своју позицију до 10 цм прецизно.За то, ми користимо његову особину да светли црвеном бојом у непосредној близини ланаца који су повезани са напоном. То јест, на местима где светли црвено, постоји ожичење.

Обратите пажњу! Приликом тражења поруке која се удаљава од прекидача, не заборавите да је укључите. Након свега, према "ПУЕ", једнофазни прекидач мора отворити фазну жицу. То јест, у свом одспојеном положају, напон на другом дијелу ланца према жаруљи неће бити. И, сходно томе, безконтактни индикатор напона неће моћи да га пронађе.

 • Али ако треба да знате како да нађете ожичење у зиду када тражите оштећење, онда је то сасвим друго питање. Да бисте одговорили на то, морате знати да се за напајање 220В мреже користе двије жице. Једна од њих је фаза, а друга нула. А ако је место распада фазног водича лако пронаћи, онда ће се наћи мјесто оштећења нулте жице морати направити окрет.

Дефиниција оштећене жице

Да бисте утврдили која је жица оштећена, потребан нам је индикатор напона или индикатор једноставног одвијача:

 • Ако на једном од терминала утичнице имамо напон, онда, највјероватније,оштећена нула жица.
 • Ако напон није на једном од прикључака утичнице, оштећење је у фазној жици.
 • Друга опција је када имате напон на оба терминала утичнице. Али ово је веома ретко и можемо описати овај случај у једном од наших наредних чланака.


Одређивање проводљивости фазе: радимо као на слици

 • Ако смо оштећени расвјетом, прво је потребно одредити оштећено подручје. Да бисте то урадили, морате проверити напон на фазној жици која долази на прекидач.
 • Нула жице овде или нема, или пролази поред прекидача (ово је довољно ретко). Ако дође до напона на прекидачу, онда се прекид на другом делу, ако не дође, затим на месту од разводника до прекидача.
 • Даље тестирамо присуство напона на кертриџу ваше лампе. За то не заборавите да укључите прекидач. Ако нема напона, онда је прекид у подручју од прекидача до лампе, ако постоји, вероватно имате квар нулте жице.

Проверити напон на лампи

У потрази за оштећеном жицом

Метода за проналажење оштећења фаза кварова

Књижење може бити два типа извршења: екстерно и скривено (интерно).
Проналажење штете за спољно ожичење је прилично једноставно:

 • У 80% случајева, једноставна визуелна инспекција вам омогућава да пронађете оштећено место.
 • Ако ово не ради или постоји неколико могућих места оштећења, онда послеуклањањем напона са жице може се пробати. Ово практично увек дозвољава управо да се одреди место оштећења. Али ако то не помогне, онда користимо најинтензивнији, али истовремено и лак начин.
 • Ако имате бесконтактни индикатор напона, онда их само одвезите дуж кабла од разводника до утичнице или прекидача. Место где ће се искључити је место оштећења.
 • Ако немате бесконтактни индикатор напона, уклоните напон из наше жице и направите мали рез на њему, довољан да се индикатор додирне са деловима који носе струју.
 • Затим напајамо напон и проверавамо његово присуство у прекиду. Дакле, постепено сужавајући зону претраге, одредићете локацију оштећења.


Потражите оштећење помоћу бесконтактног индикатора напона

Али да одговорите на питање: како пронаћи прекид у скривеним ожичењима - не можете без безконтактног индикатора.

 • За ово, као иу случају спољног ожичења, једноставно их водимо дуж предвиђеног места проводних жица. На месту где ће се искључити, потребно је да обавите неке кружне покрете, да бисте утврдили да ли се нагињете из кабловског снопа. Ако не одступате, онда је место штете овде.

Метода за проналажење локације оштећења нулте жице

Проналажење слома нулте жице је мало компликованије и многим локацијама се саветује да не искушавају судбину и да повере овај посао професионалцима. Уосталом, како пронаћи жице у зиду ако ниједан уређај није на нулижица не реагује?
Одговор је заиста једноставан. Према томе, требало би је направити фазно, утврђујући коју штету већ знамо. Али одмах упозорите! Учините то само ако се стварно сећате барем школе АЦ циклуса.
Ако то није случај, онда не бисте требали ни читати даље. Уосталом, електрична струја нема мирис, нема боје, нема звука и упозорава на опасност да неће. А последице контакта са њим могу бити веома жалосне.
Додатни одговор на питање како пронаћи ожичење у зиду када се оштећење нулте жице своди на упуте корак по корак:

 • Искључите све електричне уређаје у вашем дому. Ово посебно важи за уређаје који су важни за локацију утикача у утичницу, неке модерне лустере, итд. Ми то радимо искључиво ради сигурности.
 • Одредити подручје храњења оштећеног подручја. Боље је бити аутоматски прекидач уместо дистрибутивне кутије.
 • Искључите аутомат у својој кући или стану.


Улазни пакетни прекидач

Обратите пажњу! Ако као улаз користите прекидач серије, можете га искључити само након искључивања свих аутоматских прекидача. То је због чињенице да пакетни прекидачи нису дизајнирани да онемогуће оптерећење. А ако сте успели хиљаду и једном раније, то не даје никакву гаранцију да овај пут неће изгорети са вашом руком.

 • Ако имате инсталирану једнополну машину, искључите фазно ожичење. Убаците нулу на његово местооштећење споја жице. Веома је важно да се не збуњује и убацује нула жица ове конкретне везе.
  Ожичење, које смо имали фазу, изоловано је и искључено да би се искључио његов судар са деловима који носе струју. Ако имате инсталирану двополну машину, онда је за вас много лакше. Одвојите фазне жице и поставите их на нулу.
 • Пре него што нађемо скривено ожичење у зиду и локацију оштећења, поново смо убеђени да су сви потрошачи електричне струје искључени. Ово посебно важи за апарате који се хране на подручју гдје имамо повреде.
 • Укључује уводну машину или серијски прекидач.
 • Укључујемо машину која напаја мрежу са оштећењем мреже. Ако сте све урадили како треба, онда апсолутно немате о чему да бринете. На крају крајева, искључили сте све вероватноће кратког споја.
 • Извршите даљњу потрагу за оштећењем како наша инструкција саветује да се изврши за фазно провођење. Сада је наша нула жица постала фазно оријентисана и лако је одредити њену штету.

Закључци

Сада знамо како да пронађемо ожичење у зиду, као и како тражити оштећења скривених и спољашњих ожичења. То је ствар малих поправки.
И ако је спољно ожичење прилично једноставно, поправљање скривених каблова може изазвати неке проблеме. Главно је да се поштују правила безбедности при раду са електричним апаратима и да се елиминишу сви проблеми везани за електричну енергију.