Како прикључити вентилатор на прекидач

Можда сте морали да се суочите са животом у таквој ситуацији када се у купатилу налази вентилатор и он се укључује са нормалним прекидачем. Често ће бити опремљени са купатилима у хотелима, санаторијумима, пансионима, пансионима. Можда је неко од ваших пријатеља или пријатеља видио такву капуљачу? Успут, ово је врло добра идеја. А ако ваше купатило још није опремљено овом техником, препоручујемо да размислите о његовој инсталацији. У овом чланку ћемо говорити о предностима уређаја и како повезати вентилатор у купатилу са прекидачем.

предности

Купатило се односи на просторије са високом влажношћу. И вишак влаге доводи до појаве гљивица и плесни, разних непријатних инсеката, као што су комарци и комарци. Ако је купаоница велика, може бити опремљена различитим намјештајем (ормари и полице), а висока влажност узрокује слојевитост материјала. У купатилима се налазе и металне конструкције (пешкири, држачи пешкира и тоалет папира), влага убрзава њихову рђу.

Такође, влага је често праћена непријатним мирисом влаге. Још горе, када комшије пуше са дна у купатилу, а вентил за довод ваздуха вам доноси ове мирисе.

И даље константно долази до кондензације огледала и зидова, што може довести до прераног уништавања плочица.

Природна вентилација не ради увек са влагом и "аромама" у купатилу, понекад је додатно појачана издувним системима. Једна од ових опција јефан

Проверавање канала

Пре повезивања вентилатора, проверите стање вентилационог вратила.

Неки саветују такав начин како да донесу лист танког папира у отвор. Треба привући ако је хауба добра. Али је поузданије још увијек провјеравати пламен, могуће је шибице или свијећа. Запалите свећу и подигните је до рупе, а пламен треба да се протеже према каналу. Ако се то не догоди и пламен је равномеран, онда је вентилацијски канал зачепљен и захтијева чишћење. У ту сврху потребно је обратити се посебним стамбеним и комуналним службама.

методе повезивања

Инсталирање будућег вентилатора је још једна половина ствари, а најважније је да му донесете кабл за напајање. Ако је купатило већ поправљено, то ће бити проблематично. Идеална опција ће бити уградња уређаја за вентилацију у фази поправки, затим се кабл може поставити у зидове. У супротном, потребно је измислити неку врсту декоративног дизајна или га прикључити на утичницу.


дијаграм прикључења вентилатора паралелно са лампом

Размотрите опције за повезивање уређаја за вентилацију:

 1. Шема паралелног укључивања вентилатора са сијалицом. У овом случају, и вентилатор и лампа ће радити од једног прекидача. То јест, одушак ће почети да се ротира у исто време када ће се упалити сијалица, и радит ће све док је свјетло укључено. Несумњива предност је једноставна и јефтина изведба таквихсцхематицс Међутим, постоје многи недостаци. Ако је прекидач искључен, вентилатор не ради, што није довољно за вентилацију просторије. Мораћемо да укључимо и оставимо светло неко време. Са друге стране, вентилатор ће увек радити са упаљеним светлом, а када особа узима водене процедуре, не треба ове скице.
 2. Дијаграм круга. Ова метода је дефинитивно добра, јер елиминира бесмислен рад хаубе. То значи да се уређај укључује и искључује само када је то потребно. Можете подесити прекидач одвојено за вентилатор, или монтирати 2-кључни уређај за пребацивање и једно дугме за осветљавање, и са другог вентилационог уређаја. Ова опција ће повећати трошкове, пошто вам је потребно више кабла. Уосталом, уређај је већ директно повезан са прекидачем помоћу посебне линије, а не паралелног осветљења.
 3. Најновији модели вентилатора већ су обезбеђени аутоматизацијом, укључујући и тајмер. Да бисте повезали такав уређај, потребна вам је трожична жица или кабл, трећа жица се активира кроз сијалицу и сигнализира. Постоје две опције за такав вентилатор. Може се покренути истовремено са укључивањем осветљења, а затим искључити након постављеног времена. Или обрнуто, док је светло укључено, мотор се не покреће, и чим се светло угаси, вентилатор почиње да ради, а затим ће се искључити након одређеног временског периода.

Још увек постоје модели вентилатора који су првобитно опремљени сопственим прекидачем. Има облик кабла који излазииз тела. Повлачењем овог кабла, уређај се покреће и искључује. Али имајте на уму да су такви модели у служби потпуно неудобни. Вентилатори се обично инсталирају испод плафона, а ово мјесто није доступно за сваки пут када се допре до кабла.

монтажа вентилатора

За инсталацију вентилационог уређаја мора бити инсталиран двоструки проводник. Повезивање модела вентилатора са тајмером на једнофункцијски или двофункцијски прекидач се изводи помоћу трожичне жице (трећи сигнал ће сигнализирати).

Покрените радни комад из разводне кутије у отвор за вентилацију. Запамтите да можете уништити само вертикалне или хоризонталне линије, не треба да падате. Не отварајте фиоке ближе од 10 цм. У извршеном стаблу уметните кабл и причврстите га алабастерним или цементним малтером. Један крај кабла мора бити избачен у одушак, други до разводне кутије.

Кабл такође можете продужити до валовите цеви. Обавезно проверите да ли се набори налазе преко отвора, морају се померати и фиксирати са једне стране на другу, иначе могу ометати проток ваздуха.

На терминалима вентилатора постоје слова на енглеском језику:

 • "Л" за повезивање фазних жица;
 • "Н" за спајање нулте језгре;
 • "Т" - ово слово је на моделима са тајмером, означава локацију сигналне жице.

У кабловима који живе, по правилу се разликују по извршењу боја.Нулти талас је изведен у плавој боји, фаза у смеђој или белој боји. Прикључите кабл на конектор вентилатора. Проверите поузданост контактне везе.

Да бисте инсталирали вентилатор у вентилациони канал, прво уклоните горњи поклопац са мрежом. На доњем панелу, на који је сам уређај причвршћен, налазе се четири рупе испод вијака (обично су укључене заједно с типлама). Али ако већ имате плочицу и не желите је бушити, употријебите љепило, као што су силиконски или текући нокти (све се може догодити, изненада ће плочица пукнути или Сколе глазура). Сипајте их на полеђину поклопца, уметните вентилатор у отвор за вентилацију и чврсто притисните поклопац на зид, држите га 1-2 минута и пустите га. Сада поставите горњи украсни поклопац на место.

За више информација о инсталирању вентилатора, погледајте овај видео:

И схема повезивања вентилатора са тајмером је овде детаљно описана:

монтажа прекидача

Уређај мора бити опремљен и утичницама из разводне кутије (у случају зидова од гипсаног картона, користи се валовита цев). Код штапова је потребно поставити двоструки проводник и причврстити га раствором. Крајеви жице морају бити однесени у кутију иу отвор у прекидачу.

Прекидач је постављен са радног дела и заштитног поклопца са кључем. Морате инсталирати подмапу у рупу. Сада, узмите радни механизам, његов контактни део има два терминала за повезивање проводника.Један терминал је улазни контакт, фазна жица је повезана са напајањем. Други терминал је контакт, фаза из вентилатора ће бити повезана са њом. Извршите потребне везе и проверите поузданост контактних прикључака.

Осигурати радни механизам на под-носиоце. Поставите заштитни поклопац и поставите кључ.

Ако је постављен прекидач са два кључа, такав уређај за пребацивање има два излазна контакта, од којих један мора бити повезан са вентилатором, а други са уређајем за осветљавање. У складу с тим, један кључ је почетак вентилације, други укључење расвјете у купаоници.

жичне везе

У дистрибуцијској кутији се сада морају извести сљедеће везе:

 • Спојите нулту језгру са напајања на кућиште с нултим вентилатором.
 • Повежите фазну течност из мрежног напајања до кућишта које иде до улазног прикључка прекидача.
 • Спојите живу фазу вентилатора на проводну жицу, која излази из контакта прекидача.

У случају прекидача са двоструким стезањем у разводној кутији, следећа једињења ће бити додатно доступна:

 • Нулта струја из напајања и даље ће бити повезана са нулом лампе.
 • Фазе лампе требају бити повезане са проводном жицом, која иде од другог до контакта прекидача.

Као што видите, ништа компликовано. Будите сигурни да размислите о инсталирању вентилатора у купатилу. Сада смислите много модерних електричних направа, али половинуони су непрекидни хир. Али вентилација такве просторије, као каду, заиста није неважно питање. Дакле, овај чланак је релевантан и користан.