Како правилно повезати машине у електричном штиту

Аутоматски прекидачи, познати на исти начин као прекидачи или аутомати, представљају склопне уређаје чији је задатак снабдијевање струјом елемената електричног система, ау случају нарушавања његовог рада - у аутоматском извлачењу. Они се, по правилу, монтирају у дистрибутивни штит и дозвољавају да се круг заштити од оштећења узрокованог прекомјерним оптерећењима, падом напона и кратким спојем. У овом материјалу ћемо описати како је ова опрема класификована, које карактеристике њеног рада и како правилно повезати машине у електричном штиту.

Класификација прекидача

Данас се ови уређаји продају у великом асортиману. Међу њима се разликују сљедеће карактеристике:

 • Струја главног круга. Може бити променљива, стална или комбинована.
 • Метод управљања. Опрема се може контролисати ручно или моторним погоном.
 • Начин монтаже. Уређаји су нагнути, увлачећи или непокретни.
 • Тип разделника. Ови елементи могу бити електронски, електромагнетни и термални, као и полуводичи.

 • Тип дела тела. Може бити модуларна, ливена или отворена.
 • Индикатор радне струје. Његова вредност може да се креће од 1.6 А до 6.3 кА.

Модерне машине имају комплексан механизам за заштиту мреже. Имају додатне могућности, које укључују:

 • Способност откључавања електричног круга на даљину.
 • Присуство контактних сигнала група.
 • Аутоматско активирање заштитне уређаја у случају пада напона на критичне вредности.

Степвисе селецтион прекидач на видеу:

пицкетерс могу имати различите величине, а могу се користити за заштиту електричне мреже, не само у становима и приватним кућама, али иу великим објектима. Ови уређаји се производе у Русији и иностранству.

су услови живота често користе модуларни прекидачи, мали и светлост. Назив "модуларна" су добили захваљујући стандардне ширине, што је 1 модул (1.75 цм).

У циљу заштите електричних кола зграде прекидаче следеће типове:

 • Диференцијални.
 • аутоматски.
 • узо.

узо као смањене уређај под називом прекидач и спречавање струјног удара особа додирује жицу, и не дозвољавају објекте око ватре са цурења електричне енергије које се могу јавити у случају оштећења каблова.

Прекидачи заштита кола од кратког споја и омогућити храна искључи ручно. најнапреднији сигурносни уређај за ис а диференцијалних одлука. Она комбинује могућности уређаја и конвенционалног Бреакер Бреакер. Овај пицкетерс опремљене са уграђеним заштиту од превише моћан ток електрона. Управљање је спроведена од стране диференцијалне струје.

Ин-фазиЕлектричне мреже се могу уградити у једнополне и двополне машине. На избор колаца утиче број жица у електричним инсталацијама.

Сефови: принцип рада и уређаја

Прије разматрања поступка спајања сигурносних уређаја у електрични штит, разумјет ћемо како су распоређени и на који начин се одвија њихово дјеловање.

Производ се състои от следните елементи:

 • Случај.
 • Контролни систем.
 • Горњи и доњи прикључци.
 • Прекидач.
 • Коморе за затварање.

Као материјал за производњу делова каросерије и контролних система користи се пластика која је отпорна на паљење. Склопни уређај има мобилне контакте као и фиксне.

На пар контаката који су полови коље постављени су лукобранске коморе. Када се контакти разбије под оптерећењем, постоји електрични лук који гаси камера. Ово се састоји од челичних плоча, изолованих једна са другом и које су на истој удаљености. Плоче камере олакшавају хлађење и гашење електричног лука, које се појављује када дође до квара. Машине могу имати један, два или четири пара контаката.

Двополне машине имају два пара контаката: један је мобилни, други је фиксиран.

Овај прекидач је опремљен индикатором статуса који олакшава проналажење да ли је машина укључена (црвена сијалица) или искључена (зелена).

Начело деловања аутоматских прекидача на видеу:

путни уређај

Да бисте прекинули везуУређај је опремљен аутоматским уређајем у случају ванредних ситуација. Постоји неколико типова ових механизама, који се структурно разликују једни од других и раде по различитим принципима.

термички прекид

Структурно, овај елемент укључује компримиране из два различита метала са неједнаким коефицијентом нелинеарне експанзије плоче, који се спаја на струјни круг под оптерећењем и назива се биметални. Када уређај за кретање прође кроз плочу, ток електрона га загрева.

Пошто је коефицијент експанзије метала мањи од коефицијента плоче, он се савија у свом правцу. Када струјна вредност премаши дозвољену вредност, закривљена плоча, која делује на окидач, онемогућава машину. Ако се температура околине разликује, прекидач такођер ради.

Магнетни уређај за отпуштање

Прекидач овог типа је рола, која се састоји од изолираног бакреног намота и језгре. Будући да тече кроз струју, спојите га на круг, мора бити у складу с контактима. Ако струја оптерећења прелази дозвољену вредност, језгро ће се кретати под утицајем магнетног поља уређаја за искључивање и са уређајем који искључује отворене контакте.

Селективни аутоматски уређаји са полупроводничким релејем

Ови уређаји су опремљени специјалним панелом који подешава време искључивања машине. Они обезбеђују привремено одлагање у случају кратког споја, што омогућаваУ случају ванредне ситуације, онемогућите подручје за хитне случајеве без прекидања снабдијевања објекта на градилиште.

Прекидач без прекидача се назива растављач.

Како изабрати машину?

Пре него што почнете да инсталирате сигурносне прекидаче, морате их одабрати, као и разумети суптилност везе. Људи који желе да науче како да повежу прекидач постављају се различитим питањима. На пример, пре или после бројача спојите машине у разводној табли? Да ли треба применити аутоматску машину? Ове и друге нијансе повезивања су од интереса за кориснике.

Основни параметри прекидача

Карактеристике сигурносних аутомата укључују:

 • Номинална вредност струје (у амперима).
 • Радни напон мреже (у волтима).
 • Максимална струја кратког споја.
 • Ограничавање могућности пребацивања.
 • Број полова.

Капацитет прекидача ограничења карактерише максимално дозвољена вредност на којој је склопка способна за рад. Комад кућних апарата може бити 4,5, 6 или 10 кА.

Приликом одабира најчешће се користе основни параметри као што је струја одзива у кратком споју, као и струја преоптерећења.

Разлог преоптерећења је спајање уређаја са превеликом укупном снагом на електричну мрежу, што доводи до прекорачења дозвољене температуре контактних спојева и каблова.

С обзиром на то, потребно је успоставити уланац штребера, чија је вредност путне струје не мања од израчунате, а боље - ако га мало премаши. Да би се одредила називна струја, потребно је сумирати снагу уређаја који се требају прикључити на струјни круг (за сваку од њих та бројка се налази у пасошу). Примљени број мора бити подијељен са 220 (стандардни напон у домаћинској мрежи). Резултат ће бити величина струје преоптерећења. Такође треба узети у обзир да не би требало да пређе номиналну струју која може да издржи жицу.

Вредност струје исклапања у кратком споју је индикатор на којем је сигурносни уређај искључен. Прорачун струје ЦФ се врши приликом пројектовања линије по формулама и референтним табелама, као и употребом посебне опреме. На основу добијене вредности одређује се врста заштите. На малим објектима и кућним мрежама користе се машине типа Б или Ц.

Инсталирање сигурносног аутоматског уређаја у електрични алат својим рукама

Прије свега, потребно је да одлучите о прикључењу жица за напајање, а тек тада ћете разумјети како се спојити на мрежни аутомат. Ако не знате, са горње или доње стране кољача потребно је спојити проводнике напајања, погледајте захтјеве ПУЕ, који су главна смјерница за електричне радове.

Правилима је јасно прописано да кабл за напајање мора бити повезан са фиксним контактима, а овај захтјев мора бити испуњен у било којој схеми повезивања сигурносних уређаја. У сваком модерномУређај има фиксне контакте који се налазе на врху.

Контроле и алати су потребни за инсталацију, која укључују:

 • Нож за монтажу.
 • Одвијачи (криж и утор).
 • Мултиметар или индикаторски одвијач.

Дакле, како правилно повезати машину? Размотрити постављање заштитних аутомата у једнофазним мрежама.

Двофазна и трофазна веза је компликованија и пожељно је да се изводи од стране специјалисте.

једнополна машина

Инсталација се изводи у мрежи гдје се за имплементацију улаза користе два кабла: нула (ПЕН) и фаза (Л). Такав систем постоји у зградама старе зграде. Његује проводник који улази у улазни терминал машине, затим из излаза пролази кроз бројач, а затим се одваја од заштитних уређаја одређених група. За ПЕН, нулл напајање се такође испоручује преко електричног бројила.

Примена једног, два и три пола аутомата на видео:

двополна машина

Разматрамо инсталацију заштитног уређаја у једнофазној мрежи, где се за улаз користе три проводника: фазни, нулти и уземљивачки. Улазни прикључци, означени на уређају са бројевима 1 и 3, налазе се на врху машине, а излаз (2 и 4) - на дну.

Кабл за напајање је постављен на улазни прикључак 1 и сигурно причвршћен на њега. Слично томе, нула жица је причвршћена на терминал 3. Фаза пролази кроз бројило електричне енергије. Храна је равномерно распоређена у групама прекидача. Са терминалом 4 нула каблаповезује се са Н бусом, пролази кроз бројач и РЦД.

Повезивање жица

Свако аутоматско пребацивање је попраћено пасошем у којем је написано како правилно прикључити жице на његове терминале. Документ садржи све потребне информације - од укрштања каблова и типа њихове везе са дужином дијелова водича.

Чишћење крајева жица за спајање домаћих машина врши се ножем за монтажу од око 1 цм, а могуће је разликовати проводнике према њиховој боји:

 • Фазни кабл - бели или браон.
 • Нула жица - црна, плава или плава.
 • Уземљивач - зелен.

Након чишћења краја жице ножем, морате га уметнути у контактни осигурач и причврстити га вијком за фиксирање. Вијци су сјебани. Након причвршћивања жице, потребно је мало притиснути да би се осигурало да је фиксирање сигурно. Ако се флексибилна жица користи за повезивање са колцем, онда треба користити специјалне врхове како би се повећала поузданост везе.

Да би се стројеви инсталирали у погон и исправно их спојили на каблове, морамо се сјетити најчешћих грешака и спријечити их да раде:

 • Кавитација изолационог слоја испод контактне стезаљке.
 • Превише напора при повлачењу, што може довести до деформације тијела и, посљедично, до лома строја.

Често се у разводној табли одједном монтира неколико заштитнихуређаја. За њихову везу неискусни стручњаци користе скакаче.

У принципу, ово није грешка, али у овом случају је боље користити посебну гуму, исечену на праву величину - такозвани чешаљ. Уз његову помоћ, жица је спојена на колац у правилном редослиједу.

Карактеристике повезивања СИП-а са уводном аутоматском машином

Самоносива изолована жица се широко користи за пренос електричне енергије у кућну мрежу из ваздушних водова уместо конвенционалног кабла. Уз све предности овог проводника, прикључак СИП-а на заштитну аутоматску машину не треба директно изводити, јер се током рада алуминијум почиње "пливати", а изолација се гаси. На крају, ово доводи до бољег случаја пре него што машина не ради, ау најгорем случају до паљења. Најлакши начин да се избегне овај проблем је повезивање СИП-а са машином кроз посебну транзитну чауру.

Такав уређај обезбеђује прелаз са алуминијумске жице на бакар. Можете га купити у специјализованој продавници.

Постепена инсталација машине - на следећем видео снимку:

закључак

У овом чланку смо се бавили питањем како правилно повезати машине за заштиту са електричним штитом, а такође смо испитали типове тих уређаја и особитости њиховог рада. Користећи дате информације, можете самостално инсталирати колац и повезати га са кућном мрежом. Наравно, ова процедура захтијева строго поштивање правила о електричној сигурности,као иу сваком послу који се односи на електричну енергију.