Како правилно одводити воду из котла на различитим прикључцима?

Постоји неколико ситуација када бојлер треба да уклони течност. Али како је исушити воду из котла безболно за власнике, јер једноставно отварање запорног вентила неће бити довољно. Поред тога, важно је узети у обзир разноликост типова веза.

 • Када треба испустити воду?
 • Како испразнити воду из гријача за различите врсте прикључака?
  • Стандардни тип везе
  • Стандард бр. 2
  • Поједностављен
  • Најлакше
  • Најзгодније

Када испуштати воду?

Постоји неколико главних тачака када је потребно уклонити течност из електричног бојлера.

Прво, најмање једном годишње, потребно је очистити унутрашњи резервоар од ваге и великих елемената који могу ући кроз цев за хладну воду. То ће увелико продужити живот његове службе. У супротном, могу се појавити проблеми у року од неколико година од његовог коришћења.

Друго, уређај може да пропадне. Али да се врати његова ефикасност ће се појавити тек након пражњења унутрашње течности.

Треће, ово питање је релевантно за власнике сеоских кућа и сеоских кућа у којима не живе стално. Растопити воду из опреме и читавог система је потребно када собна температура падне на +5 степени или ниже. Чињеница је да у зимском периоду постоји велика вероватноћа смрзавања течности, која ће разбити не само цеви, већ и сву опрему, укључујући и резервоар.

Важно! У случају када температура пређе+5, не можете ништа испразнити. Чињеница је да многи произвођачи не препоручују пражњење посуда, а затим их дуго не користе. Под овим околностима, корозија резервоара се развија брже.

Како испразнити воду из гријача за различите врсте прикључака?

Обавезно је рећи да се пре почетка поступка, котао искључи из електричне мреже. Иначе не само да можете изгорјети, већ ћете добити и ударац струји.

Стандардни тип везе

Уобичајена веза јединице је повезивање два крана на цев за хладну воду. У овом случају, проксимални котао има излаз у облику цеви или црева. Осим тога, на врућој цеви је монтиран запорни вентил.


Поступак пражњења је следећи:

 1. Поклопац улазне воде је покривен.
 2. Преостала врела течност у цеви се ослобађа кроз мешалицу.
 3. Затим отвара други запорни вентил за хладну воду и зауставља. Уз помоћ додатне цијеви, сви капацитети су спојени.
 4. Након што сте све извадили из система, затворите запорни вентил.
Стандард бр.

Такав приступ практично понавља први. Једина је да не постоји запорна компонента која спречава улазак воде у грејач уз помоћ миксера.

У овом случају, мора се пазити. На пример, јединица се налази у купатилу. Вода из ње се стапа по истој шеми. У овом тренутку, неко је изненада желио укључити врући курац у кухињу. Течност кроз мешалицу улази у отворену цев,што може довести до поплаве. Овај смијех се често користи приликом повезивања. Само треба да будете опрезни када растављате систем.

Поједностављен

Сличну верзију везе углавном користе услуге које инсталирају системе за гријање воде у име компаније продавца у којој је купљена опрема. Уређај је у овом случају монтиран за све за неколико сати, а трошкови рада су ниски. Сигурносни вентил је уграђен директно у котао, а на њега су уграђени кран и цев за хладну воду. Топла вода је и сви су сретни.


Међутим, са планираним проблемима чишћења или квара почињу. Како одводити воду из котла овим прикључком? Ово захтева:

  Престаните да храните хладно.
 1. Изнесите остатке топле воде кроз најближи миксер.
 2. Отворите контролни оквир на сигурносном вентилу, кроз који ће се извршити одвод. Биће много времена.

Важно је запамтити да се ваздух испушта из воде изнутра. Миксер не добија тачно потребну количину у јединици. Стога, морате одврнути цијев врућом водом. Обично можете да покушате да дувате у миксеру, као што неки "стручњаци" саветују, али највероватније неће помоћи.

Најједноставнији

У овом случају, користи се веза, као у поједностављеној верзији, само на контролном пољу недостаје потврдни оквир. Са таквом повезаношћу, уклањање воде ће бити најтеже. обавезно:

 1. Покријте хладноћу.
 2. Прелијте остатке вруће кроз мешалицу.
 3. Искључитецрева
 4. Вентил не мора бити увијен, јер у будућности може бити потребно додатно заптивање. Због тога је неопходно отворити топле и хладне славине на гријачу и кроз њега стално притиснути опругу осигурача. Овај процес је дуг, али сигуран.

Важно! Пре тога је пожељно да се остави неколико дана да се расхлади течност у опреми како би се избегле опекотине.

Најзгодније

Постоји веза која омогућава брзо и једноставно испуштање воде из котла. У ту сврху потребно је окренути Т-комаде на улаз хладне воде на гријачу. За један излаз, причвршћивање спојних елемената. У другом се поставља сигурносни вентил, а затим механизам који преклапа довод. На топлој води је инсталиран скоро исти систем. Једина ствар - нема потребе за вентилом.

Постоји много начина за повезивање обичног котла на систем. Многи корисници често бирају једноставне начине. Истина, када дође вријеме за планирано чишћење, почињу проблеми са одводом воде.