Како посадити киви код куће

Киви или кинески актинид - је дрво попут фурнира који излази у субтропима.

Биљка која изгледа као дрво изгледа као плод који је одличног укуса, сакупљен у гроздове и сазрева на врху изданака.

Киви се називају и кинески огрозд, до којих је плод имао танку кожу и неупоредив укус.

Киви, слатко-кисела павлака има сићушне црне сјеменке и изнутра је представљена смарагдно зеленом бојом.

Киви воли топлину и сунце, тако да је за правилну култивацију ове биљке потребна просторија која одговара природном окружењу његовог раста.

Тежина фетуса је око 80-90 грама. Воће киви је буквално обогаћено витаминима "Ц" и "Б", а укључује и његов састав - калијум, фосфор, јод. Плодови се могу користити у свјежем облику и користити за припрему разних јела.

Да би се ово тропско воће узгајало код куће, неће бити велики проблем, најважније, поштовати сва правила овог процеса и познавати посебности раста и средстава за живот ове биљке.

Ширење семенки кивија

Након куповине зрелог кивија, треба из њега извадити неколико десетина сјеменки за вјерност и испрати их из меса како би се елиминирала могућност узгоја бактерија. Испирање се може извршити газом или финим ситом и струјом текуће воде. У првој фази узгоја кивија потребна је чаша напуњена водом на собној температури. Ставите чисто семе у стаклокивија и оставите га на топлом прагу, можете преко грејне батерије.

Око недељу дана, живо семе ће се развити. Ако се процес клијања одлаже, вода треба заменити за недељу дана свеже, како би се избегло распадање. Када приметите да су семе почеле да се отварају, за следећу фазу узгоја кивија, потребно је да уредите мини стакленик да би биљке имале довољно приступа кисеонику.

За стакленик, навлажите мали пешкир водом, ставите га на тањир и прекријте прозирном пластичном теглом. Ставите пешкир који је ухваћен из чаша, сјеменке кивија и поставите тањурић на исти топли праг. У кућном стакленику, семе брзо клија за 2-3 дана, ослобађајући мали корен у потрази за земљом.

Ми смо трансплантирали киви у тло

Што се тиче земљишта, она мора бити као што је наведено у једном од претходних ставова. Ставите га у припремљене контејнере или посуде (дно треба претходно да буде покривен глинастим дренажним слојем) и на површини изведите мале рупе (дубина не смије прећи један центиметар). Ставите семе у бунаре, поспите га земљом, али не напрезајте га.

Прекријте посуде филмом или стаклом и ставите на топло место. Као опцију - можете их ставити у мини-стакленик. Наставите да свакодневно заливате земљу. Не треба да се осуши, јер ће у супротном клице једноставно нестати. Када залијете, можете користити пиштољ за прскање, а посуде можете ставити у палету и залити водомтамо

Сликамо киви

Приближно четири седмице након садње семена, када постоји неколико правих листова на степеницама, изведите слику, тј. Е. Пренесите биљке у појединачне посуде. Тло у овој фази, као што је раније поменуто, треба да садржи мање количине тресета, док се тла могу користити више. Вежбајте у исто време изузетно прецизно, јер је коренски систем у љубичици изузетно деликатан и налази се на површини, што значи да се лако може оштетити.

Зашто ми уопште треба трансплантација? Чињеница је да ова биљка има прилично широко лишће, које ће, како напредује развој, међусобно замагљивати.

Кивија: основна правила

Поновна трансплантација у већим капацитетима врши се када се у биљци појави неколико пари правих листова, а тло треба да садржи мању количину тресета и већу количину травнате површине. Када се узгајају младе биљке, важно је створити услове који су што ближи природном, а затим се може постићи здрав раст.

Главни захтеви за киви:

  1. Није могуће дозволити сушење земљаних груди, стога је неопходно осигурати уједначено наводњавање. Да не би оштетили биљке и обезбедили трајну влагу кроз површину земље, боље је користити распршивач, него обичан лијевак. Можете пре-израчунати тачну количину спреја под притиском, тако да је количина воде иста код сваког заливања.
  2. Киви захтева дугу дневну светлост, јер се посуде морају поставитина јужним прозорским клупама. Ако природна светлост није довољна, светлосни дан се може наставити са флуоресцентном лампом. Зимско осветљење је боље лоцирано у хоризонталном правцу.
  3. Органска једињења се користе као ђубрива: биохумус је потребан или се може користити компост. Нормално, органска исхрана треба да се врши једном годишње, ако се за садњу користе хранљиве земље. Да би биљка константно добијала хранљиве састојке, око клијавца расте можете ископати ров, након чега се оплођује. Током наводњавања постепено ће доспети до корена, осигуравајући здрав раст.
  4. Поред тога, током лета биљка је снабдевена комплексним минералним ђубривима: потребно је хранити приближно једном недељно или једном сваких 10 дана.
  5. Да би лиана била јака, потребно је повремено стиснути врхове: стимулише појаву бочних клице.
  6. Киви има широко лишће, тако да свака биљка захтијева посебну посуду тако да се не затварају једна од друге. Клице се екстрахују веома брзо, обично се поново трансплантирају 4 недеље након појаве првих летака.

Размножавање кивија садницама и резницама

Киви саднице се узгајају из семена на исти начин као што је горе описано. Једина разлика је да семе треба сијати у јануару. Две године касније, на утврђеним и узгајаним младицама, можете посадити врсту кивија коју желите.

Методе вакцинације су исте као иу другим вртним културама:

  • у расцепима опаке ручке;
  • у расцепима зелене петељке;
  • са окулара.

Након тога, можете чак и посадити свој киви у отвореном тлу. Ако планирате да задржите биљку у затвореним условима, обезбедите јој велики дубоки капацитет тако да коренски систем има довољно простора за раст и развој.

Можете узгајати саднице из укоријењених резница. Овај начин вегетативне репродукције је одличан за зелене и лагане киви. Међу недостацима се може приписати низак проценат излазних укоријењених резница: у дому они добијају врло мало или нимало.

Узгој кивија на овај начин не захтева посебну бригу и не разликује се од бриге о биљци која се узгаја из семена. Садница или стабљика која је ушла у периоду активног раста, не боји се снега и мраза, лако се прилагођава, па се може садити на отвореном терену. Прве године су довољне да покрију зимске винове лозе, на примјер, црногоричне гране, ако у вашем подручју често постоје јаки мразеви.

Видео о растућем кивију код куће