Како покупити кабл за постављање у стан

Изаберите кабл за ожичење

Који кабл изабрати за постављање у стану?

То је питање које се јавља у многим нашим суграђанима када одлуче да замијене стару или уграде нову електричну мрежу у кући или стану. Питање је веома озбиљно и нема јасан одговор.

Све зависи од параметара ваше електричне мреже и начина инсталације. А ако желите да разумете ово питање, наша упутства су за вас.

Прелиминарни параметри наше електричне мреже

Да бисмо одлучили који кабл користити за објављивање у стану, прво морамо да дефинишемо распон параметара. Прво, треба изабрати начин инсталације ожичења, одредити и број кабловских жица, параметре просторија које треба инсталирати, број жица које су постављене заједно и неке друге аспекте.

Метод инсталације ожичења

Тренутно постоје два главна типа инсталационих инсталација. Ово је скривена и отворена инсталација.

Сваки од њих има своје предности и недостатке, а давање предности једној од њих могуће је само након детаљног испитивања. Поред ваших преференција у избору не игра мала улога по правилима ПУЕ-а о електричној и пожарној сигурности.

Избор методе инсталације ожичења

 • Отворено ожичење је прилично једноставно за уградњу, има добру поправку и релативно брзо се монтира. Истовремено, он поквари дизајн просторија, одузима простор и захтијева додатне кутије или цијеви за механичку заштиту.
 • Иако, с друге стране, у складу са 2.1.2 и 2.1.3 ПУЕ, захтјеви за отворено вођење у инсталацији запаљивих конструкција у многим параметрима нису толико крути. Због тога се овај тип инсталације бира за уградњу на дрвене и друге запаљиве конструкције.
 • Постављање електричног кабла у стану на тајан начин омогућава да сакријете све инжењерске мреже и не захтијевају додатну заштиту при инсталирању незапаљивих конструкција. У исто време, комплексност перформанси је много већа, одржавање није велико, а прикључивање додатних електричних уређаја може проузроковати потешкоће.
 • Поред тога, према табели. 2.1.2 и 2.1.3 ПУЕ, избор скривеног ожичења за снабдевање дрвеним кућама је повезан са великим бројем тешкоћа и потребом за додатном заштитном опремом. Због тога ће коначна цијена таквог књижења бити много већа. У исто време, у члану 12.22, ВСН59-88 препоручује употребу само скривених каблова у купатилима, купатилима и другим просторијама са високом влажношћу.
 • На основу свега наведеног, потребно је изабрати отворено ожичење за неке просторије и затворено за друге. Ово није кршење, али са даљим избором - који кабл је потребан за постављање у стан, те карактеристике треба узети у обзир.

Избор броја живих жица

Да бисте одредили који кабл треба обавити у стану или кући, морате знати број кабловских жица. Све је овде прилично једноставно, а ПУЕ даје недвосмислен одговор.


Избор броја живих жица

 • В съответствие с член 6.1.20 от ПУЕ,На утичнице у стану са плоче штитника треба ставити одвојену жицу за заштиту од нуле. Стога, за једнофазну мрежу 220В морамо користити жицу кратког споја.
 • Ако користите трофазну мрежу, онда вам је потребан кабл са четири језгра. У овом случају, ако има огранак за једнофазну опрему, онда мора имати заштитни проводник. Стога, у овом случају, користите жицу од пет жица.

Обратите пажњу! Према клаузули 1.3.10 ПУЕ, нула и заштитни проводници за трофазну мрежу се не узимају у обзир при израчунавању попречног пресека жице. То јест, ако користите четворојезичну жицу, од којих једна има нулу, онда одаберете раскрсницу, као за трожилне жице.

Утицај унутрашњих услова на избор каблова

Важан фактор за одговор на питање: какву врсту жице треба изабрати за постављање у стану, постоје услови у просторији. Температура, влажност и прашина такође играју улогу у томе. А ако фактор прашине за станове не игра посебну улогу, онда обратите пажњу на друге вредне.

 • Према одредбама 1.1.6 и 1.1.7 ПУЕ, мокра се назива просторија у којој релативна влажност зрака прелази 60%. Ово је карактеристично за купатила и купатила. Сирене су оне у којима релативна влажност ваздуха прелази 75%. Ово је опет карактеристично за нека купатила и купатила.
 • Ако имате купатило или оставу у којој температура може бити дужа од 35 ° Ц, то треба узети у обзир,бирање онога што је потребно. За ове сврхе, Табела 1.3.3 предвиђа ПУЕ, који одређује факторе корекције за просторије са различитим просечним температурама.


Табела коефицијената корекције за просторије са различитим температурама

Основни параметри за избор електричне инсталације

Главни параметар који вам омогућава да одредите која жица треба да се користи за књижење у стану је то што је она жива (погледајте Израчунавање пресека жице по снази). Да би се одредио овај параметар у ПУЕ, табела 1.3 се користи за бакарне жице и 1.3.5 за алуминијумске жице.

Али да бисмо користили ове табеле, морамо знати номиналну струју која ће тећи у проводницима. За то је потребно израчунати.

Израчунавање броја електричних пријемника

Све што троши електричну енергију у вашем стану припада електричарима. Ради се о мрежи расвјете, утичница и моћне електричне опреме, која се директно спаја преко прекидача у разводној плочи.

Да бисмо одредили номиналну струју ожичења, прво морамо знати да ће се напајати из њега.

 • Према клаузули 12.27 ВСН 59-88, стан ће имати по један излаз по 6А за сваких 6 м2 стана. За коридоре, ова стопа се смањује на 1 излаз по 10м2 просторије. Поред тога, за кухињу површине до 8м2 обезбијеђене су 3 утичнице за 6А, а ако је површина кухиње већа, онда 4 утичнице. Такође, треба да буде 1 утичница за 10 или 16А и једна утичница за 25А за повезивање електричногплоче (погледајте Како инсталирати утичницу властитим рукама). Ако штедњак није обезбеђен, онда се утичница не може инсталирати.


Могућност постављања електричара у стан

 • На основу ових норми извршен је израчун броја продајних мјеста у становима старог модела. Али времена се мијењају и потражња за електричном енергијом је већа. Стога, ако планирате да потпуно промените своју електричну мрежу, препоручујемо да прегледате ове опције.
 • Нећемо вам рећи тачан број утичница за сваку собу, то зависи од дизајна, количине видео, аудио и других кућних апарата и, наравно, од ваших жеља. Стога, планирајте сами, без одласка изван здравог разума.
 • Што се тиче осветљења, онда имате исту слободу мишљења као што можете.
 • Али што се тиче великих електричних апарата, постоје одређена ограничења. Према параграфу 13.15 ВСН 59-88, капацитет грејних уређаја инсталираних у становима не би требало да прелази 2 кВ. Ако сте инсталирали уређаје за грејање од 1,5 до 2 кВ, саветујемо их да се напајају из засебног аутомата из централе.

Прорачун номиналне струје ожичења

Сада, да би се утврдило која жица је потребна за постављање у стан, треба израчунати номиналну струју сваког појединачног електричног пријемника. А ако је мрежа осветљења мање или више јасна, - израчунавамо укупну струју лампе, коју напаја сваки прекидач, онда утичнице могу имати питање.

 • Било која опрема може бити повезана са утичницом.Али свака од њих је била планирана за одређену сврху. Дакле, да наставимо са чињеницом да ће бити повезан са уређајем са највећом снагом од планираног.
 • Прорачун номиналне струје је дат формулом И = П /У? Цос?.? П је снага вашег електричног уређаја. Ако га не можете наћи у пасошу или на телу, онда можете користити табелу испод. У = 220В. Цос? - фактор снаге, који мора бити наведен у цертификату уређаја. Ако је нисте пронашли, онда га храбро узмите као 1.


Табела називних капацитета различитих електричних уређаја

Обратите пажњу! Ова калкулација ће нам помоћи не само да идентификујемо кабл за ожичење у стану, већ га можемо користити и за одређивање номиналних параметара утичница и прекидача. Заиста, номиналне струје ових прекидачких уређаја често се заборављају приликом куповине, што доводи до њиховог брзог квара, па чак и пожара.

Комбиновање електричних пријемника у групе

Утврђивање при избору броја група из којих ће се тражити наш стан је клаузула 6.2.2 ПУЕ, која не дозвољава употребу аутоматских прекидача номиналне вриједности веће од 25А. Полазећи од тога, производимо нашу поделу на групе.

 • Подела на групе може се вршити на различитим основама или само на основу номиналних струја. Али, да би се избегла конфузија у будућности, они обично комбинују осветљење у једној - две групе, док се утичнице напајају њиховим групама.

Обратите пажњу! Параграф 6.2.3 ПУЕ забрањује обједињавање више од 20 лампи у једну групуили утичнице. У овом случају, вишелисни лустери се сматрају једним спојем.

 • Често се користи и подела на групе у собама. Од једне машине се напаја једна или две просторије. Све зависи од ваших жеља и укупних цифара.
 • Ако желите да монтирате ожичење са својим рукама, онда морате запамтити да се свака група може питати са аутоматских прекидача на 16 или 25А. Мање деноминације нису прикладне, а велике су забрањене.

Избор попречног пресека жице

У последњој фази, можемо одмах наставити са избором. Као што смо већ рекли, ово се ради према табелама 1.3.3 и 1.3.4 ПУЕ, које су приказане на слици у нашем чланку испод.


Табела за избор пресека алуминијумске жице

 • Да бисте сазнали која жица за ожичење у стану ће бити оптимална, пронађите укупне вриједности номиналних струја, приближно једнаке вашој вриједности. Требало би узети у обзир број жица које живе. Изаберите вредност најближу вашој и погледајте која је жица права за вас.
 • Ако ћете користити бакарну жицу, онда њен део обично није већи од 2,5 мм 2. За алуминијумске жице ова вредност може бити до 4 мм2.
 • Не треба заборавити да Табела 7.1.1 ПУЕ такође даје минималне дозвољене вредности жица. Тако је за снагу појединих група попречни пресјек бакарне жице најмање 1 мм 2, за алуминиј не мањи од 2,5 мм2.
 • Постоји још један параметар који раније нисмо навели јер нисмо знали број група. Сада, знајући колико жица ћемо иматида лежи у једној цеви или кутији, морамо то узети у обзир. За ово, тачка 1.3.10 ПУЕ садржи корекционе факторе. Према томе, ако имате сноп више од пет жица, тада ће тренутне вредности у табелама 1.3.3 и 1.3.4 бити мање од 0.68, ако је више од 7 жица, затим 0.63, ако су више од 10, онда ће вредност бити мање од 0.6.


Табела за избор пресека бакарне жице

 • Али на питање: која жица је најбоља за постављање у стан, одговор је врло јасан - бакар. Није толико подложан корозији, јер се са прегрејавањем температуре не губи много својих својстава и има већу електричну проводљивост.

закључак

Сада знате све аспекте избора жица за стан или кућу. Због тога је лако израчунати и изабрати ожичење.

Па, његова инсталација - није лукава ствар, а артикли на нашем сајту би требали да вам помогну да се носите са најтежим питањима повезивања и полагања жице.