Како подесити парадајз у стакленику

Подвезица од парадајза - процес којим се стабљике и гране причвршћују на посебну подршку помоћу ужади, трака од тканине, пластичних стабљика. Парадајз треба одмах везати, након што је страст завршена, а јајници формирани. Како ће се грм парадајза постепено повећавати, потребно га је неколико пута везати.

Постоје различите методе везивања, али главна ствар је да се прати правилна техника без оштећења грмља парадајза

Не везати само стабљике, већ и гране на којима је плод. У посебним случајевима може бити потребно ојачати сваку грану, ако је плодоносно добро. Строго је забрањено да се гране парадајза вуку на прејаке чворове или да се вуче цев за ослонац. Пожељно је узгојити грм само да би завој учинили вишим.

Ако правилно изведете подвезицу, онда можете добити бројне предности:

 1. Савршено везани грмови рајчица, омогућавају оплодњу и залијевање без добијања отопине ​​на лишће, што култура категорички не подноси.
 2. Парадајз који виси, али не лежи на тлу или другим гранама, практично је заштићен од појаве проблема као што је кашаљ и ефекат пужева.
 3. Скупљање плодова из везаних грмља је много лакше.
 4. Тешке гране неће бити оштећене чак ни са великим бројем плодова на њима.
 5. Неће бити недостатка у биљци у долазном кисеонику и свјетлу.

У пластенику од поликарбоната, затезање није тешко,За то можете користити подлогу или посебан материјал за везивање. Што се тиче платна, памучне тканине, најлонске хулахопке, украси за голф ће одговарати. По завршетку сезоне није неопходно избацити везивни материјал, као да је опран, онда ће се уклопити у наредној години, елиминишући проблем са наредним данима и значајно скраћивањем времена.

Боље је не користити такве варијанте материјала, за подвезицу, као конац, линију за риболов, танко уже, жицу. Танки и веома чврсти материјали могу проузроковати оштећења и, према томе, преклапање грана.

Зашто је подвезица од парадајза

Подвезица од парадајза у пластеницима даје многе предности. Почињу да изгледају добро на фотографији и дају следеће:

 • стабљике ће бити заштићене од свих врста оштећења;
 • пошто ваздух између стабљика пролази слободно, а биљке не долазе у контакт са земљом, нити једна болест није заражена;
 • пужеви не оштећују парадајз;
 • грмови ће заузимати много мање простора у стакленику;
 • Када су парадајз везани у стакленику поликарбоната, биљке су боље покривене, што значи да ће усјев бити добар;
 • Вертикално грмље је лакше руковати: берба воћа, формирање круне, прскање

Како подесити парадајз у стакленику

Да бисте правилно засадили грм од парадајза, потребно вам је:

 • У почетку, садња страсти;
 • Затим припремите материјал за подвезицу парадајза. Све зависи од методе;
 • Послето захтева спровођење припремних манипулација за формирање система подршке;
 • Носи подвезицу на основу сорте и врсте парадајза;
 • Сипајте биљку.

Везивањем великог броја предности, то не само да чини процес узгоја парадајза угоднијим, већ и помаже у спречавању појаве плијесни на деблу и биљним овулама.

Из кога се праве клинови за везивање парадајза

Улога стубова за парадајз могу бити разни предмети. Шипке, дрвене даске и ламиниране гране, пластичне и металне шипке и шипке, металне или пластичне мреже са великим прозорима. Главна ствар није превише стегнути петља од подвезица од парадајза, тако да биљка не осјећа прекомјерно оптерећења.

Гартер парадајз него везати?

Подвезица парадајза се прави било којим погодним материјалом за то. Главна ствар коју треба узети у обзир приликом одабира материјала за подвезицу - не би требало да падне у стабљику парадајза. На пример: не можете користити танку жицу. Ако немате никакав материјал на подвезицама на дохват руке, користите било какву крпу резану у траке ширине 2-4 цм. сезона

Методе везаних парадајза

Постоје различите методе за везана стабла парадајза у стакленику. Одаберите специфичан траг у зависности од висине и снаге сорте.

Најприступачнији и најједноставнији начин везивања је апликација за сваки погон засебне подршке. У ту сврху користе се и комадићи арматуре и жељезне шипке, а погодне су и танке пластичне цијеви и дрвене трачнице.

Припремљена шипка или огрлица укопана је у земљу на дубини од 25-30 цм, на малој удаљености од грма. Омотајте пртљажник одабраним материјалом, уврните га или пређите преко крајева, притегните га до носача. Тешке гране су исте. Везивање ће им помоћи да се не сломе под тежином узгојеног парадајза.

Ова метода се може примијетити само на један недостатак: поступак се мора поновити неколико пута по сезони. У овом случају, везујући материјал се помера више или се додаје нови.

Нешто компликованији начин када су парадајз везани за тапете. Дуж распона на краткој удаљености убијте игле, између којих повлаче јак конопац или жицу. Убијте нокте боље са кораком од 35-40 цм

Како рајчице расту, оне се морају хранити конопцем на принципу ткања, затим на једној страни, а затим на другој. На њега се посебно причвршћују тешке четке.

Таква шема има такву предност: није потребно да биљка остави само централну стабљику, уклањајући све остале. Могуће је отићи и нека маћеха, ако се чини да ће они бити корисни за развој и повећање будуће жетве. Ова метода је посебно погодна за инсталације гријања.

Са линеарном методом таписерија, жица ће бити растегнута изнад главе, причвршћена за сваку биљкуконопац, чији је доњи крај фиксиран на стаблу. Како се раст стабљике самостално облаже око конопца.

Тајне искусних хортикултуриста иза обруча парадајза

 1. Никада не везујте парадајз за ослонац. Тако да можете повући постројење и разбити га.
 2. Важно је везати не само базу парадајза, већ и његове тешке воћне четке. То вам омогућава да сачувате њихов интегритет.
 3. Начин везивања бичем је најпогоднији за оне сорте чија висина не прелази 50-80 цм, а за биљке са високим растом најбоље је користити таписерију.
 4. У циљу заштите парадајза од оштећења од стране различитих гљивица и патогених бактерија, ни на који начин им не дозволите да додирују земљу.
 5. Вриједи почети везати парадајз када се стабљика почела нагињати према тлу. Важно је избегавати јаке деформације постројења.

Није потребно штедити снаге како би се изградила чврста, поуздана, можда компликована структура. Трошите мало времена и труда на самом почетку растућег процеса, можете постићи добре резултате до краја сезоне.