Како платити мање за гријање станова? Како израчунати плаћање?

Ниво удобности у стамбеној згради или у градском стану у великој мери зависи од квалитета грејања и рада свих других комуникационих и инжењерских мрежа за одржавање животне средине зграде. Међутим, није неуобичајено да наша удобност буде велико задовољство. Плаћања за централизовано снабдевање топлотном и топлом водом постају све више и више сваке године. Зашто је наплата непромијењена ако се градско гријање не послужује? Да ли је заиста могуће уштедети на грејању током читаве грејне сезоне?

Који могући кораци могу бити предузети како би се уштеделе на плаћањима за грејање

Главни савет дат термоелектранама је смањење губитака топлотне енергије. Тешкоће које такве мјере не представљају, ако се ријеши проблем да се приступи уравнотеженом и компетентном. Да би се повећала топлотна ефикасност сопственог стана може свако. Већ су заптивке прозора, полагање пукотина на прозорским отворима и изолација улазних врата дали опипљив учинак. Ако је све урађено како треба, можете постићи повећање топлинске ефикасности од 15% до 20%. Много је начина за загријавање властитог стана. Ради се о уградњи рефлектујућих екрана радијатора, топлотној изолацији најхладнијих дијелова грађевинских конструкција зграде.

Обично, такви поступци од стране становника вишестамбених зграда могу омогућити нормалан температурни режим у становима током зиме. Што се тиче ефикасности, лакше је задржати топлоту унутар животног простора побољшањем топлотне изолацијеповећање производње нових калорија топлотне енергије. Инсталирањем посебних мерила топлотне енергије можете уштедети значајан износ на плаћању рачуна.
Постоје следећи начини за уштеду на грејању:

  • колективни, повезани са напорима свих становника куће;
  • појединачно, које самостално обављају становници сваког стана;
  • комбиновано, пружајући техничко и правно решење проблема.

Данас је један од ефективних механизама реалне економије уградња мјерача топлинске енергије за цијелу зграду, што омогућава регулирање довода расхладне текућине у стан. У овом случају, трошкови гријања су једнако за све становнике куће.

Напомена: Заједнички заједнички напори становника куће за очување топлоте могу дати значајан ефекат, укључујући контролу снабдијевања топлотом стамбеној згради, регулацију температуре расхладног средства у систему и његову накнадну дистрибуцију у становима.

С друге стране, када није могуће комбинирати напоре свих становника куће, потребно је узети индивидуални рачун топлине. Данас постоји довољан број уређаја који се могу користити за израчун потрошње топлине за сваки појединачни стан. Како платити за гријање вашег стана за ред величине мање на индивидуалној основи? Покушајмо да се позабавимо овим питањем.

Израчунајте количину топлоте коју снабдева систем централног грејања у сваком стану уз помоћ уређаја за снимањетоплотна енергија у свакој батерији. Након уклањања очитања са сваког радијатора, једноставно сумирамо све параметре. Резултат је велики број килокалорија потрошених на грејање вашег стана. Такав шалтер можете купити данас независно. Осим тога, ако сте чврсто увјерени да ћете се борити за фер цијену гријања, такви трошкови ће се брзо исплатити.

Такви уређаји су веома корисни онима који не живе стално у стану. Чести излети, путовања нам омогућују да плаћамо топлину коју не користимо неко вријеме. Ако имате мерач топлотне енергије и неопходне арматуре за закључавање и регулисање, можете без проблема да покријете радијаторе за грејање целог стана. Као резултат, добићете килокалорије које су потрошене на одржавање минималне температуре у стану.

Идеја мерача топлотне енергије је веома обећавајућа, али је погоднија за нове домове који су прикладнији за уградњу таквих уређаја.

Постављање индивидуалног мерила топлотне енергије

У вишестамбеним зградама новог уређења, полагање цијеви централног гријања је изграђено тако да за сваки стан има своју засебну грану. Ова конфигурација је идеална за уградњу мерача топлоте у свој стан.

За поређење. Направите калкулације: колико кошта топлота без инсталирања метра и о чему ће вас коштати да загрејете стан топлотним мерачем.

На пример, стан има следеће карактеристике:

  • стамбена површина од 80 м2, зидови од циглених зграда;
  • висина плафона 2500 мм;
  • застакљивање - прозори са двоструким стаклом;
  • два балкона - остакљена;

За вријеме боравка у таквом стану морат ћете потрошити 2000 к 7 = 14 000 рубаља за гријање за вријеме гријања, гдје је 2000 просјечна мјесечна накнада за гријање, а 7 је број мјесеци у сезони гријања.


После инсталације бројила трошкови за стварно потрошене килокалорије су много мањи, због честих захтева из куће, смањења температуре расхладног средства услед загревања на улици.

Штедимо за грејање у стану - главни чланак.

Како се обрачунава накнада за грејање? формални приступ

Почела је сезона гријања. Чекамо са узбуђењем за плаћање грејања и покушавамо да схватимо - како се плаћа накнада за услуге грејања у стану. Не улазећи у дубоке математичке прорачуне, користимо општу логику, која често не функционише увек у нашим условима.

Топлота која се испоручује нашим кућама мери се у килокалоријама. То је њихова количина одређена топлотном енергијом која улази у станове. Уласком у систем грејања стамбене зграде, носач топлоте, загрејан на одређену температуру, даје део својих енергетских радијатора грејања, водова и навоја. Али како да сазнамо колико килокалорија потрошимо на грејање сваког појединачног стана.

Ако имате мерач топлоте - нема питања. Колико показује метар, толико и требало је килокалоријума за загревање вашег дома. Алито није све. Примљеним свједочењем потребно је додати ту топлину, која иде до огњишта степеништа, предворја зграде (опће потребе). Као резултат тога, прећи ћете на цифру која карактерише количину топлоте која се троши на грејање вашег дома и посебно стана.

Важно! У складу са важећом законском регулативом, приликом израчунавања накнаде за грејање, узимајући у обзир очитавања бројила, такве уређаје треба опремити свим дневним просторијама куће.

Ситуација у којој је мерило топлотне енергије на улазу у кућу је раширенија. Колективни бројач је данас феномен, свакодневно и на основу његовог свједочења могуће је израчунати колико килокалорија иде на гријање сваког стана. Прорачуни се израђују сразмјерно површини сваког стана. Најгора ствар је када кућа није опремљена колективним мерачем топлоте. У таквој ситуацији се узима у обзир израчунавање стандарда који показују колико је топлоте потребно за загревање једног квадратног метра животног простора. За сваки регион дефинишу се сопствени стандарди за грејање, узимајући у обзир климатске услове и расположивост енергетских ресурса. Једини недостатак је да ће колективни бројач одредити само просјечну потрошњу топлине у сваком стану. Према методи рачунања, свака јединица подручја прима исту количину топлине, што значи да неће уштедјети много новца на искључивању његовог гријања у периоду одсутности.

Напомена: До данас, накнада за централизоване услугегријање се обрачунава узимајући у обзир норме садржане у "Правилима за пружање комуналних услуга у вишестамбеним зградама". Овај документ је усвојен Уредбом Владе бр. 354 од 6. маја 2011. године.

Сумирајући, са сигурношћу се може рећи да бројке дате у вашим рачунима за гријање одражавају стварну слику стања вашег кућног система за гријање. Накнаде се могу заснивати на следећим подацима:

  • приказ појединачног мерила топлотне енергије за сваки стан;
  • очитавања колективног мерила топлотне енергије;
  • на основу стандарда за услуге грејања, у недостатку кућног мерила топлотне енергије.

Схема даје индикативну калкулацију накнада за гријање у Јекатеринбургу. У другим градовима и насељима наше земље ситуација изгледа приближно исто.

Прочитајте такође: ко је одговоран за грејање у стану?

Накнада се такође обрачунава на основу трајања грејне сезоне и може се наплаћивати или само у периоду снабдевања топлотом, или током године. Која варијанта накнаде се користи приликом плаћања, врши се на регионалном нивоу власти, узимајући у обзир доказе и податке о броју претплатника које пружају енергетске компаније, ЗХЕК и управљачке организације.

У сваком појединачном случају, становници имају пуно право да контролишу квалитет система грејања. Најмањи прекиди у снабдевању топлотом, посебно зими, су недовољна температура носиоца топлотегрејање батерија може бити валидан аргумент за израчунавање трошкова услуга грејања. Бројеви наплате се увек могу оспорити у енергетској компанији. Друга ствар је да ли имате довољно стрпљења и аргумената за доказивање неоправдане наплате за грејање.