Како организовати улично осветљење

Спољашње осветљење код куће

Уградња вањског освјетљења се у великој мјери разликује од уређаја за унутрашње освјетљење. Уосталом, правила за уградњу спољне расвјете су још чвршћа, такве мреже подлијежу повећаним захтјевима у смислу аутоматизације и енергетске ефикасности, а сама инсталација је скупља, због употребе додатних елемената за заштиту ожичења.

Све то захтијева од инсталатера уравнотеженији и разборитији приступ процесу стварања мреже вањске расвјете.

Дистрибуција спољашњег осветљења по групама

Један од најважнијих задатака било које вањске расвјете је постизање максималне ефикасности уз минималну потрошњу електричне енергије. Стога, процесу планирања треба приступити прилично добро.

На првом месту, потребно је идентификовати области које захтевају осветљење на основу експедитивности, а затим дистрибуирати ове зоне групама за снабдевање електричном енергијом.

Дефинисање зона осветљења на основу експедитивности

Зоне осветљења се формирају на основу задатака које поставља дизајнер и сигурносних питања. Уосталом, на било ком месту постоје зоне које је уз помоћ шеме уличног осветљења потребно подвући, а постоје и зоне које је потребно сакрити.

Размотрит ћемо неке од најчешћих зона расвјете и понудити варијанте њихове аутоматизације.

 • Једна од најуобичајенијих зона осветљења је осветљење куће по ободу. Лампе се обично налазе у угловима кућеобезбеђује њихову максималну ефикасност и не даје директан светлосни ток прозорима. Обично је ова група осветљења повезана са сензором осветљавања, понекад са додатном апликацијом тајмера. У овом случају, такво осветљење се може користити као заштитник.


кућно осветљење

\ т
 • Још једна област осветљења може бити позадинско осветљење куће. Наравно, у летњим колибама се не користи често, али ако облик ваше куће има парцеле које треба нагласити, онда мора бити успут и кућна расвјета. Такође се обично повезује преко сензора светла.

Осветљење путање врта

 • Планинарска стаза треба сматрати другом посебном зоном. Светиљке у таквој зони се монтирају у одређеним интервалима дуж стазе и могу се изводити као стубови од 2,5 метра или мали ступови до 1 метра висине. Такве зоне обично обезбеђују сензори покрета са тајмерима или више сензора покрета. Избор зависи од дужине стазе и учесталости њеног коришћења. Погледајмо неколико могућих опција:
 1. Сензор кретања са тајмером- у том случају, када особа погоди подручје рада сензора, укључује се осветљење читаве стазе, која се након времена које сте поставили искључи.
 2. Неколико сензора покрета са тајмером- ова шема подразумева коришћење најмање две групе осветљења, од којих је свака повезана са сензором кретања и користи се на дугим путевима у башти. ИнУ овом случају, спољно осветљење сваке групе је укључено када особа погоди зону сензора. У том случају, претходна зона осветљења је искључена.
 3. Неколико сензора покрета са тајмером и сензором светла- ова шема је погодна само за дуге стазе. Ради као претходни круг, али постоји и друга група осветљења која је укључена у смањење осветљења. Свјетиљке ове групе обично се инсталирају кроз 5-10 група свјетиљки са сензором покрета. Таква шема је потребна да би се показала стаза и омогућило минимално осветљење ако један од сензора покрета не ради.
 4. Са прекидачима или дугмадимато је једноставнији круг и значи присуство прекидача или тастера на оба краја стазе, које морате укључити или искључити приликом кретања по њему.
 • Још једно одвојено подручје осветљења могу бити сјенице, мангали, базени, љуљашке, одвојене клупе или друге рекреативне површине. Аутоматизација укључивања осветљења ових зона у потпуности зависи од ваших жеља и може се опремити као одвојени прекидачи и сензори осветљења. Није могуће применити сензоре покрета за такве зоне.
 • Слично томе, одвојена област осветљења треба да буде аутопут до ваше куће или гараже. Препоручљиво је користити сензоре покрета или прекидаче на капији у близини гараже и улазних врата на вашу локацију. Ако користите аутоматско отварање врата, можете га користити за укључивање осветљења колосека, са следећимтимер Иако, наравно, без основних знања из електротехнике, биће тешко да то урадите својим рукама.
 • Па, последња зона осветљења може постати заштитно осветљење око обода ваше земље. Може се повезати преко сензора светла, који ће га укључити у мраку дана. Можете га повезати и преко неколико паралелних сензора покрета који су повезани са њим, што ће, када се приближава особи, обухватити цео сигурносни периметар или засебну зону.

Расподела светлосних зона групама за снабдевање електричном енергијом

Дакле, с освијетљеним зонама које смо одредили, сада их морамо подијелити у одвојене групе опскрбе електричном енергијом. То се ради на основу броја прикључених свјетала, њихових енергетских и аутоматских схема, што укључује вањску расвјету на територији.

 • Прије свега, треба имати на уму да, у складу са клаузулом 6.3.4 ПУЕ (Правила за распоред електричних инсталација), ако се више од 20 уређаја напаја из једне машине, онда се за сваки уређај треба предвидјети посебан аутоматски уређај или осигурач. Због тога се цијена такве групе расвјете може увелике повећати, па је пожељно подијелити групу на 20 или мање расвјетних тијела.

На слици је приказан сензор светла и кретања

 • Сада размотримо расподелу група у зависности од њихове аутоматизације. Уосталом, за сваку групу није потребно купити засебну аутоматизацију, а за сваку зону додијелити засебну групу.

Али да то учинимо боље на пример:

 • За све зоне укључене одсензор светла, наша упутства препоручују употребу једног сензора. Он ће дати подстицај укључивању покретача у све групе. У том случају, сви стартери могу бити смјештени у једној централи.
 • Сензори покрета су мало компликованији. Уосталом, они морају бити инсталирани директно у њиховом подручју дјеловања. Али то не значи да је за сваки сензор потребно креирати групу. Рецимо, повезујемо улично освјетљење вртне стазе са два сензора покрета. Могу се напајати из једне групе, само један дио уређаја ће бити укључен из једног сензора, а други - из другог.
 • Није проблем и комбинација светлосног сензора и прекидача. Постоје два могућа решења за овај проблем.
 1. Прво, могуће је да се дио свјетиљки групе нахрани од стартера, који ће бити стегнут од дјеловања сензора, а други дио свјетиљки ће се хранити поред њега.
 2. Друго, зато што је светлост потребна само у мраку дана, могуће је да се све лампе групе снабдевају кроз стартер, који се укључује са светлосног сензора. А прекидачи који се налазе у близини одређене зоне ће нам омогућити да укључимо осветљење онако како је потребно.
 • Исто се може рећи за заједничко коришћење сензора покрета и сензора светлости. На крају крајева, њихов заједнички рад ће бити чак и користан с обзиром на чињеницу да нећете морати поново да конфигуришете тајмер рада сензора покрета у зависности од летњег и зимског периода.

Правила за уградњу спољашњег осветљења

Директна инсталацијаулично осветљење - процес је прилично интензиван. Али у овом чланку нећемо вам рећи како да положите кабл, како да повежете светла и још много тога.

Све ово ћете наћи у другим чланцима нашег сајта. Фокусират ћемо се само на главне захтјеве нормативних докумената за уградњу вањске расвјете.

Минимално дозвољено одстојање уложака бртве

 • Прије свега, треба имати на уму да је вањска проводљивост изложена атмосферском дјеловању, што смањује живот жица. Стога је неопходно заштитити људе од случајног контакта са њима. У ту сврху, клаузула 2.1.75 ПУЕ предвиђа граничне удаљености од прозора до жица. Ова удаљеност изнад прозора треба да буде најмање 50 цм, испод прозора - не мање од 100 цм и дуж прозора - не мање од 75 цм.
 • Из истих разлога могу се успоставити ограничења за инсталацију ожичења и близу балкона. За балконе је 100 цм - испод балкона, 250 цм - изнад балкона, а 100 цм - дуж балкона.

Вреди напоменути! Иста правила као и удаљеност жица од балкона, такође припадају тријему куће. Ово посебно важи за локацију ожичења.

 • Приликом полагања кабла у земљу, треба имати на уму да ПУЕ не дозвољава употребу металних цијеви за постављање жица у земљу. Ово је дозвољено само у изузетним случајевима и само након посебног третмана антикорозивним композицијама.
 • Ако се кабловски сноп врши ваздушним водовима, онда размак између жица мора бити најмање 10 цм, са распоном до 6 метара, а немање од 15 цм са распоном дужим од 6 метара.

Вреди напоменути! Да је минимална дозвољена висина жице у подручјима која прелазе пут 3,5 метара. То се, случајно, односи и на ваш аутопут до гараже. Ако жица не прелази цесту, њена висина изнад тла не смије бити мања од 275 цм

.
 • У случају полагања жица на ваздух, такође је немогуће поставити их у близини зграда. Дакле, минимална дозвољена удаљеност до стамбених зграда с максималним одступањем жице не смије бити мања од 1,5 м. Штавише, то се односи не само на саму зграду, већ и на балконе.

закључак

Познавајући принципе стварања мреже вањске расвјете и гледајући много видеа на ту тему на интернету, можете почети да развијате свој властити пројект. Али одмах вас упозоравамо да велика количина аутоматизације и сложеност мреже вањског освјетљења захтијевају солидно знање у електротехници.

Стога, без таквог, боље је да одаберете шему лакше или да позовете професионалне електричаре да вам помогну да створите безбједан систем расвјете.