Како оплодити грожђе у прољеће?

Грожђе - култура је хировита, захтјевна услова раста и бриге. Оптимално мјесто његовог узгоја - подручја са чернозем и иловастим тлима, богата храњивим тварима и одличним пријеносом влаге. Али и тамо им је потребна редовна обрада грожђа. Прво обрађивање грожђа може се обавити већ током садње, у зависности од плодности тла. Поставља се питање, која гнојива, у ком периоду је потребно грожђе?

Хранљиве материје су неопходне за грожђе

  • Азот. Одговоран је за раст зелене масе (лишћа и изданака), тако да се већина азотних ђубрива уводи у прољеће, на самом почетку узгоја грожђа. Лети се смањује потреба за азотом, јер од августа азотна ђубрива постају штетна за грожђе грожђа, јер пребрз раст зелене боје спречава сазревање дрвета. Направити у облику урее или амонијум нитрата.
  • Фосфор. Најважнији виноград је на самом почетку цветања: захваљујући фосфорном пуњењу (суперфосфат), цвасти се боље развијају, бобице се везују и сазревају гроздови.
  • Калијум. Ближе јесени, веома је корисно хранити виноград винским калијевим клоридом, јер убрзава зрење грожђа и воћа, те припрема биљке и за зиму.
  • Бакар. Помаже повећати отпорност изданака на мраз и сушу, повећава њихов раст.
  • Бор. Уношењем борне киселине у тло повећава се садржај шећера у грожђу и убрзава њихово сазревање. Поред тога, бор стимулише клијање полена.
  • Цинк ХвалаОвај микроелемент даје значајно повећање грожђа.

Калциј, магнезијум, сумпор и гвожђе су такође корисни за грожђе, али ови елементи се обично налазе у довољним количинама у земљи. Осим тога, не морају хранити виноград.

Време за додавање грожђа

  • Прво храњење се врши у рано пролеће након зимовања. У десет литара воде растворити двадесет грама суперфосфата, десет грама амонијака и пет грама калијумове соли. Готово решење ће бити довољно за оплодњу једног грожђа.
  • Две недеље пре почетка периода цветања, грмље се хране истим раствором.
  • Пре почетка фазе сазревања, земљиште под биљкама се оплођује препаратима који садрже фосфор и калијум. Овај пут није потребно додавати азот.
  • Да би се повећала отпорност грмља на мраз за зиму, одмах након жетве, врши се јесенско дресирање грожђа са гнојивима поташом.

Приликом храњења грожђа у пролеће, неки баштовани уместо минералних ђубрива користе течно ђубриво. На земљишту површине 1 м2 са засађењима се добија 1 кг супстанце.

Врсте ђубрива за грожђе

Неке хранљиве материје долазе из амбијенталног ваздуха, водене, али већина мора бити уведена од стране људи како би се осигурало непрекидно снабдевање грожђа.

Постоје 2 типа оплодње - исхрана коријена и листова. Ради лакшег храњења се полажу хранљиве материје до корена грмапосебну цијев чак и када се сади бобица. Гнојива у течном облику се редовно сипају у епрувету и ефикасно транспортују у коренски систем биљке. Ако се уређај не направи, онда се хранива у сувој или течној форми уносе у земљу, ограничена периметром кореновог система грожђа. Израчунавање ђубрива врши се на 1 квадратни километар. скуаре метер.

Први пролећни прераду грожђа

Додатна обрада грожђа врши се први пут у години у рано прољеће, у вријеме када је грм још увијек омотан након зимовања. Неопходно је припремити органска ђубрива и не претјеривати са њима, ау њиховом одсуству велика корист ће имати и минерална ђубрива за грожђе.

Већина виноградара користи посебну смјесу с познатим омјером компонената. На грмовима грожђа потребно је припремити смјесу за залијевање у количини од 10 литара по грму. За 10 литара воде узети 20 г суперфосфата, 5 г калијума и 10 г амонијум нитрата. За најбоље постепено подизање коријена ђубрива, потребно је направити утор око држача грожђа у радијусу од пола метра. Дубина бразде треба да буде до 40 цм, при чему се постепено сипа раствор, распоређујући га равномерно по уделу сваког грма.

Ако постоји жеља за оплодњом грма гнојем или компостом - могу се ставити директно испод биљке, можете користити и раствор гноја - пинна течности, од којих ће један килограм по квадратном метру бити довољан за Подросхцхеннаја.

Према календару, ова одећато је због почетка априла, када је снијег у потпуности сишао, али сапонификација у биљкама још није у потпуности почела.

Други пролећни дресинг грожђа

Средином маја, када се земља у потпуности загрије и температура не падне испод 8 степени, у виновој лози почиње период интензивне вегетације. Прво видљиво застаријевање будућих четкица, вино се спрема за цветање иу овом тренутку веома је пожељно додати свјежи дио гнојива у тло.

Знајући шта хранити саднице грожђа и како израчунати количину ђубрива, можете постићи добру жетву. Можете се усредсредити на жетву прошле године: ако је берба грожђа прикупила 15-17 кг грожђа, онда биљке које су донијеле такву културу требају потрошити 100 г азота и калијума уз додатак 30 г фосфора. Растворите ове састојке у 25-30 литара воде. Да би решење било пожељно не испод корена, већ у жљебовима у кругу описаном близу сваког грма.

Трећа пролећна прерада грожђа

На почетку сазревања бобица (крајем јула - почетком августа) по грму се додаје 50 г калијума и 50 г фосфорног ђубрива. Храњење азотом у овом периоду је искључено. Калијумова ђубрива могу бити замењена троструком или пет пута већом од норме дрвеног пепела. Најбољи у овом случају ће бити пепео који се добија сагоревањем дрвећа воћних стабала, а посебно из винове лозе добијене после сечења. У дрвеном пепелу налази се лако доступан калијум, елементи у траговима, као и незнатне количине фосфора. Морам то запамтитивишак једне од батерија не замењује недостатак другог, јер је њихова улога у животу постројења другачија.

Како оплодити јаму за садњу грожђа

Пре садње грожђа потребно је у земљишту акумулирати што више елемената. На земљишту се саде сјекире (прекурсори који обогаћују тло), биље и житарице, ау плужу се уносе минерална ђубрива. Увођење ђубрива само у рупу за слијетање - није сасвим исправан приступ. Количина ђубрива која се уноси у отвор за слетање зависи од њене величине. Обично се користи само органска или минерална форма. Није потребно надвладати тло. Мешањем површинског слоја земље са храњивом смјесом, напуните их слетном рупом на удаљености од садње садница. На врх 5-10 цм додајте слој црне земље помијешан са пијеском, прелијте 3-5 канти воде и оставите да посади малу биљку.

Како оплодити грожђе у пролеће