Како омотати ХДМИ кабл: детаљна упутства

Конектор за ХДМИ кабл

Често се догађа да ХДМИ каблови не успеју. Аутор чланка је у једном тренутку радио као продајни савјетник у продавници кућанских апарата, тако да не зна колико су непоуздани на мјестима гдје постоје прикључци, односно крајеви каблова.

Ове жице имају веома лоше савијање и редовно поновно инсталирање. У идеалном случају, треба их поставити и не дирати уопште, али се у пракси често повезујемо на лаптоп и други хардвер на ТВ, а ХДМИ, који га не желите, почиње да пати.

Ако сте прекинули кабл за пренос сигнала, али постоји још један од којег можете уклонити радне конекторе, ипак морате научити како да искључите ХДМИ кабл и да и даље уживате у свим предностима дигиталне телевизије. Па, или идите у продавницу за новог - ко год!

Зашто кабл за лемљење

Многи читаоци могу имати разумно питање - зашто се уопште морају бавити лемљењем, када, након сасвим скромних новаца, можете ићи и купити нови, на који ми одговарамо:


Нови ХДМИ кабл

 • Према првој , не постоји увек продавница у близини у којој можете купити такве производе, а не увијек такве продавнице су отворене - посебно за села и мала села.
 • Друго , не жели сватко купити јефтин кабел, поготово ако је добар - слажу се да је примјер контроверзан, али ипак.
 • Трећезамислите ситуацију у којој већ имате два кабла, ау оба случаја један сломљен и један радни конектор. Зашто не узмете то и ненаправити један радни кабел без трошења новца? Занимљиво је и економично!
 • Четврто , дужина постојећег ХДМИ кабла можда вам неће бити довољна, и желите да је продужите. Па, или конектор једноставно не пролази у рупу у зиду и не желите да проширите ту рупу.

Уопштено, разлози могу бити што је могуће више, јер су ситуације, понекад, најнепредвидљивије.

Како разумети узрок квара кабла


На слици је приказан типичан проблем са ХДМИ-ом: покварен конектор је изобличен, што се често дешава под утицајем сопствене тежине кабла, или када је ТВ постављен на носач, где једноставно нема довољно простора

Како се може појавити проблем са неисправним каблом:


Немојте се бркати с тим - то је нешто са вашом сателитском антеном

 • Телевизор се приказује на екрану: "Нема видео сигнала";


Бука на слици

 • Нејасна слика, прекривена буком, са могућим померањем боје у правцу плаве, црвене или зелене;


Слике замениле линије и пруге

 • Уместо уобичајене слике, ТВ вам даје такве артефакте у облику пруга квадрата и других узорака;

Када ТВ не ради

 • Слика на лицу места, али без звука.
 • Могући су и други симптоми, али суштина је једина - на првом месту, каблови се увек проверавају ради посла, а затим технике.

Изабран је погрешан унос

Немојте мислити да злостављамо, ализаиста, веома често, неискусни корисници не могу да схвате да је промењен активни улаз на телевизору. Дакле, ако видите ову врсту снега на екрану, онда узмите конзолу, потражите дугме за унос (не знам га "лично", погледајте упутство), које се може назвати "Инпут", "ТВ ИН", "Соурце" и отхер Затим изаберите из предложене листе.

Ако сте икада држали сличан кабел у рукама, требали бисте знати да је његово "тијело" прилично издржљиво и флексибилно, тако да ако се не види, проблем се може односити само на конекторе. Како да се уверите да је проблем тачан?

Ово је кратка али ефикасна инструкција:

 • Прије свега, покушајте да окренете прикључак који је мало уметнут у телевизор.
 • Ако се ништа не догоди, извуците ХДМИ и уметните га натраг - понекад ове мјере помажу у враћању слике и звука, јер се често догађа да нема нормалног контакта.
 • Следећи корак је промена кабла и улаза, на пример, за повезивање тулипана, који су и даље опремљени већином видео опреме. Ако је слика враћена, онда можете извући закључке.
 • Направите визуелни преглед конектора - они могу бити изобличени или чак и отргнути. Одмах уклања сва питања.

Деси се тако

Савет! ХДМИ конектор "мама", који је инсталиран на телевизору и пријемницима, веома ретко се поквари, најчешће је проблем управо код каблова, иако визуелни преглед и ови елементи не ометају.

Поправци

НапоконМеђутим, пређимо на најзанимљивији део нашег чланка, сазнајте какву врсту ХДМИ кабла декомпримујете и како се врши поправка.

Алати

За обављање посла неће бити потребно много алата, и биће потребно за многе који, бар некако, познају електронику.


Мерна опрема

\ т
 • Мултиметар - уз његову помоћ, ми ћемо проверити перформансе сваког контакта и његову локацију;


Погодан и прилично снажан лемилица

\ т
  Лемљење - именовање, мислимо, и тако је свима јасно, најважније - присуство акутног убода, јер су сви контакти веома близу један другом;


Узмите опцију са дебелим ножевима

 • Канцеларијски нож - биће потребан за уклањање изолационог поклопца са старог прикључка;

За практично руковање

 • Штипаљке - Потребно је да загризу старо смеше;


квалитетна изолација

\ т
 • Топло љепило - потребно је не само за изолацију, већ и за причвршћивање танких жица;


Стезаљка

 • Немојте ометати присуство штипаљке за лемљење. Цена за овај уређај није висока, али куповина у одсуству непрактичног - лакше је купити нови кабл. Изговарање без њега ће бити прилично тешко, мада можете разумети нешто слично функционалности импровизираних предмета.

Наравно, потрошни материјал за лемљење - лемљење и флукс треба природно.

почетак лемљења

Због тога се сам ХДМИ кабл састоји од 19 жица које су парно заштићене и одвојене.Детаљи о проширењу ХДМИ кабла приказани су на слици испод.


ХДМИ кабл за контролу температуре

Наш задатак је да свако објављивање изложимо одговарајућем контакту.

Урадите следеће:

уклоните кућиште

 • Почните да растављате кабл са другог краја. За то узмемо нож за папир и од ивице, дуж шава, изрежемо спољашњу полимерну љуску одговарајућег конектора, што ствара крутост овог елемента.

Савет! Прекинути конектор се не може мучити, већ га само гриземо резачима и обришемо све жице.


угриза жицу

 • Као што видите, испод поклопца се налази врела талина, која у потпуности прекрива крајеве жица и контактну плочицу. Да бисмо разјаснили и не збунили читатеља, разјаснићемо да прикупљамо један од два нерадна кабла.
 • Даље, потребно је ископчати радни утикач из кабла помоћу резача. Урадите то уредно, држећи се за жицу, а не за конектор.


 • Затим, уз помоћ истог ножа, лопта се одстрањује врућим талином. Као што се може видети на слици горе, декомпозиција ХДМИ кабла није одређена и тешка - због боја изолације. Међутим, такав метод не функционише увек, или прецизније, када се поправљају исти каблови. Ако је потребно, на интернету можете наћи стандардну шему која ће вам помоћи на послу.

процес лемљења

\ т
 • Да би се одредило где ће се жица лемити узети мултиметар и ставити га у начин позива. Стави једну сондурадни контакт конектора и тражимо затворене жице његовог излаза.
 • Затим узмемо жицу и ставимо је на контакт према томе како је сонда стајала на радној прикључници.


Проверите интегритет контакта конектора

 • Након лемљења свих жица на овај начин, морате позвати све контакте "новог" конектора да бисте били сигурни да контакти нису међусобно ометали и да ће сигнал проћи исправно.
 • Овај рад је прилично досадан и трајан, стога ће бити занимљив, очигледно, само љубитељима радио-електронике.


Нови слој са топљеним топљењем

 • Након што сте се увјерили да све функционира исправно, конектор мора бити темељно изолиран и дати му одређену чврстоћу тако да се жице не одсече тијеком рада.
 • Да би користили ово, имат ћемо исти врући љепило, које је прво инсталирано на конектор. Наноси се лемљењем на све контактне спојеве. Учините то врло пажљиво како не бисте случајно сломили ожичење. Верујте ми, тешко је поново загрејати лепило за топљење.


Потпуно обложен топљеним лепком

 • Наносимо топли лепак са доста дебелим слојем и покривамо их све до главног изолационог кабла, покушавајући да одржимо правилан облик.


готови резултат

 • Након тога, дајемо јој да се стврдне и даље омотати цео слој траке - црна боја ће изгледати боље.

Ово је све. Кабл се може покренутикористити Као што видите ништа компликовано, у принципу, не! На сличан начин можете повезати два краја каблова који треба да се споје да би се продужили.

Рад са производом који је требало да се реже да би се преселио у уску рупу био би још лакши, јер не би било потребе да се позива свака жица - једноставно написати све поруке о боји изолације, а затим је пажљиво изоловати.

Ево како можете да направите своје руке са две нерадне жице, један цели ХДМИ - термостати кабла су пресудни. У прилогу чланка видеа ће вам помоћи да боље разумете тему.