Како ожбукати строп на свјетионицима

Поправке у кући или стану врло ријетко раде без поравнавања било које површине. Простор плашта у овом случају није изузетак. Међу многим опцијама, можете истакнути поравнање стропа примјеном гипсаних мјешавина. Процес је прилично једноставан, али захтијева стрпљење и прецизност. Можете добити идеалну равну раван користећи свјетионике за гипс.

Опис и намена елемената

Свјетионици за жбукање - ово су помагала потребна за добивање идеалног слоја. Претече ових елемената су биле жице, танке плоче и метални углови. Директни профили свјетионика појавили су се релативно недавно. Овај гаџет помаже да се брзо и лако елиминишу неједнакости на било којој површини. Коришћењем светионика можете урадити следеће:

  • Одредити степен неједнакости зида или стропа
  • Да прати трошкове састава малтера
  • Идентификујте места где је смеша вишка

Строп можете поравнати са свјетионицима и без њих. Плафонска жбука без светионика препоручује се у случају да површина има велике разлике у висини. У овом случају, врло дебели слој може једноставно пасти, чак ни средња примјена прајмера неће помоћи.

Сви остали случајеви поравнања простора стропа уз помоћ гипсане мјешавине укључују употребу свјетионика.

Процес наношења мешавине гипса на светионике

Плафонски малтер на светлосним сигналима се изводи у неколико фаза:

  1. припрема површине

У овој фази, простор стропа се чисти од свих врста третмана, прашина се уклања. Сав плафон је прекривен слојем прајмера и чека се његово сушење.

  1. Дисплеј светилника

Да бисте инсталирали водиче, морате поставити максималну и минималну висину разлике. Учините то помоћу авиона ласерског градитеља. Уз његову помоћ одређује се самим дном стропа и преноси на све зидове просторије. Ово је оријентир за светионице. Након тога се плафон означава за њихову уградњу паралелним линијама, чија је дужина 15-20 цм мања од дужине кориштеног правила (максимум - 180 цм, т. К. Величина најдужег правила - 2 м). Повлачи се од зида за прву ознаку - 20-30 цм, између зидова дуж контуре, померајући се раније до зида, растегнутог ужета или жице и причвршћеног на вијке - то су смјернице за подешавање висине сигнала. На стропу, уз обележавање, колачи од мешавине гипса се наносе кораком од 30 цм, а на њима се причвршћују на ниво затезаног ужета.

  1. Припрема раствора

У већини случајева користе се готове мјешавине за жбукање, али је могуће припремити материјал из сухе смјесе. Пратећи упутства на паковању, композиција се сипа у воду, мешањем са бушилицом, опремљеном са специјалном млазницом.

  1. примена решења

Малтерисање површине почиње тек након потпуног стврдњавања раствора гипса, на којем су фиксни помоћни елементи. Раствор се баца на површину између водилица иусклађен са правилом. Осушена смеша је покривена слојем прајмера, чекајући сушење. Осим тога, можете примијенити други слој, али суптилнији. Такође је добро поравнат и чека да се потпуно осуши.

  1. уклањање светионика

Помоћни елементи се уклањају након што се раствор мало узме. Остатак жљебова треба протрљати са гипсаном смјесом и пажљиво поравнати. Ако напустите водиче, након неког времена ће се нужно појавити хрђаво мјесто у близини, што може покварити завршну обраду.

  1. површинско брушење

Неопходно је полирати суву жбуку како би површина постала још глаткија и глатка. За рад можете користити брусилицу са млазницом из мале абразивне мреже.

Пратећи одређену технологију, можете сами обавити посао, чак и без изградње искуства.

Плафонска жбука на светионицима - видео: