Како одрезати драцену код куће?

Драцена расте код куће на 15 година. У овој зимзеленој биљци расте до врха, а доњи део стабла је изложен. Лишће, након што је прорадило прописани рок за нешто више од годину дана, постепено се суши, остављајући отпад на бачви. Како изрезати драцено да бисте добили бочне избојке? Биљка омогућује стварање нових облика скраћивањем изданака.

врсте драцена

драцена маргината

Ова врста драцена је најраспрострањенија. Вероватно сте већ видели ову биљку негде. Карактеристике драгонагната су веома карактеристичне. Ово је палма са потпуно ћелавом бачвом и зеленим изливом са црвеним грудима изнад. Дракене ове сорте могу нарасти до висине од два метра. Маргинат не захтева много светлости, тако да добро расте иу тамним просторијама.

дразена сандер

Драцена Сандер се такође зове бамбус среће. Она стварно изгледа као ово дрво. Али, треба напоменути, нема везе са бамбусом ове биљке нема. Ово је најприроднија драцаена, која има мало необичан изглед.

Посебност ове сорте је да се биљка може добро развијати не само у тлу, већ иу обичној води. Даје вољу фантазије. Уосталом, из такве биљке постоје дивне композиције. Вероватно сте се већ срели у тржним центрима или кафићима.

мирисне драцаена

Занимљива је мирисна драцаена, врсте ове сорте одликују зелене и шарене листове. Причвршћени су за дебели пртљажник, што је врло нестабилно. Понекад биљка због тога мора да издржи.

Када треба да се оструже драцаена?

У неким случајевима, када је биљка веома висока или, по жељи, да би се добиле бочне избојке на драцени, врши се подрезивање. Такодје, пре фризуре, у случају потребе, на пример, када је кљун био сломљен приликом кретања, итд.

Које доба је боље одрезати драцену? Процес би требао почети када цвијет почне активно расти након зимског периода, односно почетком прољећа. Међутим, до краја љета могу се подузети мјере ако постоји потреба.

Питање да ли је могуће да се драцен реже зими, нема тачног одговора, искусни узгајивачи цвећа саветују да се суздрже од операција сечења зими. То се објашњава чињеницом да ће биљка бити под стресом у пасивном периоду биолошког раста, што може проузроковати негативне последице, укључујући и смрт драцене.

У активном периоду биолошког раста у биљци се формирају фитохормони који утичу на процесе раста, тако да цвет формира нове листне плоче, расте и згусне главну стабљику итд. Зими, када је драцаена у стању мировања, ови процеси су веома спори, зарастање рана након обрезивања траје дуго. Боље је сачекати долазак пролећа и почети да сече цвет.

Како правилно одрезати драцену код куће

Култура се препоручује за цвет који има висину од најмање 30 центиметара. Од доњег лишћа оставља 5 центиметара и прави рез.

Младе биљке се произвољно одсеку док не наврше две године живота. Још нису почели да буду голитрунк Стога се орезивање врши за украсне врсте. У овом тренутку морате бити сигурни да је драцена здрава. Ако вам је потребан добар цвет, требаће вам неки савет:

Врх драцене, који расте у лонцу, одсечен је оштрим предметом.

Роб не зноји ништа и не уједа.

Провести добро залијевање биљака и покрити посуду филмом.

Наткривена посуда постављена на сунчаном мјесту у соби.

Следеће заливање се врши у пладњу без отварања посуде како би се избегла промена температуре унутар паковања.

Изглед изданака је могућ само на температури од 20-25 степени и влажности од 70-75%. Само у овом случају нови бубрези ће се појавити за месец дана, максимално један и по.

Покушајте да не претерујете, да бисте спречили труљење кореновог система и тиме изазвали смрт цвета.

Начини обрезивања драцене код куће

Обрезивање биљке је важна процедура, а за неко цвијеће то је само нужност. Његов главни задатак је стварање нових изданака како би се дрво пробудило, што доприноси добром расту круне. Како формирати круну и зашто је потребна санитарна резидба? Постоји неколико разлога за резање биљке, што је најважније, да се то уради исправно:

  1. Деформисани изданци. У овом случају, потребна је санитарна резидба и формирање круница. Ова врста обрезивања се користи ако је биљка веома расла и више не изгледа привлачно. Након захвата појављују се нови бубрези и избојци, изглед се побољшава.
  2. Ако имате дракеосушени листови, слаби изданци, онда их треба уклонити, тако да биљка не постане потпуно болесна. Одрежите их у потпуности, остављајући само здраве просторе.

Одржавање драцена након резидбе код куће

Удаљени дијелови драце не морају бити избачени. Предформе се могу проклијати у чаши са топлом водом или посудом за сфагнум. Клице, које имају своје корење, посађене су у посуду, у којој живи родитељска стабљика, или мали мали базен. Драцена након украсног украса скрива се од директног ултраљубичастог свјетла. Собни цвет је рестауриран у сумрак на температури од + 24-26 степени. Док се кришка не затегне, забрањено је додавати ђубрива води за наводњавање. Изузетак је стимулатор раста.

Украсни грм на коме су се формирали млади избојци окренути су према јужној прозорској клупи. Сунчева светлост стимулише раст бубрега. Да би се осигурало да се избојци равномерно развију, посуда се периодично ротира у смеру казаљке на сату. Због тога ће сунце пасти на све дијелове грма. Ако су избојци деформисани због погрешног светлосног режима, одсечени су следећег пролећа или лета, тако да су на месту ружних гранчица расли директни узорци дебелих листова.

Репродукција драцаене са апикалним бубама

Сецкати се резач пожељно оштрим ножем. Не препоручује се употреба шкаре или стругача, јер се покаже да је рез неравномеран и наборан, што може довести до труљења резница. Тако ћемо почети.

Потребно је одсећи врх са бекством, оставитиВисина пене око 10 цм

Ако на бурету лист има листове, онда их треба уклонити, оставити само неколико на торњу.

Ако је скраћено дебло дугачке, препоручује се да га скратите, оставите га 15 цм од врха.

Не бацајте преостали комад, он је и даље користан за резање.

Потребно је да се исече око 30 минута.

Затим морате припремити резервоар за држача. У посуду сипати хладну чисту воду. У течности је вредно бацити активни угаљ. Још увек је дозвољено да се користи цирконијум, и испусти неколико капи у воду, што ће убрзати процес формирања кореновог система.

У течност ставите држач. Потребно је пратити воду, ако је потребно, потребно је промијенити воду.

Приближно 2 месеца касније, почињу да се појављују први корени, онда је потребно садити саднице у контејнеру.

Репродукција фецеса семеном

Узгој драцене из семена је довољно једноставан. Ово захтева:

Ставите семе у шољицу топле воде. Висока температура изазива раст унутар семена.

Неопходно је свакодневно мењати воду током периода намакања, који траје од три до пет дана. Вода се постепено хлади током дана, што поспешује успешну клијавост.

Потребно је изабрати место за будуће саднице.

За успешну клијавост, ставите у зону са пуним сунчевим зрацима, пожељно изнад +22 степени. Након уклањања сјемена из воде, потребно је расипати садни материјал у земљу са базом за вапно. Свако семетреба да буду постављени директно испод површине земље. Конзистенција земљишта треба да има добру дренажу.

Редовна влажност земљишта треба да се обезбеди током целог периода клијања.

Степенице се по правилу појављују након 30-40 дана.

Пали палме могу се премјестити у одвојене посуде и узгајати као одрасла биљка. Треба имати у виду да се све врсте драцаене не могу узгајати са сјеменкама.