Како одредити чврстоћу бетона

Експлоатација бетона директно зависи одњене чврстоће . Под њом разумију карактеристике материјала да би се супротставили различитим стимулансима. У модерним временима, користи се готово свуда, од мале зграде до глобалне поправке.Праћење чврстоће бетонаједноставно је неопходно, као што је велика влажност, погрешни пропорције адитива против прехладе, велика структурна оптерећења и још много тога.

Постоје три начина за одређивање чврстоће бетона .

1. Недеструктивно . Она се заснива на показатељима различитих средстава. Тестирање чврстоће бетона често пролази кроз: импулс са ударцем, пљескање, откидање, одбијање, деформацију материјала, одсецање. Најпопуларнија метода јепростор у инструменту у самом бетону . Затим следитеФизделов чекић . Његова суштина - употреба пластичних промена у грађевинским материјалима. Након ударца постоји рупа, она показује своју снагу. Место где ће се правити грешке треба очистити од различитих елемената: кита, боје и гипса. Промјер отвора који се формира на овај начин може се одредити помоћу чељусти. Не мање популаранчекић Кашкаров , значење његове акције је готово исто као и претходно. Једина разлика од Фитзвеиловог чекића је у томе што он чини два отвора, први - на површини истраживаног подручја, а други - на штаповима. Трајност утврђује просечан однос величине два отиска уз помоћспециал грапхицс.

2. Ултразвук.Састоји се од фиксирања брзине таласа. Постоје два методаза одређивање чврстоће бетона :1 - кроз проучавање- детерминанте се налазе на више страна материјала,2 - површина- налази се само на једној страни. Први метод је најпродуктивнији. Захваљујући њему можете сазнати снагу читаве бетонске конструкције, а не само самог бетона.Контрола чврстоће бетонаније једина сврха ове методе, могуће је извршити и дефектоскопију и одредити дубину бетона. Брзина проласка ултразвука у овом грађевинском материјалу је веома висока, може достићи и до 5 км /с.

3. Уништавате.Врло је квалитетан и поуздан. Уз његову помоћ, могуће је одредити највиши степен чврстоће бетона при испитивању узорка материјала у лабораторији. Али, осим таквог плус, овај метод је инхерентан иминус - сложеност извлачења потребних узоракаиз коришћеног дизајна. У неким случајевима то је немогуће урадити уопште. Управо због тога се ова метода користи у појединачним случајевима или приликом испитивања узорака бетона који су већ припремљени на градилишту.

Данас је најефикаснији начинкомбиновање прве и треће методе . Снага овог материјала може се одредити самостално, али ако градите велике зграде или врло озбиљне и тешке конструкције, онда се морате обратити службама специјалних лабораторија.