Како одбити гријање у стану? корак по корак

У посљедњих неколико година, међу власницима кућа у вишеетажним зградама је постојан тренд да пређу на аутономне опције опскрбе топлином. Повећане финансијске могућности за власнике станова данас омогућавају гријање у стану на потпуно другом, вишем техничком нивоу. Ово увелико доприноси настанку аутономних уређаја и агрегата који имају високу ефикасност и ефикасност.

Жеља да стан буде потпуно независан од даљинског грејања је сасвим разумљив и може се објаснити. Често, квалитет система гријања у зимским мјесецима оставља пуно тога да се пожели. Благо топле батерије, када зима бјесне изван прозора, неоправдани финансијски трошкови - прави предуслови за потпуно напуштање грејања у стану.

Алтернативне опције грејања. Стварност и последице овог корака

Главни аргумент који користи власник стана, који је желео да се искључи из система грејања и да самостално греје у свом дому - независност. За нашу земљу карактеристична је брза промјена годишњих доба. Лето брзо завршава, топлота акумулирана у кућама током топлог периода, брзо испарава. За многе од нас, стање чекања, када је сезона гријања службено лансирана, повезана је с нелагодом. До датума укључења централног гријања још је доста времена, а стан је већ хладан и неугодан. Постоји излаз, и он само моли.

Његов аутономни котао је способанрешити такве проблеме једном за свагда. Али како да искључите централно грејање у свом стану да донесете одлуку када, колико и за шта да платите? Сва ова питања захтијевају пажљиву анализу и компетентан приступ. Главни проблем је огроман бирократски рад. Једном заувијек напустити услуге регионалне енергетске компаније захтијеват ће много дозвола и припадајућу документацију.


Законодавство у овом случају заузима неутралну, двоструку позицију. С једне стране, закон нам не забрањује да напустимо услуге даљинског гријања, али то искључење подразумијева много правних формалности. Тешкоће за становнике који су спремни да самостално загријавају простор, што је повезано са техничким нијансама остварења вишестамбених зграда. Што би постало јасније, можете замислити своју кућу у резу. Бројне цеви, водилице, завојнице, радијатори, запорни вентили и мерачи топлоте су једина комплексна мрежа. Са теоријске тачке гледишта, могуће је искључити, међутим, са техничке тачке гледишта - то је стварни инжењерски и технички проблем.

Свако неовлашћено мешање у систем може довести до поремећаја у раду целог комплекса у целини. Искључивање једног стана из једног система гријања захтијева поновно опремање цијеле мреже и повезано је с великом количином инжењерских радова.

Важно! Сви трошкови реконструкције и реорганизације централизованог система грејања вишестамбене зграде,повезан са искључењем из грејања једног претплатника, лежи на његовом рамену.

Цијели систем, у складу са законским прописима, чини дио јединственог имовинског комплекса који припада вишестамбеној згради. Састав имовине стана, његову функционалност и ефикасност одређују власници станова. Извучен је закључак - одлука о увођењу измјена централизираног система гријања се доноси колективно. Овај захтјев је јасно наведен у Кодексу стамбеног збрињавања. Искључивање једног стамбеног рјешења је индивидуално. Међутим, неовлашћено искључење без добијања одговарајућих дозвола и одобрења се процесуира. У неким случајевима, такве радње власника стана могу се сматрати кривичним дјелом. Све радове везане за инжењерске мреже у стамбеној згради треба да обављају специјалисти, вођени одговарајућим дозволама, спецификацијама и пројектом.

Одлука се доноси. Како се искључити из система грејања

У овом случају, потребно је ослонити се на одредбе "Правила за пружање услуга централног снабдијевања водом и топлотом", које су одобрене Уредбом Владе. У складу са правилима имате право да одбијете услуге енергетске компаније у снабдевању топлотом и топлом водом. Поступак одбијања је заснован на одредбама постојећег споразума између власника стана и компаније за снабдевање топлотом. Сваки уговор може бити раскинут. Истинити или фиктивни разлози за раскид уговора за снабдевање топлом водом игрејање се увек може наћи. До данас, већина компанија које послују на тржишту снабдевања топлотном енергијом систематски крше уговорне услове, да не помињемо занемаривање постојећих санитарних норми и прописа.


Одлучили сте да одбијете централно грејање, онда чекате следеће:

  • да о свом трошку и самостално изврши систем преуређења за обезбјеђење сусједних стамбених кућа са комплетним гријањем и опскрбом топлом водом;
  • обавља радове на обнови нормалног рада у сусједним становима вентилацијских и одводних система.

Све радове обезбеђује одговарајући СНиПами (41-01-2003, 23-02-2003 и 31-01-2003). Технички рад без сагласности комшија и других становника вашег дома, забрањен је.

Значајне препреке испуњењу њихове жеље да постану независне од пружалаца услуга су секторске наруџбе и налози.

На пример: искључење из централног грејања и снабдевања потрошача топлом водом врши се само под условом - одштампано од услуга целе куће. Таква ограничења уводе прешутну забрану одбијања централног органа и ГПУ појединих станова. Таква правила су у супротности са одредбама Закона о стамбеним односима, али је тешко доказати незаконитост комуналних услуга са техничке тачке гледишта.

Ова ситуација је масовна појава и битно ограничава наша законска права на располагање нашом имовином. Налазимо се у зависности од жеље других власника у стамбеној згради,и не намеравају да врше промене у тренутној ситуацији из различитих разлога. Ако желите да заштитите своје власнике права путем суда, шансе за добијање случаја су, међутим, ова процедура може потрајати дуго. Разлози за одбијање издавања дозволе за гашење могу постати технички разлози, што објашњава немогућност извођења операција искључивања без утицаја на функционалност цјелокупног система даљинског гријања и топле воде.

Напомена: Чак и власник стана за гријање, неће бити за компанију - пружалац услуга да искључи уређај. Мрежа ће остати нетакнута, док ће дуг бити наплаћен од стране дужника на суду.

Снабдевачи топлотом су монополисти на тржишту снабдевања топлотом, који покушавају да сачувају своју сферу утицаја на стамбени фонд свим средствима.

Правне суптилности и нијансе приликом искључивања ЦО

Постоји могућност искључења за централизирано гријање без потребе за подношењем захтјева за дозволу. Многи од нас су ретко видели договор са комуналним предузећима да испоручују топлоту вашем дому. Сматра се да се власници стамбених зграда слажу са условима за пружање услуга даљинског грејања. У ствари, ситуација лебди у ваздуху са правне тачке гледишта. Нема уговора, нема обавезе.

Нарочито у свакој кући можете наћи становнике који су произвољно одсечени од снабдевања топлотом и успели да опреме своје станове са аутономним системимагријање Практично не постоје случајеви довођења одговорности за самоуправу у овој ситуацији, стога свако рјешава ситуацију на властити ризик.

Размотрити ситуације у којима, како би се остварила ваша жеља да одбијете централизоване услуге гријања, није потребна сугласност становника вашег дома и сусједа.

Стамбене зграде често имају непотпуну техничку документацију која се односи на систем грејања. У том смислу, често се дешава да елементи система гријања нису дио имовинског комплекса зграда. Упркос чињеници да у таквој ситуацији нећете морати да се сложите о поновној инсталацији система грејања у стану, потребна су службена одобрења од контролних и сервиса.

Разлог је тај што свако ометање у инжењерској мрежи захтијева обавезно фиксирање у техничкој документацији. За сваку кућу постоји технички пасош који узима у обзир све податке о текућем систему гријања. Уклањање радијатора, уградња и уградња стубова у станове, било које друге измене треба да се одражавају у техничком пасошу. Вођени чл. 26 Стамбеног кодекса Руске Федерације за даљу акцију требат ће вам сљедећи пакет докумената:

  • апликација у произвољном облику;
  • технички пасош на неповезаном стану;
  • документи којима се потврђује право власништва (коришћења) стана;
  • писмену сагласност свих законитих становника стана;
  • технички закључак стручњака о могућности искључења и даљеконверзије комуникација.

Да би се комплетирала слика, неопходно је да се пакету докумената дода пројекат реструктурирања, који развијају стручњаци релевантних организација и власти. У оквиру пројектне документације морају се извршити прорачуни који доказују функционалност система централног гријања у кући у недостатку елемената искљученог стана. Поред пројекта, боље је имати и схему термо-хидрауличких прорачуна објекта, прецизног прорачуна преосталог гријања.

Технички компетентан пројекат је први корак ка добијању дозволе. Међутим, ако уведене промене могу негативно да утичу на топлотну ефикасност читаве зграде и проузрокују кршење температурног режима у становима других власника кућа, такав пројекат ће бити одбачен.

Техничке потешкоће

Ако сва документација испуњава услове, пројекат конверзије стана је договорен, тип аутономног извора грејања испуњава норме за заштиту од пожара и услове рада у стамбеној згради, може се очекивати да се добије дозвола. Друга ствар је да такве акције комуналних предузећа нису ентузијастичне и да бирократска процедура може да се продужи месецима.

Што се тиче техничке стране случаја, задатак одвајања стана од централног гријања не чини се компликованим. Да бисте га решили, треба да позовете квалификоване раднике. Демонтажа постојеће опреме и накнадна инсталација аутономног система грејања одвија се у строгом складу са пројектом, зауз учешће специјалиста.

У супротном, можете наићи на низ проблема, прво на технички план, а затим на административни.