Како одабрати тросмјерни вентил за топли под?

Непрекидни рад било које опреме за загревање дома зависи од многих фактора, укључујући и правилан избор компоненти, од којих свака од њих одређује степен ефикасности и поузданости система грејања уопште.

Подови са топлом водом - савремена опрема, чија је исправност обезбеђена и бројним уређајима који имају одређену намену.

Посебно, одржавање у топланској соби оптималног температурног режима директно је повезано са интензитетом снабдевања расхладним средством у водени круг, што је регулисано различитим типовима запорних вентила. Ови регулациони уређаји укључују трокраки вентил за топли под, без опреме коју топли под неће постати комплетан функционални систем.

Да би се добила површна идеја о томе шта се ради са тросмерним вентилом, и колико је његова улога у мешајућем чвору значајна, дозвољена је било која шема подова топле воде, без обзира на број и конфигурацију контура. За бољу оријентацију при избору овог уређаја, поближе ћемо погледати шта је та компонента и шта је њен принцип деловања.

Главна функција, која се поставља на трокраки вентил

Систем гријања "вода-топли под" радикално се разликује од радијаторског гријања које традиционално користимо. Чињеница је да за грејне кругове који леже на поду у телу бетонске везице, потребна је ниска температура носиоца топлоте. Топли подовиСматра се нискотемпературним системом, који је повезан са грејним уређајима или са извором топле воде кроз јединицу за мешање.

Да би се загријала у складу са санитарним нормама, значајно смањење температуре воде која долази из извора гријања у воденим контурама. Управо ова функција је додијељена чвору за мијешање или како се назива међу професионалцима, чвор мијешања. Аутономни котао у режиму рада загрева воду до ознаке 950Ц. Вода у систему централног гријања је мало хладнија. За нормалан рад гријаних подова оптимална температура расхладне течности је 35-550С, која излази на излазу из мешалице.

Напомена: Не мешајте нож за мешање са колекторима. Први је скуп различитих јединица и агрегата који омогућавају регулацију водоснабдијевања у водном кругу, док је други само интегрални дио цијелог управљачког блока.

Нож за мијешање је скуп уређаја и уређаја који обављају своје специфичне функције. Ако је сакупљач информација више или мање него довољан, али оно што је трокраки вентил, мало нас има идеју. Сврха овог уређаја је да меша две различите температуре протока флуида. Долази из повратне цијеви, вода и топла вода која пролази кроз цијев из извора гријања, уз помоћ овог механизма је спојен на један проток, потребну температуру. Главни део овог уређаја је термосензитивна језгра, елемент који на њу реагујепромена температуре воденог медијума, компресија или експанзија.

На штету је таквог пројекта да је рад трокраког вентила усмерен на аутоматску контролу температуре расхладне течности у систему.

Напомена: овај уређај се користи не само у раду подова са топлом водом, већ је опремљен са готово свим аутономним системима грејања који раде на течном расхладном средству.

На слици је приказана схема јединице миксера за топле подове и мјесто које заузима тросмјерни вентил.

Основне карактеристике дизајна и функције уређаја

С приближном идејом принципа тросмјерног вентила, боље је детаљно проучити рад овог механизма. Назив "три пута" дефинише главну функцију уређаја - кроз два улаза у вентил долази вода различитог порекла:

  • топло расхладно средство из доводне цеви повезано са грејним уређајем или са узлазним водом система централног грејања;
  • вода се враћа након проласка воде.

Мешајући један другог у вентилу у одређеној пропорцији, токови протичу кроз трећу цев, која има дату температурну вредност. Вентил ради непрекидно, јер се принцип цикличног рада на топлом поду заснива на мешању водене расхладне течности са топлом водом: грејање - пренос топлоте - уроњен - пренос топлоте - мешање.

Процес мешања два тока расхладне течности различитих температура мора се стално надгледати, пожељно у аутоматском режиму. Ину супротном, интензитет измене топлоте у топлом поду са ваздухом у просторији неће бити везан за промене температуре у просторији, па ће бити потребно да се ручно промени температура носиоца топлоте у просторији, по потреби.

Мешање вруће расхладне течности у аутоматском режиму омогућава термосензитивну главу, која регулише проток протока вентила, у зависности од температуре мешаних течности да би се добила излазна вредност при датој вредности.

У зависности од намјене и радних услова, користе се различити типови трокраких вентила.

1. Системи за грејање

За систем грејања са радијаторима који раде из аутономног котла користи се најлакши тип уређаја. Ови тространи кранови су јефтини и имају релативно једноставан дизајн који им омогућава да их сами инсталирају. Подешавање запремине мешања у овом случају врши се ручно.

2. Системи за снабдевање топлом водом

У ХВАЦ системима, трокраки вентили се користе за одржавање безбедних вредности температуре воде у комуникационом систему, искључујући могућност опекотина. Дизајн таквих уређаја је такође прилично једноставан и разумљив. Од вентила за системе грејања, ови уређаји се разликују у присуству посебног заштитног блока који преклапа топлу воду у одсуству цеви за хладну воду.

3. Подови са топлом водом

Уређаји овог типа су најсложенији, јер су намењени за одржавање одређене температуре расхладног средства у круговима грејања са прикључком насобна температура. Употреба таквих уређаја у јединици за мешање омогућава подешавање интензитета загревања дома у аутоматском режиму,

Важно! Употреба тропутног вентила у систему грејања захтева инсталацију циркулационе пумпе - за одржавање притиска у кругу воде неопходног за правилан рад јединице за мешање.


За топли под је дизалица опремљена ручицом за подешавање и скалом за вагање, са којом се врши подешавање уређаја.

Опције за употребу трокраког вентила у водено хлађеним подним системима

У стамбеним подручјима мале површине(купаоница или купаоница), топли подови се монтирају без јединице за мијешање, што технички није потребно. За правилан рад система довољно је користити тростепени вентил са два запорна вентила.

Напомена: комплетна јединица за мешање (са пумпом, колектором, сигурносним вентилима) кошта много новца, а уз употребу топлог пода у купатилу, трошкови мешања ножа ће премашити трошкове уређаја из водовода неколико пута.

Такав уређај, због присуства термостата, осигурава подешавање температуре воде која улази у круг грејања.

У систему грејања, намењеном за грејање целокупног животног простора , потребан је чвор мешања са тропутним вентилом. Термостатски троструки вентили постају гаранција непрекидног напајањаПрипремљена вода у свим петљама круга грејања.

Пример: користи се за грејање просторије од 20 м2 са једне стране снабдевања водом значајне дужине. Инсталација на доводну цијев управљачког вентила опремљеног електричним погоном ће омогућити потребну циркулацију расхладног средства у пару с пумпом. Ова шема подразумијева уградњу вентила на мјесту спајања цијеви обрнуте премоснице. Рад термостатске главе је конфигуриран тако да вода при превисокој температури расхладног средства циркулише у малом кругу.

Грејање на топлим подовимастамбених објеката у кући са два или више спратоваподразумева коришћење великог броја водених кругова различитих дужина. Сходно томе, биће потребно инсталирати не један, већ неколико чворова за мешање.

У овом случају користи се гомила компатибилног троструког вентила, серво-погона и регулатора, који обухваћа граничне температурне параметре расхладне текућине испоручене на контуре гријања водених подова. Топла вода ће у том случају доћи одмах након спајања у одређену грејну собу, или ће отићи до колектора, након чега ће се већ распоредити преко топлоте цеви.

Изаберите посебности вентила и инсталације

Потребно је одабрати модел вентила са сидрењем на карактеристике система гријања.

Данас је модерно користити трокраке вентиле опремљене са електричним погоном за опремање мијешајућих ножева, иако обичан, традиционални модел заснован на њиховој технолошкој опреми.карактеристике су на много начина инфериорне у односу на сложене уређаје. При куповини обратите пажњу на следеће нијансе:

  • доступност техничке документације за производ (потврде о квалитету, гаранције произвођача, упутства за монтажу и рад);
  • производи од месинга или бронзе, боље - ови метали савршено реагују са топлом водом, имају низак коефицијент топлотног ширења.

Напомена: Приликом куповине, одредите материјал од којег се тространи вентил може извести конвенционалним вагањем. Ухватите уређај у руку - ако је производ довољно тежак, направљен је од обојених метала. Коришћењем крана направљених од прашкастих композитних материјала компресионим средствима осуђује се на непотребне трошкове и проблеме.

  • цеви за повезивање изабраног модела вентила треба да се подударају са параметрима локације инсталације - ако се нит конца разликује од онога што користите када инсталирате миксер сајта, инсталација чвора неће успети. Димензије вентила треба да буду упоредиве са подом уградње топлих подова - неприкладно је монтирати гломазне чворове за грејање мале површине.

закључци

Инсталација трокраког вентила - задатак није компликован, али захтева поштовање техничких правила. Обично се вентили за мешање стављају испред мешалице на доводну цев, на местима прикључног бипасса и повратне цеви. Пумпа у систему се налази иза трокраког вентила.

После састављања свих мешавинаНод поузданост прикључака и функционалност вентила провјерава се пробним стартом, чији се резултати, ако је потребно, проводе пуштањем у рад.

Исправно уграђени вентил одржава подешену температуру у грејаној просторији и обезбеђује рационално пуњење расхладне течности, а самим тим и економичност грејања.