Како одабрати терморегулатор за топлу воду: механички, електронски, даљински

Топли под је алтернативни систем гријања, гдје се носач топлине креће испод површине пода, осигуравајући равномјерно загријавање цијеле просторије. Постоје 2 главна типа топлог пода - водени и електрични, укључујући инфрацрвено.

Један од главних елемената рада система је термостат (термостат) који контролише цијели рад цијелог комплекса и регулира температуру гријања. Другим речима, термостат аутоматски покреће рад на топлом поду и стално га контролише.

Слика 1 Регулатор топлоте за воду на топлом поду

 • Корисни савети
 • Избор термостата је одлучујући фактор од којег зависи квалитет рада и удобност становника. Зато је вредно посветити посебну пажњу његовим карактеристикама и техничким параметрима.

  Препоручујемо да прочитате: како да изаберете праву електричну подну топлоту

  сорте

  Главна функција уређаја је не само да осигура рад система, већ и да одржи задату температуру у просторији, узимајући у обзир прекидну снагу. Оптимални термостат термалног пода за кућну употребу не прелази 3 кВ.

  Није потребно инсталирати програмабилни термостат у просторијама до 50 квадратних метара. У том случају неће бити могуће брзо загријавање у кратком времену.

  Приликом одабира модела за индустријску производњу, требало би га водити укупни капацитет од више од 3 кВ, што ће минимизирати трошкове гријања.

  Видео 1 Преглед терморегулатора за воду на топлом поду

  Класификација

  Да би се изабрао најпогоднији тип термостата за одређени систем, постоји следећа класификација:

  • снага;
  • управљање системом;
  • функционалне карактеристике;
  • тип монтаже.

  снага

  У целини, за целу линију опреме за домаћинство довољну снагу од 3 кВ. У случајевима када је површина простора већа од номиналне снаге, препоручује се употреба неколико термостата или куповина магнетног стартера који спречава прегријавање термостата.

  Топли подови не би требали бити инсталирани под постојећим радијаторима гријања. Шематски дијаграм ћете наћи у посебном чланку.

  управљање системом

  На савременом тржишту представљени су модели грејних уређаја са уграђеним температурним сензорима и са даљинским. Ако је потребно, можете купити разноврсне моделе опремљене са два типа сензора.

  Тип монтаже

  Одређује се шемом која је прикључена на опрему и одговара типу уређаја. Разликују се следећи типови:

  • надглавни термостат, затворен у кутији и постављен на зид;
  • су уграђени, који се уграђују директно у зид.

  Када се уграђује топли под у просторијама са високом влажношћу (спољашњост, купатило), термостат треба да се инсталира у суседној просторији.

  функционалне карактеристике

  Овај индикатороријентисана на могућност програмирања опреме.

  Постоје четири главне групе термостата:

  • механички;
  • електронски;
  • управљање програмом;
  • са даљинским управљачем (додирните).

  механички контролер

  Сам прорачунски модел термостата, где се рад опреме и собна температура регулишу механички окретањем точка. У будућности, систем ради самостално, одржавајући температуру на одређеној ознаци.

  Пхото 2 Механическиј термостат

  Предност механичких термостата је ниска цена и лакоћа коришћења. Недостаци - потреба за сталним праћењем температуре у затвореном простору - за уштеду дана, за додавање ноћу, итд.

  Видео 2 Механички термостат

  Електронски

  Није мање лако управљати машином, али је много практичније. На таквим моделима, температура се подешава за одређени временски период, док је могуће дефинисати неколико периода - на 21-00 + 24, на 8-00 + 20, на 15-00 + 16, итд. Овај режим вам омогућава да значајно уштедите потрошњу горива, док истовремено обезбеђује удобну унутрашњу температуру за домаћинства.

  Слика 3 Електронски контролер

  Електронски термостати су најпопуларнији међу потрошачима и одликују се високим квалитетом рада по приступачнијој цијени.

  Видео 3 Шта је електронски термостат

  даљински

  Спецификације су сличне електричном термостату, са изузеткомМожете програмирати температуру и вријеме на одређеној удаљености, тј. На даљину.

  Фото 4 Даљински управљач

  Да би се одредила разлика температуре директно на поду иу просторији на термостату са даљинског управљача, истовремено се монтирају два сензора, што вам омогућава да подесите оптимални температурни режим и да прилагодите количину потрошене енергије.

  У исто време на таквим програмабилним моделима можете видети табелу потрошње горива по сату, подешавајући оптимални режим.

  Видео 4 Даљинско управљање подом водом

  Корисни савети

  Избор било којег типа термостата треба да се заснива на максималној температури система "топлог пода". У кућним моделима ова бројка не прелази 600Ц - ово је граница температуре за топли под испод плочице. О томе како правилно инсталирати топли под испод плочице, сазнат ћете у нашем чланку.

  Видео 5 Савети за избор терморегулатора за топли под

  Међу различитим моделима стручњака, најпоузданији су механички термостати. Што је електроника мања, дужи је вијек трајања. Ми нећемо оспорити ову тврдњу, само напомињемо да би механички термостат требало да се користи у оним домовима у којима деца живе или у кући увек постоји неко ко може да регулише температуру. У свим другим случајевима, предност треба дати електронским или удаљеним моделима. Већ за мјесец дана можете видјети колико се више горива троши без најмањенеудобност за оне који живе у кући.