Како одабрати и повезати телевизијску утичницу

Врсте ТВ утичница

Посебна утичница за телевизор је недавно постала раширенија. На крају крајева, модерни принципи изградње подразумијевају максимално прикривање свих инжењерских мрежа.

И такве ТВ утичнице се добро уклапају у овај тренд. Али када се бирају и инсталирају такви наизглед једноставни уређаји, они често дозвољавају озбиљне грешке, што заузврат поквари телевизијски сигнал и много је разочарано модерном технологијом. Стога ћемо у нашем чланку размотрити не само како је прикључак прикључен на телевизијски рачун, већ и избор и схеме повезивања таквих утичница.

Избор ТВ утичница

Пре свега, да се задржимо на избору. Уосталом, у овој фази већина наших грађана прави фундаменталне грешке, а консултанти у продавницама или немају одговарајући ниво знања, или једноставно не желе да им помогну.

 • Прво, морате одлучити да ли вам је потребна скривена или надземна ТВ утичница.То се одређује методом инсталације и у принципу у потпуности зависи од ваших жеља и могућности.
 • Следећи важан фактор избора је тип утичнице.Може бити пролазно или маргинално. Утичница терминала је крајња тачка на крају кабла. Утичница се користи као ивица и као прикључна точка за даљње гранање мреже. Стога, ако је ова утичница крајња тачка, онда бирамо терминални прикључак. Ако се из ове утичнице претпоставља да се мрежа постави на друге прикључке, онда ћемо добитипасс соцкет

Изаберите ТВ излаз

 • Сада ћемо одредити за који тип везе је ова утичница намењена.Уосталом, телевизијска прикључница може бити дизајнирана за повезивање "звезда" или за повезивање петље. Док остављамо ово питање, размотрићемо шеме повезивања ТВ прикључака испод.
 • Сада ћемо говорити о нивоу сигнала.Будући да у зависности од фреквенцијског опсега у којем утичница може да функционише, зависи и могућност примања одређених сигнала. Тако се талас метра испоручује у опсегу од 30 - 300 МХз, а дециметарски таласи - у опсегу од 300 - 1000 МХз. Ниво сигнала ваше ТВ утичнице је означен на паковању и у великој мери зависи од врсте утичнице и стандарда према којем је направљен.

Обратите пажњу! Свака специфична утичница је направљена према одређеном стандарду. Најчешћи је ЕН500837, који регулише параметре у фреквентном опсегу 30 - 2150 МХз, стандард ДОЦСИС в.2.0, који регулише параметре у фреквентном опсегу 47 - 862 МХз и, наравно, наш ГОСТ Р 52023 за фреквенције 40 - 1000 МХз.

 • Следећи важан параметар који треба узети у обзир приликом избора излаза је пад нивоа сигнала на излазу.Овај параметар такође треба да буде назначен на зидној утичници. Обично се за крајњи распон креће од 1 до 2 дБ, а за пролазе од 10 до 15 дБ. Овај параметар је посебно важан приликом инсталације утичница испод круга петље.

Обратите пажњу! Према стандарду ЦЕНЕЛЕЦ ЕН 50083-7, оптимални ниво сигнала се сматра 57 - 74 дБ, а према ГОСТ 28324-89 сигнал је 57 до 83 дБ.Неки кабловски провајдери доносе ову цифру на 95 дБ, али је изводљивост и цена овог решења упитна, јер чак може довести до пада квалитета сигнала.

Избор шеме повезивања ТВ утичница

Као што смо већ поменули, тренутно постоје два главна типа повезивања ТВ станица. Ово је "звезда" и веза петље, или, како се назива, кружни пролаз.

Друга опција се може користити само за повезивање аналогне телевизије, јер је ниво пада сигнала у њему прилично велик.

Повезивање ТВ утичница према кругу петље

Да би се спојила схема петље, користе се утичнице и само последња утичница може бити коначног типа. Сваки следећи прикључак се напаја из претходног, што увелико смањује трошкове кабла и поједностављује инсталацију.


На слици је приказана шема повезивања помоћу петље

 • Главни недостатак такве везе је ниво пада сигнала. И што је више утичница у петљи, то више пада ниво. Стога се овај метод за повезивање више од 5 утичница не препоручује.
 • Да би се смањио губитак јачине сигнала за ову врсту прикључка, препоручује се да се користи висококвалитетни кабл, као и да се купи утичница из Ф конектора, што обезбеђује већи квалитет.
 • Као позитивну тачку, треба напоменути да већина модерних телевизора имају сопствене системе за појачавање сигнала, који омогућавају не само појачавање, већ и регулисање нивоа сигнала.

Повезивање ТВ утичницапрема схеми звезда

У схеми повезивања "звезда", све утичнице морају бити коначног типа. Они се хране специјалним разделником који, у зависности од Ваших жеља, може имати било који пар излаза.

Ако је ниво сигнала за разделник недовољан, пред њим је инсталирано појачало које обезбеђује одговарајући ниво сигнала на фееду.


Шема повезивања ТВ утичница са звездицом

 • Ова шема се најчешће користи. На крају крајева, он обезбеђује висок ниво сигнала и за аналогну и за дигиталну телевизију. Када примите раздјелник сигнала ниске квалитете у кругу, могуће је осигурати појачало на кабелу за напајање.
 • Са овом схемом, сваки телевизор и утичница ће добити скоро исти ниво сигнала. У том случају, баријере које производи ТВ неће имати никаквог утицаја на остале повезане телевизоре.

Обратите пажњу! Врло често, на различитим форумима, можете видети врх потребе да се расклопи сва електроника у ТВ утичници. Како објашњавају "јадни стручњаци", то ће довести до смањења губитака у пословници. Али то уопште није случај. Чињеница је да сваки телевизор поставља баријеру мрежи, која се може манифестовати у облику слоја на суседним телевизорима. У овом случају, ако се неколико телевизора покреће одједном, ниво интерференције се повећава. Да би се то спречило и пружила посебна подршка.

 • На недостатке ове шеме, наша упутства се односе на вишу цену кабла, као и на потребуморе строб. На крају крајева, како би се избегле препреке у телевизијском каблу, препоручује се да их поставите одвојено од ожичења. Осим тога, не препоручује се ко-монтирање одговарајућег и извлачење кабла из разделника.

Повезивање ТВ утичница

Ако се ваш ТВ излаз спојио да се повежете са рукама, онда ова процедура не би требало да вам узрокује потешкоће. Најлакши начин за повезивање прикључка на терминалу, али пролаз не би требао узроковати проблеме. Али да би се искључила било каква питања, погледајмо сваку од ових утичница одвојено.

Повезивање терминалске ТВ утичнице

Крај ТВ излаза може бити изнад или скривени тип. Ако користимо скривену методу бртвљења, потребно је претходно обавити радове на монтажи хипотекарног дијела утичнице.


Укључивање краја ТВ излаза

 • Као прво, требало би да отворимо утичницу. У зависности од модела, предња страна утичнице се може причврстити на вијке или копче. Прва верзија је издржљивија, али због чињенице да морамо отворити утичницу само када инсталирамо, ово питање није фундаментално.
 • Сада треба да обрадите кабл. Да би видео сигнал био на одговарајућем нивоу, требало би га правилно извршити. Да бисмо то урадили, прво очистимо кабл до главног бакарног проводника, а затим дуж дужине вршимо чишћење плетенице.
 • Различити типови утичница имају различите начине монтаже. Неке имају стезање, неки вијчани кабел. Парадоксално, друга је пожељнија, јерметодом стезања монтаже, с временом, неће бити празника контаката.
 • Након причвршћивања жице, затворите предњу плочу утичнице и можете је провјерити.

Повезивање пролаза ТВ излаза

Ако је утичница намијењена и телевизор ће се повезати с њим и наредним точкама, принципи инсталације су углавном идентични опцији повезивања прикључка терминала. Изузетак је само повезивање телевизијског кабла који иде на следећу утичницу. Стога ћемо размотрити само ову процедуру.


Повезивање пролаза ТВ излаза

 • Дакле, спојили смо кабл који је долазио на исти начин као у завршном излазу. Немојте само пратити инсталацију предње плоче.
 • Сада чистимо кабл који иде на следећи излаз. Ми то радимо веома пажљиво, јер овде прелазни отпор даје највећи пад јачине сигнала.
 • Производимо кабловску везу. Њена монтажа се обично ради по истом принципу као и носач кабла за напајање. Истовремено, посебну пажњу посвећујемо чињеници да жице ожичења нису дирале главни кабл проводника бакра.
 • Након тога, можемо повезати следећи излаз са кабловима за испуштање и тестирати нашу телевизијску мрежу.

закључак

Изгледа да питање повезивања ТВ излаза није толико компликовано. Али, као што видите, има и много нијанси. Често не обраћају пажњу на њих и онда гријеше на кабловске људе, оптужујући ихлош сигнал Међутим, често је проблем у нашој брошури о апартманима, а имплементација правила описаних у нашем чланку ће вам омогућити да то избегнете.