Како обојити метална врата, гвожђе, стару дрвену иверицу

Упркос очигледној једноставности процеса, квалитетно сликање врата уопште није лако. Ова процедура садржи пуно нијанси, само када је могуће добити добар и отпоран на хабање. Пре него што нацртате метална врата или дрвену унутрашњост, требало би да се упознате са свим замршеностима процеса.

Бојење металних врата

Покривање улазних металних врата бојом је један од најприкладнијих начина заштите жељеза од дјеловања околине. Осим тога, боје и лакови, због разноврсних боја, могу веома оригинално да украси платно. Међутим, да би се постигао висок степен заштите метала, потребно је покупити боју са најпогоднијим саставом и својствима.

Избор боје

Распон декоративних материјала за лакирање и лакирање металних врата је прилично широк. Све боје се разликују и по саставу и по својствима премаза и функционалној намени. Да резимирамо, можете их поделити у неколико категорија:

  • Емајл типа уља. Ова боја има каустичан и постојан мирис, па је при раду потребно стално провјетравати просторију. Премаз ће се осушити од 24 до 48 сати;
  • Емајл нитроцелулоза или нитро-боје. Често се продаје у балонима. Углавном се користи за лакирање аутомобила. Радови се морају обављати на вентилираном мјесту;
  • Битуменски китови. Најчешће је црни полусјај. Погодан за употребу на вањским гвозденим вратима. Послесушење формира прилично јак заштитни слој;
  • Водено-емулзиона акрилна боја. Има широк спектар боја. Нема мириса и врло брзо се суши. Али да покријете улазна врата треба покупити боју са отпорношћу на абразију.

Избор специфичне емајла за покривање врата врши се, пре свега, на основу финансијских могућности и општег концепта дизајна платна.

припрема површине

Пре фарбања старог улаза металних врата, неопходно је извршити бројне припремне процедуре. Од исправности и квалитета њихове имплементације директно зависи управо и поуздано нова покривеност.

Прије свега, стари премаз је уклоњен. Постоји много начина да се то уради. Трљање коже је веома ефикасно, међутим, то је прилично дуг и тежак процес. Често се користе хемијски растварачи. У случају њихове примјене, све радње морају бити изведене у зраку иу минималном скупу особне заштите у облику рукавица и респиратора.

Најефикаснија опција је употреба бушилице са причвршћивањем брусног точка. Када се користи овај метод, потребно је узети у обзир количину добијене прашине. Због тога се препоручује рад са свежим ваздухом помоћу респиратора и заштитних наочара. У присуству рђе на површини трага, она се елиминише на исти начин на који се уклања стари премаз.

Прије бојења жељезних врата, његова површинасе проверава за чипове и удубљења, ако је потребно, они се елиминишу. Удубљења су поравната са мастиксом, избочине су исушене, а мали отвори се преклапају помоћу масе која се назива хладно заваривање.

Припремљену површину треба очистити од прашине влажном крпом. Завршна фаза припреме врата за сликање је одмашћивање површине. Поступак се врши брисањем врата алкохолом или средствима за чишћење прозора.

методе сликања

Пре фарбања врата потребно је одредити начин облагања. Важно је запамтити да ова процедура подразумева примену најмање два слоја како би се обезбедило ефикасно и раширено покривање платна. Наношење заштитних и декоративних слојева врши се сваки пут у различитим правцима.

За сликање врата:

  • прскалица;
  • ваљак;
  • Четка.

Употреба спреја може равномерно обојити целу површину врата. Ако је потребно обојати велике површине на површини, препоручљиво је користити кабину за боју. Погодно је користити малу патрону за мале површине.

Код обраде равне површине врата препоручује се бојање крпе за врата уз помоћ ваљка. Уз његову помоћ довољно је једноставно обојити велику површину површине равномјерним слојем емајла.

Четка се може користити на било којој површини. Истовремено велике површинеЛак је за руковање са широком четком, а мали декоративни елементи и завоји лако ће се обојити фином четком.

дизајнерски приступ

Из перспективе дизајнера, постоји неколико начина за бојање врата. Најпопуларнији су: једнобојни премаз са бојом, прекривање трака, цртање узорком и сликање.

Хомогени премаз се врши ваљком или спрејом. За бојење наношењем трака врши се подела површине у зоне помоћу сликарске траке. Овом методом можете једноставно украсити улазна врата жељеза тракама и другим геометријским елементима различитих нијанси.

За цртање шаблона, користе се различите шаблоне. Цртеж се изводи након премазивања крила врата бојом. Слика жељезних врата се ручно изводи.

Бојање унутрашњих врата

Пре него што обојите врата испод дрвета или направите обични обојени монохроматски премаз за унутрашњост, неопходно је пажљиво припремити површину. Важно је изабрати најпогоднији тип фарбања.

Избор боје и припрема површине

За покривање унутрашњих врата густим, хомогеним слојем боје, најбоља опција су непрозирни емајли, као и акрилне и полиуретанске синтетичке боје. Ако је потребно, истакните природне узорке природног дрвета и једноставно освјежите површину довољно да ставите на врата мармеладе или прозирног лака.

КакоПрипремне процедуре се обављају обавезним чишћењем платна од старих декоративних премаза. Будући да је дрво нежнији материјал од метала, чишћење површине треба да се уради са великим опрезом како би се избегло стварање струготина и одвајање влакана од дрвета.

Након уклањања старог премаза, прије фарбања врата, мора се полирати ситнозрнатом кожом, одмашћеном, премазаном и пастозном. Након наношења кита, крило врата треба поновно затварање.

Овакав број припремних поступака је неопходан да би се створила равна површина, а затим и квалитативна једнолика облога декоративног премаза. Поред тога, прајмер може заштитити тканину од формирања унутрашњих процеса распадања. То ће осигурати трајност пројекта.

слика платна

Поступак бојења унутрашњих врата састоји се од две главне фазе:

  • Наношење основног слоја. У ту сврху се користи бијела боја;
  • Тонирање производа.

Начело сликања зависи од врсте тканине. Дакле, у крилу врата, први део је обојен све дубље. Глува врата обојена су ваљком за боју, четком или спрејом. У присуству стаклених уметака, најбоље решење је да се уклоне за бојење личног стакла и подручја испод њих. Међутим, хајде да признамо лепљење декоративних елемената помоћу траке за фарбање.

Када се поклопац постави на врата-хармонику, ако је потребносамо на једној страни, прорез је обавезно прекривен лепљивом траком. Сама процедура сликања најлакше је урадити балоном или спрејом за боју.

Бојење врата од иверице

Прије фарбања унутарњих врата, која се често користе у производњи намјештаја у облику иверице, потребно је провести стандардну процедуру припреме површине. Важна тачка у поступку припреме производа и његове боје је тип постојеће плоче за облагање.

Од свих могућих врста декоративних премаза производа, најтеже у обради су ламинирана врата. За њихово бојење потребно је нанијети неколико слојева прајмера. Међутим, чак иу овом случају, коначни резултат рада може бити потпуно непредвидљив.

Пре фарбања препоручује се да се боја даље третира импрегнацијом дубоког продора. Ова процедура је неопходна за неутрализацију паре из лепка од пиљевине и заштиту материјала од продирања влаге.

Конструкција врата од плоча од иверице може се прекрити не само уједначеним слојем тониране боје, већ и израдом имитација производа од чврстог природног дрвета. У проналажењу решења, како се боје под дрветом боје, није потребно истовремено применити много различитих начина импрегнације материјала различитим бојама. Довољно да се користи за површинску обраду алкидних пигмената или састав енглеске патенације.

Бојање врата испод дрвета

Размишљајте о томе како да сликате вратадрво треба да узме у обзир материјал из кога је направљена конструкција. Наравно, направљена од дрвеног платна, једноставно покрива мат или прозирни слој лака након прелиминарне припреме површине. Међутим, други материјали могу имати изглед природног дрвета.

Да бисте опонашали текстуру дрвета, морате купити две врсте смеђе боје различитих боја: светло и тамно. Такође, у раду ће вам бити потребан тонирајући лак и рељефни гумени гратер.

Прво, површина припремљена на стандардни начин прекривена је светло смеђим мастилом и остаје док се потпуно не осуши. Након тога се наноси слој тамне боје на врх и, без чекања на сушење, утрљава се гуменом решетком. Захваљујући таквим поступцима, на површини се појављује цртеж сличан дијелу природног дрвета.

После сушења површина се третира композицијом за топљење. Поред тога, настала тканина се може даље одлежавати. За овај производ довољно је покрити лак лаком. У процесу сушења формира необичну мрежу пукотина.

Прикупљањем боја различитих нијанси лако је постићи симулацију практично било које врсте стабала. Тако, на пример, комбинација светло браон са чоколадом ће створити ефекат сировог храста, црвено-браон са црним ће створити врата од венге, а светло сива са беж симулира бељене храстове даске. Главни услов за успешан резултат је избор комбинованих боја.