Како назвати ожичење мултиметром у кући или стану

Ако је потребно да откријете квар на опреми или електричној инсталацији, једна од операција која се примарно изводи је кабловски и жични позив мултиметром (тестер) за провјеру исправности круга (нема дисконтинуитета у њему), присуство кратког споја и одређивање његове отпорности ако је потребно). На овај начин је могуће лако и брзо проверити употребљивост лампе, гвожђа, прекидача, осигурача, трансформатора. О томе како исправно позвати жице са мултиметром, ао томе ћемо говорити у овом чланку.

Шта требате знати о уређају за прозванивате жице


лооп моде

Ако планирате да позовете ожичење у стану, морате знати за МУЛТИМЕТАР неколико фундаментално важних чињеница. Прије свега, треба напоменути да је провјера жице најједноставнији уређај. Кинески модел са најјефтинијим приступом је сасвим прикладан.

У исто вријеме, најпогодније је користити уређај који има функцију самог вокала. Да би се дугме уређаја поставило у одговарајући положај, потребно га је окренути према икони диоде (као опција може се применити и додатна слика звучног таласа). То значи да приликом провјере интегритета жице када су контакти затворени, чује се звучни сигнал.

Али присуство звука уопште није потребно за ожичење мултиметра. Јединица на дисплеју ће показати да је ланац подеран, што указује да је отпор између сонди већи од границе мерења. Ако је на истраженом местубез оштећења, вредност отпора ће бити приказана на екрану, што идеално треба да се приближи нули (под условом да ради у малим кућним мрежама).

Редослед акција у позиву

 1. Пре него што позовете ланац мултиметром, морате окренути дугме у жељеном положају.
 2. Поставите крајеве (мерне жице) на одговарајуће утичнице. Црна жица у слоту, означена са ЦОМ (понекад може бити означена са "*" или знаком за уземљење), а црвена - у слоту, где је означен знак? (Понекад стави знак Р). Вреди напоменути тај знак? може се обавити и одвојено иу комбинацији са ознакама других мјерних јединица (В, мА). Ово је исправан положај мерних жица, што ће омогућити одржавање поларитета током даљњих мерења. Иако се проверава само интегритет жица, њихов међусобни положај на резултат неће ни на који начин утицати.
 3. Укључите апарат. Може се обезбедити одвојено дугме, или се укључивање може догодити аутоматски када се дугме окрене у жељену позицију при избору мерног опсега или режима рада.
 4. Закључајте мерне крајеве један са другим. Ако се сигнал огласи, то значи да уређај ради исправно и спреман за рад.
 5. Узмите кабл или жицу која се може проверити (пред-крајеви морају бити голи са изолације, очишћени до металног сјаја, уклоњени са површине прљавштине, оксида). Додирните мерне жице до изложених делова проводника.
 6. У случају интегритета, чује се сигнал, а очитавања инструмента ће бити једнака 0,или означите вредност отпора. Ако је дисплеј 1 приказан и нема звучног сигнала, то значи да је тестирани проводник подеран.

Сигурна гласовна правила помоћу мултиметра


мултиметар кабловске мреже

Рад са електричном енергијом не дозвољава непрофесионалност, стога постоји одређена листа правила која омогућавају да она буде што прецизнија, тачнија и сигурнија.

 1. Најпогодније је користити специјалне врхове на крајевима мјерних жица, који су добили уобичајенији назив "крокодили". Они ће учинити контакт стабилним и ослободити руке приликом обављања мјерења.
 2. Када се звучник увек проверава, коло мора бити унапред исцрпљено (чак и батерије са слабом струјом морају бити уклоњене). Ако круг садржи кондензаторе, они би требали бити неисправни. У супротном, уређај ће се једноставно искључити током рада.
 3. Пре испитивања интегритета проводника дуге дужине током мерења, важно је да се не додирују руке са својим голим крајевима. То је због чињенице да резултирајуће свједочење може бити погрешно.

Када позовете вишежилни кабл, потребно је поделити и очистити све доступне вене са оба краја. Након тога, потребно је да проверите коло у њему има кратких спојева: за ово, у сваком реду, ред је фиксиран "крокодил", да сви остали додирују други мерни крај у свим могућим комбинацијама.


Проверавамо да ли постоји кратак спој између каблова кабла. Ако је на индикатору "1" и нема звучног сигнала, онда је све у реду, иначе - кратког споја.

У овом случају, звучни сигнал ће значити присуство кратког споја који се испитује кратким спојем. Ово можда није практично за вишежилне каблове за мале каблове који раде у мрежама мале снаге, али при раду са високим напоном то је фундаментално важно.


Позовите кабл уживо. Постоји звучни сигнал - све је добро, иначе - живот је оштећен.

Да би се одредио интегритет живих, извршава се иста операција, само на једном крају кабла, све скраћене вене се изврну заједно. Када се тражи квар, важно је напоменути да ће одсуство било ког краја аудио сигнала бити кршење интегритета проводника.

Позивање каблова у стану помоћу мултиметра

Узмимо као пример модеран стан у коме се извршава књижење у складу са тренутним захтевима и нормама. То значи да су при полагању линије расвјете и снаге, утичнице разријеђене, ау свакој од просторија за њих постављене су одвојене жице. Сваки од ових ланаца се напаја из поклопца кућишта кроз одвојени прекидач.

Ако у једној од соба нестане свјетло, прво је потребно провјерити лакоћу свјетиљке. Прије почетка рада потребно је одводити собу /стан, овисно о схеми напајања. Када се користе у лампи нетранспарентне сијалице са жарном нити, интегритет конца је визуелно тешко одредити,тако да вам је потребан мултиметар и његова функција близине. Хајде да погледамо корак по корак како да то урадимо.

Прво морате проверити да ли постоји заштита од аутоматских машина. У првом случају, они ће бити у укљученом положају (квар може бити скривен у собном прекидачу, лампи или кертриџу). Вероватноћа постављања штете у овој ситуацији била је мала. Ако уређај ради, бит ће потребно провјерити све осим прекидача за собу, укључујући и саму штитну аутоматску машину.

Ако машине нису радиле


Позови прекидач. Када је прекидач укључен, мора бити звучни сигнал, са тишином и "1" на индикатору када је искључен.

 1. Уверите се да постоји напон на улазу и излазу машине. Ако јесте, можете да пређете на следећу проверу.
 2. Припремите инструмент за рад и проверите његову употребљивост помоћу мерења крајњих тачака.
 3. Извадите сијалицу из кертриџа.
 4. Једна од мерних сонди која додирује базу (метални део лампе са навојем), а други - централни контакт лампе (изоловани центар краја поклопца).
 5. Звучни сигнал и очитања инструмента који се разликују од 0 или 1 означавају да лампа ради. Ако је неисправан, треба га замијенити, што ће бити рјешење проблема.
 6. Проверите исправност кертриџа. Да би се то постигло, потребно је расклопити лампу, како би се осигурао интегритет оловних жица и контаката. Ако је све у реду, узрок квара није у кертриџу. Приликом решавања проблема треба их уклонити. Лампа је мирнане може бити уврнут.
 7. Проверите могућност употребе собног прекидача. Да бисте то урадили, уклоните пластичну облогу, одврните вијке и уклоните је из кутије за монтажу. Прегледамо опрему за изглед угљеника, проверите затезање причвршћивача. Ако све ради како треба, потребно је подесити мјерни крај тестера на контакте прекидача. Појава звучног сигнала током позива у укљученој позицији означава да опрема правилно ради. Жице се не могу искључити.

Током ове провјере, у правилу, постоји квар, који постаје узрок свих невоља. Његово уклањање вам омогућава да брзо решите проблем.

Ако је машина радила

Да би се обезбедила електрична безбедност током рада у овом случају, напон се искључује уз помоћ аутоматске машине опште намене. Следеће одређује употребљивост кертриџа, а каблови су довели до лампе горе описаним алгоритмом. У недостатку грешака, потребно је проверити сам кабл, користећи мултиметар и функцију сонде. Такве сметње јављају се веома ријетко, али оне су, на примјер, код уградње спуштених плафона или украсних елемената унутрашњости.

Ожичење књижења у овом случају се изводи на следећи начин.

 1. Помоћу одвијача искључите оловни проводник (ако је исправно инсталиран, испод је) и ставите га на страну. "Нула" ове групе је, по правилу, машина за стезање са нулом.
 2. Извадите сијалицу из кертриџаинцандесценце Помоћу готовог тестера, провјеравамо линију, спајајући једну од мјерних сонди на нулу, а другу на одспојени водич. Ако апарат звучи тонски, онда је постављање кратког времена.
 3. У овом случају, у просторији испод плафона изнад прекидача налазимо и отварамо прикључну кутију. Одвојите жице.
 4. Проверавамо све групе жица за њихов кратки спој.
  Да бисмо одредили подручје круга у којем постоји кратак спој, поново проверавамо мултиметар круга на штиту кућишта. Ако се оглашава сигнал, онда је поправка подложна жици, положеној од штита до кутије у соби. У супротном, претрага ће морати да се настави до резултата.

Видео

Из свега горе наведеног, може се закључити да је присуство мултиметра у кући са функцијом близине објективна потреба за сваког домаћина. Са таквим уређајем, у већини случајева, биће могуће брзо отклањање мањих кварова без прибјегавања стручњацима.