Како направити властити плински пламеник за бојлер?

Главни елемент гасног котла је горионик. Окружена је свим осталим елементима. Многи аспекти употребе опреме зависе од пуњача чвора. Пре свега, то је безбедност и профитабилност. Због тога, многи желе својим рукама да раде плински пламеник за котао који ће одговарати свим захтјевима власника. На први поглед, ово може изгледати као компликован процес, али у стварности то није.

типови горионика

Многи верују да је бакља једноставно млазница кроз коју се доводи гас. Али то није баш тако. Такође се мешају ваздух у гориво. Важно је имати на уму да производ мора имати посебан дизајн који омогућава да смјеса буде стабилна.

Уређај може бити више врста, у зависности од начина додавања кисеоника гасу:

 • атмосферски горионик;
 • вентилатор;
 • дифузно-кинетички.

атмосферски

Принцип ове компоненте је једноставан: гас пролази кроз ејектор, где се његов притисак смањује. У овом случају, ваздух улази кроз различите атмосферске параметре.

Ови уређаји имају много предности:

 • једноставна конструкција;
 • компактност;
 • тихи рад;
 • прихватљиве трошкове;
 • могућност претварања котла на чврсто гориво под ову опрему - горионик се једноставно уграђује у комору за посуду пепела.

У том случају, такви уређаји можда немају велику снагу. Чињеница је да због свог дизајна атмосферски бојлери не могу да вуку великеколичина кисеоника

вентилатор

У овом типу ваздушних јединица ваздух се напаја у одговарајућој количини уз помоћ вентилатора. Због таквог снабдевања кисеоником, имају много предности:

 1. Нема ограничења у снази - свака количина гаса је снабдевена потребном количином ваздуха која је потребна за потпуно сагоревање без остатака.
 2. Камера у којој се одвија реакција може се затворити. Унутра, кисеоник улази кроз посебан ваздушни канал. Ово вам омогућава да потпуно искључите спаљивање производа унутар куће кроз реверзни нацрт. У том случају није потребно инсталирати одвојену цијев за зрак. У ту сврху користе се специјални коаксијални димњаци, који су заправо цев унутар другог. Дим се испушта унутрашњим елементом, а кисеоник улази у котао, пролазећи између унутрашњег и спољашњег зида.
 3. Учешће особе у употреби је сведено на минимум, јер опрема има "паметно" окружење.

Овај тип пламеника има и низ недостатака:

 1. У поређењу са атмосферским, они раде знатно гласније.
 2. Имајте високу цену.
 3. Радити само у паровима са електричном енергијом - они морају имати свој извор непрекидног напајања. У супротном, можда неће успети због пада напона.

Кинетичка дифузија

У основи, таква опрема се налази у великим индустријским гријачима. Принцип рада се заснива на атмосферском и вентилациономгрејачи

Плински пламеник властитим рукама

Пошто дизајн типа вентилатора захтева доступност специјалне опреме, размислите о стварању гасног горионика у котлу на чврсто гориво сопственим рукама. Најбоље је изабрати вентил из цилиндра за кисеоник, стандард ВК-74. Ово захтева:

 1. Излазна цев је додатно опремљена млазницом, која се може повезати са реактором помоћу црева.
 2. На улазној страни цеви, која је повезана са цилиндром, поставља се поклопац са малим отвором за повезивање са млазом. Ово се може узети из лампе за лемљење или плоче.
 3. Челична цијев је заварена на чеп у дужини од 100 мм, а дебљина зида је 2 мм.
 4. Неопходно је пазити да постоји зазор од 15 мм између поклопца и млазнице, кроз који ће тећи кисеоник. Због тога први мора прво спојити три мала дијела жице (они се онда могу подесити за жељену локацију), али тек тада цијев.
 5. Сам горионик је спреман. Након тога, потребно је направити подлогу на којој ће се налазити за уградњу у комору за изгарање.

Осим стварања самог пламеника, важно је да се прати и процес сагоревања ватре:

 1. Отвара се гасна славина на цилиндру или главна линија.
 2. Подудара се са млазницом.
 3. Отвара главни вентил.

Важно! Снага уређаја се може подешавати помоћу вентила. Најтоплији је зелено-плави пламен.

Сва поставка је укљученалокација бакље у центру. У ту сврху, власници жице се лагано уклапају.

карактеристике употребе

Плински пламеници су непретенциозни. Главна карактеристика је годишње чишћење. Истовремено, процедуру треба да обављају само високостручни стручњаци, јер је за то потребно раставити котао. Најчешће се чишћење пламеника одвија у сервисном центру.

Прљавштина се једноставно уклања - помоћу компримираног зрака. Важно је подесити притисак. Чињеница је да неки савремени делови не могу издржати проток од 10 атм.

Да би се процес чишћења брже обрадио и био потребан рјеђе, на довод плина се ставља посебан филтер. То врши мајстор након подношења пријаве одговарајућој структури.

Па, упркос чињеници да је плински пламеник у котлу иако изгледа компликован инжењерски чвор, ипак се то може учинити без проблема. Да бисте то урадили потребно је да припремите све потребне материјале и да имате вештине у раду са металом. Поред тога, морате имати неколико специјалних ставки алата.