Како направити властити котао за индиректно гријање властитим рукама?

У хладној сезони, питање снабдијевања топлом водом нагло је порасло на мјестима гдје не постоји централизирано снабдијевање. Обично таква мјеста укључују сеоске куће и ладањске куће. Инсталација готове опреме кошта власника релативно јефтино. Због тога се многи људи одлучују да самостално израђују котлове за гријање властитим рукама. Ова опција се сматра једном од најјефтинијих и економичнијих у употреби.

Принцип рада

Такве јединице имају једноставан принцип рада, само да би разумеле свој уређај. Да, уређај је резервоар у коме пролазе цеви за грејање. Затим следи носач топлоте који има за циљ загревање просторије. Док течност тече унутар уређаја, вода која се користи за потребе домаћинства се загрева. Зато је уређај добио ово име. Свитак се загрева на два начина:

 • повезивање система са снажнијим уређајем за грејање (нпр. Котао);
 • прикључак на систем централног гријања.

врсте

Постоји неколико варијанти таквих резервоара:

 1. Најпопуларнија је употреба металне завојнице капацитета од цеви малог пречника. Пријемник прима воду, загрева се на додир са закривљеном компонентом у којој тече расхладна течност.
 2. Цеви се не могу налазити у средини, већ у близини зидова. Нема више система. Ова опција је још боља, јер се површина воде додирује и закривљени елемент је већи.
 3. Не користе се цеви, већ капацитети различитих пречника. Оне су једна у другој. Мања количина течности се користи за потребе домаћинства, а расхладно средство се уноси у простор између зидова.

Пре креирања индиректног котла са сопственим рукама, морате узети у обзир све позитивне и негативне стране.

предности

Слични агрегати имају много предности:

 • смањење потрошње енергије;
 • смањење оперативних трошкова;
 • расположиви материјали за производњу и њихова минимална количина;
 • температура воде се увек одржава на истом нивоу.

недостаци

Упркос очигледним предностима, такви уређаји имају низ минуса:

 • за велике агрегате потребно је издвојити засебну просторију;
 • загревање велике количине течности пролази дуже, са температуром у кући која расте спорије;
 • брзо појављивање наслага у резервоару и на завојници, које се морају чистити механички или хемијским средствима најмање два пута годишње;
 • проблем поправљања унутрашњих компоненти - чешће се ради о замени.

креирање бојлера

 1. Од самог почетка припрема се контејнер који ће дјеловати као тенк. Можете користити било коју посуду од нерђајућег челика, чак и не запечаћену. Од заваривача ће се тражити да ради са њим. Треба напоменути да се стаклено-керамичке и емајлиране посуде, са овом употребом, брзо истроше и захтевају замену. Зато је боље све истоостаните на нерђајућем челику. Најпопуларнија је употреба плинске боце. Резана је на две половине, очишћена, уземљена и заварена. Наравно, ово може и не може, али онда ће дуго времена у води бити мирис гаса.
 2. Затим морате направити квалитетну изолацију зидова спремника. То се ради помоћу различитих материјала: монтажне пјене, стаклене вуне или било којег другог гријача. Да би се осигурало да гријач обавља потребне функције, цијела површина мора бити покривена.За то се често користи додатни спремник. Капацитет је постављен у великом, а између њих само садржи изолациони материјал.
 3. Писац новчића. Направљена је од металне цеви малог пречника. Он је намотан на предмет цилиндричног облика. Друга цијев много већег промјера је најпогоднија. На крају су дошли спирално причвршћени навојни прикључци. Није неопходно да се окреће превише густе, јер неће бити погодно да се враћају и монтирају. А то ће морати да се уради најмање пар пута годишње.
 4. Након тренинга, долази вријеме када требате скупити котао властитим рукама. Према томе, на резервоару су направљена два отвора: за хладну воду одоздо и за топлу воду - одозго. То се објашњава физичким законом да се вруће масе увијек уздижу према горе. Дизалице се монтирају на рупе. Поред тога, потребно је направити још једну рупу испод - за одводну цијев. Ово ће вам помоћи да брзо уклоните сву воду из посуде ако је потребно. Након тога се изрежу још два отвора у којима се уграђују метални прикључци. Они ће бити везани за њихцоил
 5. Након монтаже потребно је проверити цео систем на непропусност. Боље је то темељито урадити. Прво, могуће је постићи само оптимални ниво загријавања оба система. Друго, у случају употребе уља или истог антифриза, могу се јавити проблеми када се вода користи за економске потребе. Да не спомињемо неуспјех неких компоненти или чак цјелокупног дизајна. Да бисте проверили, калем треба опрати сапунастом водом и унутрашњим ваздухом. Исто треба урадити са свим везама.
 6. Резервоар на врху је покривен гуменом облогом. Она се такође загрева.

Занимљиво! Постоје опције за монтажу чак и пластичне посуде, али она треба да буде само од ПВЦ хране. Поред тога, може доћи до проблема у случају непланираног контакта са грејном површином.

Након тога, потребно је само инсталирати систем. Можете га користити.

Као што видите, свако може да направи сопствени котао за индиректно грејање. Сматра се економичном опцијом не само за вријеме производње, већ иу употреби. Такав систем вам омогућава да имате гријање у кући, а за мале трошкове енергије добијате топлу воду за пословне потребе. У исто време, запремина резервоара се може извршити на основу потреба.