Како направити тензијско стропно свјетло с ЛЕД траком

Стретцх стропови - елегантан излаз у случају неравних површина које је тешко причврстити на друге начине. Са модерним ЛЕД позадинским осветљењем, ваш савршено глатки плафон ће изгледати у европском стилу. ЛЕД дизајн се користи не само у апартманима, већ иу хотелима, ресторанима, продавницама и другим просторијама. За које врсте ЛЕД траке монтажу и како направити ЛЕД напетост осветљење стропа, прочитајте испод.

За и против употребе у просторијама са затезним плафонима

Предности ЛЕД трака су много више од минуса.

 • ЛЕД уређаји, за разлику од других упаљача који не загревају ПВЦ плафон, што повећава његов вијек трајања. Док се жаруље са жарном нити не могу користити у близини затезних плафона од поливинилхлорида, пошто се ПВЦ фолија, када се температура диже, постепено савија и губи свој оригинални изглед.
 • Послуживање много дуже него јефтиније алтернативе. Бијеле ЛЕД траке су око 10 тисућа сати, а боја - више од 30 тисућа сати.
 • ЛЕД диоде су расвјета која штеди енергију.
 • Инсталација ЛЕД трака за снагу било које особе са минималним вјештинама лемљења и поправке.
 • Зрачи светло, униформно и естетски складно. Са врпцом можете дивно допунити и проширити дизајн просторије. Истовремено могућа истовремена употреба са ЛЕД лампама.
 • Велика количина боја,може бити боје или различитог интензитета осветљења, што проширује могућности дизајна.

Једини минус су високи трошкови. Али дугорочно гледано, трошкови овог начина осветљења увек се исплате, захваљујући поузданости и економичности потрошње електричне енергије.

Ако је трака спојена на пригушивач (регулатор напајања), биће могуће подесити интензитет светлости. То ће мало повећати трошкове, али ће уштедети новац у будућности.

опције монтаже

Постоје два начина за монтажу ЛЕД траке у тандему са затезним плафоном. Оба су спектакуларна и занимљива на свој начин.

 1. Са позадинским осветљењем дуж периметра.
 2. Са унутрашњим осветљењем.

Размотрите сваку од њих.

ЛЕД осветљење дуж ободног затезног плафона

Позадинско осветљење периметра изгледа оригинално и савремено и омогућава вам да нагласите необичан дизајн вишеслојних плафона, као на слици изнад. Овај метод је идеалан за сјајне плафоне. Трака се рефлектује са њихове површине, светло се благо распршује, стварајући ефекат дубине и вишег плафона.

Метода се састоји у монтажи на спојеве стропа и зида или два нивоа стропа надстрешнице, под којим се залијепи трака ЛЕД диода. У зависности од изабране светлости (дан, жута, боја), креира се жељена атмосфера у просторији. Ако је плафон двослојни, позадинско осветљење се обично "скрива" у ниши између њих, а светлост се деликатно и имплицитно слијева из невидљивог извора. Овај ефекат се повећавакористе дизајнери.

Унутрашње осветљење

Осветљење затезног плафона изнутра може се поставити на неколико начина:

 • положити цијели плафон ЛЕД тракама, чинећи га огромном лампом;
 • да направи рефлектор у стилу "звезданог неба", са стропом од црне или тамно плаве;
 • направите цртеж са ЛЕД тракама.

У свакој од ових варијанти, неопходно је користити провидни премаз који пролази најмање 50% светлости. Ако је премаз мање транспарентан, светлост неће бити довољно светла, а сам прозирни плафон ће носити траке.

Да би се осветљењу пружио максимални визуелни ефекат за његову цену, неопходно је да је између њега и филма била велика удаљеност - од 15 центиметара или више. Ако је удаљеност мања, морат ћете да поставите траке ближе једна другој, што ће утјецати на коначну цијену, или додати други плафонски слој, који ће морати изабрати живописније ЛЕД траке. У ниским просторијама, ова врста расвјете је неприкладна због немогућности одржавања потребне равнотеже.

технологија монтаже

Траке се продају у колутима од 5 метара, са могућношћу да се жељени комади одсече на одређеним местима и испљуне заједно. Пре почетка рада одредите жељену количину траке и подигните напајање одговарајућим напајањем. Снага напајања се израчунава према формули Број диода к 0,08 В + залиха 20-25%.

Како инсталирати рибон исподнапонски плафон

Технологија монтирања ЛЕД трака преко плафона је лакша него на периметру. Једноставно су причвршћени за основни плафон прије монтаже напонског стропа. Стручњаци савјетују да се лијепи на посебно издржљиво љепило, не надајући се квалитету љепила од произвођача. Боље је да се реосигурате и пажљиво просијате, тако да га не морате касније рециклирати.

Пре инсталирања ЛЕД трака, потребно је да се основни плафон обоји у белој боји, чак и ако је већ обојен, то ће помоћи да се светло распрши нежно. Ако плафон није замрљан и има очигледне недостатке, овај корак је обавезан. Такође препоручујемо проверу квалитета књижења - ако је стара, промена ће бити проблематична.

Затим морате сакрити вод који води до извора напајања и самог напајања. Жице се могу сакрити кабловским каналом и сакрити испод жбуке, тапета или чак иза ормара. Напајање електричном енергијом треба да буде слободно доступно за сервисирање, али није доступно деци и животињама.

Како инсталирати траку по ободу напонског плафона

Обично се осветљење око периметра организује помоћу сухозидног вијенца, који чини други ниво. Ово је најелегантнија опција која изгледа "скупо". Међутим, могуће је монтирати на једноставан ниво, као на слици испод. Овај метод се користи рјеђе.

Пре него што почнете са радом, одредите дужину траке, мерећи обим вијенца од сувог зида или стропа на споју са зидовима. Затим се причвршћује за корнисамолепљива подлога. Кабелски канал можете претходно поставити тако да можете да демонтирате траку. Ако не користите кабловски канал, уверите се да је вијенац сувог зида гладак и сув за бољу везу.

Видео

Препоручујемо гледање видео записа који говори и показује како монтирати врпцу ЛЕД диода по ободу напетог стропа сухозида:

Да би се трака залепила што је више могуће, употријебите заштитни кабел и залијепите га на његовом горњем рубу. У угловима, лагано савијте траку тако да је не оштетите. У завршној фази инсталације прикључите напајање и провјерите исправност позадинског освјетљења. Затим се трака сакрије помоћу лајсне од полиуретана.

закључак

Који год начин монтирања траке под напонским плафонима нисте изабрали, задовољни сте резултатом. ЛЕД траке - један од најкреативнијих начина организовања расвете. Уз њихову помоћ могуће је издвојити одвојене зоне у просторији, створити интимну, тајанствену атмосферу, направити необичну свјетлосну слику, која ће привући поглед, или, обрнуто, скромно полу-свјетло. Простор фантазије је неограничен!