Како направити шаблон на зиду сухозида властитим рукама?

Разноврсност сухозида је без сумње. У савременом поправку овај материјал је једноставно неопходан. Користећи га за унутрашњу декорацију простора, можете створити јединствен дизајн и потпуно промијенити нагласак у соби. Посебно често се могу наћи обрасци сухозида, који красе зидове у дневном боравку, ходницима и спаваћим собама, као иу дјечјој соби.

Направите ове накит врло лако властитим рукама, што ће вам уштедјети новац на позив стручњака.

изаберите образац

Данас постоји неколико опција за дизајнирање узорака на зидовима сухозида. Дати зиду необичан изглед уз сљедеће акције:

 • за бојење. Гипс картон као завршни материјал је одличан за бојење. Користећи неколико различитих боја, можете створити право зидно ремек-дело. Узорци уз помоћ боје настају посебним шаблонама и ручним бојањем;

 • омотајте са позадином. Такође прилично чест начин украшавања зидова. У овој ситуацији можете користити неколико врста тапета. Они обично издвајају неке елементе гипсаних плоча, на пример, нишу. Уз њихову помоћ можете функционално раздвојити зоне просторије;


 • цријеп. Најчешће се користи купатило или кухиња. Помоћу керамичких плочица можете поставити цијелу слику. Поред плочица за декоративну декорацију соба се понекад користевештачки камен;
 • за уградњу посебних декоративних конструкција од сухозида. Најтежи начин украшавања. Али је и најфункционалнији. Узорци овде могу да се крећу од зидова до плафона, формирајући тако јединствену унутрашњост. Примјењујући различите начине искривљавања материјала, постићи ћете оригиналне и јединствене зидне конструкције.

Обратите пажњу! Узорци се могу формирати из лукова, ниша, преграда.

Избор зидне декорације треба да се врши на основу параметара просторије, ваших преференција, као и финансијских могућности. За мале просторије постоје једноставне опције које укључују употребу тапета или боје. Али у пространим просторијама одлично решење ће бити коришћење сухозидних зидних конструкција и вештачког камена.
Обрати пажњу! Узорак мора бити комбинован са намештајем и унутрашњим простором просторије. У супротном, слика ће изгледати наглас.
Било која од горе наведених опција може се обавити својим рукама.

Лекције за цртање

Самостално креирање зидних украса укључује припрему прелиминарних скица будућег рада. Ово је нарочито потребно у пројектовању комплексних структура са ГКЛ.
Али да би слика била квалитетнија, потребно је да све исправно израчунате. Да бисмо то урадили, направићемо следеће прорачуне:

 • мери висину и дужину зида;
 • одредити димензије за монтажну структуру: висину, ширину и дубину;
 • примени све израчуне на скици.

Са таквим цртежом, тада ће бити лако монтирати елементе оквирних конструкција. Такође је много лакше израчунати количину потребних материјала.

Припрема за рад

Правилна припрема за израду узорка на зиду помоћи ће вам да се брзо носите са планираним обимом рада и потпуно уживате у новој декорацији собе.
Најважнија фаза у припреми је куповина материјала потребних за креирање планираног обрасца. У зависности од дизајна, можда ће вам требати:

 • боје, тапете или вештачки камен;
 • прајмер;
 • кит.

Ако планирате велике радове за израду гипсаних плоча, онда ће вам требати:

 • суви зидови;

Обратите пажњу! Тип листова треба изабрати на основу карактеристика просторије у којој ће бити инсталиране. Стандардни сиви листови су погодни за дневни боравак, спаваћу собу и ходник. А за купатило и кухињу потребни су само зелено лишће отпорно на влагу.

 • метални профили. Уместо њих дозвољено је коришћење дрвених шина. Али трачнице морају бити прилагођене како би повећале свој животни вијек.

Када се материјали купују, можете наставити са припремом зидова. Овде су све манипулације сведене на следеће:

 • чишћење радне површине од прљавштине и прашине. Ако је потребно, обришите стару обраду;
 • кит свих пукотина;
 • површинска обрада са антисептичким растворима и првим слојем. То је тоспречавају развој гљивица и плесни;
 • обележавање, на којем ће се обавити бојење или уградња оквира.

Сада смо сви спремни да наставимо са директним формирањем слике.

цреате беаутифул

Степен сложености ове фазе зависи од тога шта је цртежчисто декоративан или да носи додатно функционално оптерећење.
У случају декоративне сврхе, слика се формира уз помоћ боје. Да бисте то урадили, једноставно нацртајте линију на зиду са шаблоном. Такође, не постоји ништа компликовано у лепљењу тапета на сувом зиду.
Да би се приказао третман испод камена, користити посебан лепак. Ставимо га на декоративне елементе и држимо се на правим местима.
Стварање сопствених руку истовремено и декоративни и функционални дизајн обухвата следеће процедуре:

 • постављају металне профиле или дрвене шине уз линије за означавање. Причвршћују се на клин;

Обратите пажњу! Правилна монтажа водилица осигурава исправну локацију конструкције.

 • прво носи оквир око периметра, и онда направимо његову летву;
 • степен монтаже и број попречних елемената оквира зависи од носивости конструкције. Степен оптерећења одређен је бројем полица и ниша које ће бити изграђене у зиду.

Ако су предвиђени кривоцни завоји, профил се реже са стране металним маказама. У процесуинсталације им дају прави облик.
Затим, након уклањања оквира, наставите до његове облоге. Проблеми у овој фази не би требало да се појаве, јер се листови једноставно секу и причвршћују на оквир помоћу саморезних вијака. Фаза причвршћивања - 15-20 цм
Тешкоће су могуће само са закривљењем закривљених елемената. Овдје можете увити плахте влажним или сухим, а затим причврстити на оквир у кораку од 5-10 цм, то можете учинити и много лакше - само изрезати мале комадиће листова и поставити их на профил.
Сада је једино могуће зглобове спојити између листова кита, поткријепити и обојити структуру.

Препоруке специјалиста

Да би се цјелокупни рад обавио у ниском поретку, слиједите сљедеће препоруке:

 • ширина плоча сухозида у лаким конструкцијама треба да буде мања од 12,5 мм;
 • у сложеном цртежу боље је користити плоче дебљине 9 мм;
 • следи план скице;
 • Приликом уградње, проверите исправност нанетих линија и уграђених профила на нивоу зграде.

Пратећи ове смернице, лако ћете креирати обрасце на зиду било које сложености. Уз њихову помоћ, можете уредити своју собу на оригиналан начин, учинити дјецу дјелотворнијом или нагласити унутрашњост дневне собе.