Како направити самостално гријање у стану?

Сваке године, становници вишестамбених зграда се суочавају са истим проблемом - они ће доћи на хладноћу, да ли ће квалитет грејања одговарати величини тарифа за комуналне услуге. Грејање у стану за већину градских становника претвара се у вечиту борбу за опстанак. Плаћате много новца и добијате као резултат осредњих услуга - ситуација коју многи не желе да трпе. Ако је могуће самостално загревати стан, а затим и побољшати квалитет сервисирања енергетских компанија, питање је контроверзно. Самостално грејање ће помоћи у решавању проблема - опреме којом ћете коначно добити очекивани комфор и комфор у вашем стану.

Независно грејање - шта је независност?

Главни задатак са којим се сусрећу становници градског стана, који су изразили жељу да постану независни од даљинског грејања, је добијање дозволе. Без званичних докумената који вам омогућавају да се искључите из централног грејања и завршеног пројекта будућег аутономног грејања у стану, не можете демонтирати опрему.

Важно! Неовлашћене радње на искључењу и демонтажи елемената централног гријања у стамбеној згради могу се сматрати административним прекршајем. Када открију такве чињенице, власник стана је присиљен не само да плати новчану казну, већ и о свом трошку да врати демонтирану опрему.

У процесу рјешавања организационих питања не треба битинапустити пројекат за каснији развој. Другим речима, ако одлучите да у свом стану опремите пристојно грејање, мораћете унапред да одлучите коју врсту аутономног грејања да дајете предност.

Појам "независног" у односу на урбани стан изгледа веома арбитрарно. За разлику од приватне куће у којој власник има велике технолошке могућности, градски стан има ограничене ресурсе. У приватним домаћинствима можете инсталирати аутономно гријање готово било које врсте. У присуству жеље власника куће и одређених финансија може се заиста остварити пуна независност од централних добављача енергетских ресурса.

Главне предности независних система грејања су:

  • могућност самосталног регулисања интензитета грејања стамбених просторија;
  • брзо покретање и брзо гашење аутономних система грејања;
  • стварна могућност за уштеду енергије;
  • одржавање стана на оптималној температури у било које доба године.

Присуство интерних комуникација, планирања станова и строгих техничких прописа не дозвољавају власницима станова да користе грејање на штедњак и ваздух и друге опције за алтернативно грејање. У овом случају, морате бити задовољни плином или струјом. Сваки прекид напајања или снабдијевања плином све ће вашу независност ставити на нулу. Једина ствар која се може урадити је овообезбеђују аутономно кућно грејање коришћењем једног од главних извора, а други се чува као резервна, резервна опција.

Напомена: када предате документе за искључење из централног гријања, морате примијенити алтернативну опцију гријања за ваш стан. Избор извора енергије није велик, пројект се може пројектовати за уградњу гасне опреме за гријање или електричне. Било која друга опција за самостално грејање неће бити договорена и биће одбачена.

Правимо избор - користимо гас за грејање или оријентацију на електричну енергију

Загревање гасне воде - шта и како?

Извор топлоте за било који систем грејања је кључно питање. Начелно важан за становнике градског стана су два тренутка.

  • први тренутак. Желите добити као резултат јефтин начин за загријавање вашег стана или фокусирање на чврсту и капиталну опрему за гријање која може створити удобност и удобност у стану;
  • други тренутак. У ком региону живите, каква је просјечна мјесечна температура на вашим прозорима у хладној сезони?

Ови аспекти вам могу додатно помоћи да направите прави избор, да одлучите на питање - како брзо и јефтино направити самостално грејање у вашем стану?

Прво питање је треба одмах утврдити, пошто је концепт јефтин и удобан, а није компатибилан. Свака независност од централизованих извора енергије кошта много новца. Одбијање централног грејањаелементе гријања кућа морате раставити на властити трошак. Даља монтажа и уградња нове опреме за гријање кошта један новчић.

Што се тиче питања које врсте гријања треба дати предност, овдје би требало узети у обзир други аспект. Ако сте зими већином изван прозора већину времена је минус температура, онда без централног гријања можете уштедјети само аутономни плински котао. Остале варијанте гријања у хладним зимама неће дати опипљив учинак.

За референцу: загревање дрвета и угља по економским показатељима је упоредиво са грејањем на гас, али то је градски стан. Где ћете инсталирати котао на чврсто гориво, како ће ваш димњак радити и гдје ће се налазити ваше складиште горива. На цијену таквог гријања ће бити изузетно неугодно за становнике стамбене зграде, непрофитабилне и опасне. Због тога су забрањени нормативним документима.


Грејање на гас је корисно не само са економске тачке гледишта. Модерни модели гасних котлова опремљени су аутоматском опремом и могу радити потпуно оффлине. Осим тога, данас постоји много готових пројеката који су већ договорени и примијењени у пракси. У смислу дозволе, гасно аутономно гријање не изазива никакве притужбе од стране контролних служби. За градски апартман опција са опцијом аутономног гријања је више него очигледна. Двокружни гасни котао, опремљен програмабилним термостатом, може у потпуности задовољити домаће потребепотребе становника града у стану за грејање и топлу воду. У присуству готово потпуне независности Вашег стана од рада комуналија.

Нормално функционисање аутономног гасног система за грејање у аутоматском режиму може да одржава потребну температуру у стану. Аутоматизација контролише рад котла и температуру грејног медија, оптимизујући проток гаса.

Грејање на струју - ако ме контактира

Гријање градских станова електричном енергијом данас није толико масивно у поређењу са плинским аутономним гријањем. Упркос високом степену безбедности и једноставности у инсталацији грејне опреме, константан раст тарифа за електричну енергију доводи до овакве варијанте грејања. Чести прекиди у напајању зими повезани су са повећаним оптерећењем постојећих електричних мрежа и трансформатора. Желите ли сједити у хладном мразу без топлине ако су два, три сата струје искључена у том подручју. Вероватно не!

Осим тога, према термичким инжењерима, гријање електричном енергијом на трошак директног гријања данас је неприхватљив луксуз. Са практичне тачке гледишта, коришћење електричне енергије за грејање стана није економично, иако је ефикасност електричних котлова прилично висока и премашује све остале типове и типове уређаја за грејање.

За референцу: релативно приступачна цијена електричног гријања је надокнађена трошковима везаним за накнадно опремање кућне мреже. За ефикасан и нормалан радЕлектрични котао, остали грејни уређаји на трајној бази захтевају уградњу трофазног бројача и заштитних уређаја.

Према малопродајној мрежи, власници сеоских кућа и викендица, које су ограничене у кориштењу домаћег плина, купују углавном електричне котлове. Власници многих станова високих зграда, са електричним штедњацима, посебно не спаљују жељу за инсталацијом електричног грејања.

На пример: двокружни електрични котао капацитета 5-9 кВ, погодан за грејање и снабдевање топлом водом у стану од 80 квадратних метара. м, не више. То кошта такав агрегат, говоримо о добром бренду и поузданим моделима 12-16 хиљада рубаља. На то је потребно додати трошкове повезане са добијањем одобрења у обленергосу, развоју пројекта система грејања. Ово је још око 5.000 рубаља. Даља инсталација и инсталација коштат ће знатну своту. Заједно: укупна цијена ће бити 20-25 тисућа рубаља. Да ли су ти трошкови вредни свих тих проблема, ако у стварности не постоје значајне уштеде. Независност у овом случају ће доћи само на папиру.

Топли подови, конвектори или инфрацрвене лампе су сјајни. Шта је са врелом водом? Ако користите електрични котао и за загријавање воде у кући, онда ваша електрична мрежа неће бити црвена, већ "златна". У пројекту све изгледа одлично, али стварне бројке у рачунима за електричну енергију говоре супротно.

Закључци и закључак

Плинско аутономно грејање до садаправи корак ка независности вашег стана зими. Електрична енергија се може користити као додатни извор топлине. Када су у стану мала дјеца, или ако дође до прегријавања плина за гријање, можете користити кућне електричне уређаје за гријање.

За референцу: плински котао се може инсталирати у становима који се налазе на више од 10 спратова. Релевантно правило је одређено у Снипах-у, нико вам неће дозволити да га прекршите.

Избор котла одговарајуће снаге се елементарно израчунава према формули: 1 кВ топлоте - 10 м2 платине + 10-20% на топлотне губитке услед ниске топлотне ефикасности. За просјечан стан од 50 м2 бит ће потребан котао од 6 кВ. Чисто за гријање стана погодан је биполарни бојлер. Да би се додатно добила и топла вода, купите котао са два круга. Потребна снага у таквим агрегатима је већа, међутим, користи се само ако укључите славину топле воде.

Независно грејање није лако и дуготрајно. Компетентним приступом, стрпљењем и марљивошћу за себе можете постићи не само оптималне услове грејања у хладном периоду, већ и значајно смањити финансијске трошкове повезане са грејањем. Ваша независност ће бити да оптимизујете потрошњу горива за сопствене потребе. Уз уштеду плина, кориштење електричних уређаја за гријање у екстремним случајевима ће вам омогућити да постигнете потребну удобност у стану. Истовремено, ваш буџет ће бити потпунопредвидјен и уравнотежен.