Како направити резидбу крушке

Вјероватно сватко тко поштује самог себе вртлара на парцели расте као дивна крушка. Цијењен је не само због њежног окуса, медне ароме и дијететских својстава плодова. Садржи многа јединствена биоактивна једињења која могу да спрече одређене болести бубрега и гастроинтестиналног тракта. И многи витамини и елементи у траговима имају позитиван ефекат на људско тело у целини.

За крушку, као и за било коју другу биљку, потребна је одговарајућа брига. Потребно га је залијевати, оплодити, пробавити на вријеме и обрађивати годишње. Неки верују да карактеристике орезивања крушке немају разлике са стаблом јабуке. Али то није случај. Још увијек постоје неки аспекти које треба ријешити. О њима ћемо говорити у овом чланку.

Зашто обрезивање крушака

\ т

Подрезивање дрвета је једна од најважнијих мера која помаже да се повећа принос усева, повећа време плодоношења, као и да се повећа раст. Технологија уклањања крушака слична је процедури уклањања грана јабука.

Приликом уклањања грана крушака, треба имати на уму да је то биљка која воли светлост. У првој години након садње није потребно обрезивање, јер је развој ових воћака прилично спор и слаб. Због тога се препоруча да се унапријед упознате са технологијом поступка и савјетима искуснијих вртлара како бисте правилно сјекли дрво и смањили ризик од оштећења биљке. Уосталом, иначе, без познавања основних правила, могуће је наштетити култури, која, у догледно време,утицаће на приносе, ау неким случајевима и на смрт културе.

Методе и врсте обрезивања крушке

Постоје две методе за обрезивање стабала крушке:

 • скраћено. То укључује резање горњих дијелова грана и (или) прираста од једне године. Ова метода успорава раст стабла према горе, промовише хоризонтално гранање, периодичност формирања плодова је донекле смањена, али се њихов квалитет побољшава.
 • стањивање. То подразумева потпуно уклањање грана и грана за раст ("на прстену", тј. Сечење грана на самом дну, близу дебла или мајчинске гране). Сечење даје више приступа сунчевој светлости унутар круне, која стимулише раст листова, повећава запремину и квалитет усева, повећава способност заштите крушака од штеточина и болести. Ова метода не стимулише раст преосталих грана и изданака, већ доводи до стварања јаких плодова (због редистрибуције хранљивих материја).

Ове методе се користе у спрези са додатним техникама - нагибом, подвезом, окретањем, савијањем изданака и грана итд.

Слично томе, у зависности од сврхе обрезивања стабала крушке, постоји неколико врста:

 • обрасци. Циљ је да се обезбеди круна неопходног облика, стимулише раст воћног стабла. Користи се у првим годинама раста младих крушака, подразумева се сечење минималног броја грана у периоду пре почетка плодоношења;
 • подршка. Циљ је да се регулише број грана за узгој воћа да би се одржао баланс хранљивих материјасупстанце и стабилно ношење плодова. Ради на зрелим стаблима која су ушла у плодну фазу;
 • помлађује. Сврха је продужити трајање плодног и животног стабла, активирати или обновити процесе формирања квалитетних плодова и раста. Ради на старим крушкама и дрвећу које је живело више од половине његовог животног циклуса.

Алати за резање крушака

У било којем обрезивању не можете без одговарајућих алата. Главни су:

 • сепаратор;
 • вртне маказе;
 • вртне тестере;
 • вртни нож;
 • резање зглобова.

Сјетите се да је алат радио исправно - увијек га треба одржавати чистим и уредним. Потребно је да буде добро утемељено да би се правилно одсекао. Потисни секатор је померио границу, а лоше наоштрена тестера није сечена, већ зуби.

Карактеристике резидбе крушке у пролеће

Обрезивање крушака у прољеће је гаранција обилне жетве у јесен. Дакле, ниједан вртлар који поштује себе не пропушта овај догађај. Имајући у виду значај поступка, оплодња крушке је следећа:

 1. Круна биљке је проредена. То се ради тако да сунчеви зраци слободно загревају дебла и плодоносне гране.
 2. Тако да дрво не расте, дебло у прољеће се скраћује за око? дио
 3. Препоручује се резање сечења специјалним алатом.

За правилно формирање круне, саднице почињу да се секу од прве године живота. У другој години након садње, младице се секу тако да се њихова висина50 центиметара. То омогућава стаблу да расте нове гране са доњих бубрега. Тако се формира десна круна, која ће у будућности знатно олакшати обраду дрвета.

Обично се за рад користи стругач. Старо дрвеће које има јаке и густе гране, сече се вртном пилом.

Карактеристике резидбе у резидби у јесен

 • Ни у ком случају не можете одмах да сечете дрво озбиљно, јер ће све његове силе бацити на веома брз опоравак и дозволити ће много вертикалних изданака, који ће за две године превазићи некадашњу висину. Најбоља опција би била да се ова процедура подели на неколико периода, на пример један део да се скраћује ове јесени, а други на следећи. • Обрезивање у јесен треба вршити на температури од 0 ° Ц.
 • Прво треба да уклоните изданке који расту под углом од 90 ° од цеви. Тек након тога уклоните оне које расту паралелно или вертикално.
 • Важно је такође знати да приликом уклањања гране не одсеците вишак и не остављајте пањеве. Смјерница у томе је кружно испирање коре, која је јасно видљива на дну растућих грана. Управо на овом мјесту постоје тканине које се врло брзо лијече и обнављају. Ако су конопља или ошишане гране остављене, дрво ће се излечити веома дуго.
 • Филтрирање грана дебље од 3 цм, потребно је урадити сљедеће: за почетак, уметак се прави одоздо, али тек након што се може резати одозго. Ако се то не узме у обзир, онда кора коју желитеодсецање нити може бити оштећено, јер се недопирани дио може сломити под његовом тежином.
 • Као и код опруге, мјесто центрифуге мора се третирати вртним лаком или другим посебним тварима. Ако то не урадите, дрво ће почети да плаче, што ће укључивати различите инсекте, што ће лоше утицати на дрво.
 • После обрезивања није потребно хранити биљку, јер ће се хранљиве компоненте дрвећа узети из њених корена.

Особитости обрезивања крушке у лето

Што се тиче лета, у овом периоду се крушке секу користећи методу штипања или прстохват. Његова суштина је у томе што се млади калеми инокулирају његовим прстима. Најбоље је то урадити са ноктима, уклањањем младих и непотребних изданака у круну. На овај начин можете да уклоните цео врх до очврсле површине. Као резултат тога, млади избојци престају да расту дужином, формирајући круну у висини.

Што се тиче времена производње ових радова, они се обично спроводе од почетка јуна до самог пада. То је због чињенице да након стискања грана у потпуности заустави њихов раст и заустави га. Као резултат тога, након десетак дана расте ново семе, а процедура се мора поновити.

Примјењујући годишње паддинг, уштедјет ћете вријеме у вријеме јесењег и прољетног уклањања дрвећа. Чињеница је да гране које су љети уклоњене из круне још нису добиле на снази, па их можете лако и безболно резати. Такође, овај метод стимулише трансформацију листних пупољака уплодан Као резултат, све хранљиве материје иду директно у плодове, што повећава принос и побољшава њихов укус.

Осим тога, љети је могуће резати дрвеће када је круна оштећена вјетром или туча. Уклањањем оштећених грана сачувате здравље стабла, као и заштитите га од додатних механичких оштећења. У исто вријеме можете се бавити и брање старих стабала у случају да се одлучите да их потпуно уклоните из врта.

Треба напоменути да све велике гране и свиње треба уклонити из тог подручја након резидбе. То је због чињенице да мртви остаци стабала могу послужити као извор болести болести биљака. Најбољи од њих ће бити спаљен, али можете се и утопити у компостну хрпу, поготово ако уклоните младице и зеленило.

Како правилно обрезати комад крушке