Како направити решетку за суву градњу

Гипс картон се користи у практично свим врстама завршних радова, а не само у: изградњи преградних зидова, изравнавању и изолацији зидова, уградњи спуштених плафона са софистицираним вишеслојним конструкцијама, наношењем сухозидних плоча, чак и за подове, а често се своди на различите декоративне конструкције (примјер таквог зграде - цвијет на стропу властитим рукама). У великој већини случајева, горе наведених, уградња гипсаних плоча неће бити без значајног дијела - уградње мреже за сухи зид. Ово се посебно односи на зидове или плафоне, јер ако користите сухозид за завршну обраду, потребно је уклонити површину из неједнакости, а то је немогуће без дрвеног или металног оквира, који ће додати снагу, повећати поузданост и омогућити брже ношење са радом. Оквир можете покупити властитим рукама у релативно кратком времену, уз минималан напор и без посебних алата. Али они који нису имали ово искуство могу направити много грешака које утичу на зид или плафон током или након монтаже. У овом чланку ћемо описати како направити решетку за суву градњу на зиду или плафону.

У којим случајевима је потребно инсталирати мрежу за суву градњу

Склапање трупа и полагање на њега сухозидних плоча је скупље него код полагања лишћа директно на зид. Такође, инсталација скелета захтева одређену физичку снагу. Све то изазива сумњу у то да ли треба то учинити.

Прво, морате процијенити стање зида- са малим изобличењем од не више од 40 милиметара, можете једноставно залијепити листове на голи зид. У случају великих неправилности потребно је фиксирати ГКЛ на оквир. Ово ће вам омогућити да добијете практично идеалне зидне нивое у затвореном простору.

Предности оквира испред носача без оквира су огромне: донирањем неколико центиметара простора простора који је потребан за профил или греду, добијате глатке зидове без изобличења. И што је најважније - у процепу између лажног зида и садашњости налази се значајан слој изолације, који је веома драгоцен у нашој клими при обради спољних зидова који излазе на улицу. Обично се за изолацију користи минерална вуна.

За рад са гипсаним плочама користе се два типа оквира: метал од поцинкованог профила и дрвени. Раније је гипсана плоча направљена од дрвета била веома популарна због своје ниске цијене, али сада је метални оквир помјеран готово свуда. Али у чланку ћемо размотрити обе опције.

Металне летве испод гипсаних плоча сопственим рукама

Метална летва је направљена од галванизованог метала, што га чини отпорним на влагу, коју стабло толико страхује. Профил није кородиран, отпоран је на деформације, што чини такав дизајн поузданим, способним да издржи тешка оптерећења. Стога се ова опција најчешће бира.

Један од недостатака је чињеница да ће метални оквир коштати много више од дрвене или исте фрамелесс везе. Али снага, поузданост иЈедноставност инсталације ће у потпуности надокнадити потрошени новац.

Постављање металног оквира на зид

Рад је подељен у неколико фаза. Прва фаза - маркуп - се не разликује ни у раду са метлом из профила, ни са снопом. Прво измеримо собу, а затим све пребацимо на папир, скицирамо. Најважнија ствар у овој фази је да се одреди шта ће бити корак у вертикалним вођицама. Што је корак мањи, то је већа поузданост и снага, али и већи трошкови материјала, па је потребно пронаћи најбољу опцију. Обично направите корак од 40-60 центиметара. Суспензије се причвршћују на сваких 50 центиметара, као и да се спријечи колапс оквира и фалсхтента на њему.

Детектовањем распореда профила припремите површину зида - треба да буде што је могуће више без остатака старих тапета. Сада ћемо постепено схватити како направити решетку за сухи зид од металног профила:

 1. За почетак, направљена је колекција основних носећих профила, причвршћених на зид са коленима, које треба причврстити на једнакој удаљености од приближно 25 цм. гап;
 2. Тада ће бити главни дизајн. Причвршћује се на основни профил помоћу вијака, јер су оба дијела израђена од метала. Поред вијака за причвршћивање, за већу поузданост можете користити и нараменице за суву градњу;
 3. Сада поставите попречне шине;
 4. Најновија фаза пријеполагање плоча сухозидом - изолација. У шупљинама између водилица постављени су комади минералне вуне или друге прикладне изолације;
 5. Сада приложимо листове према стандардној шеми.

Како направити роштиљ за суву градњу на стропу

Спуштени плафони од сухозида су веома практични и добили су огромну дистрибуцију. Зглобни строп омогућава не само да се равна површина већ и да се створи вишеслојна структура. Користећи прилично значајан јаз између зглобног и уобичајеног плафона, можете сакрити сваку комуникацијску структуру, лампу и ожичење, које активно користе дизајнери.

За израду нестандардних форми и вишеслојних плафона претежно се бира метални профил. Како саставити роштиљ за плафон:

 1. Направите скицу на папиру;
 2. Према цртежу, спуштени плафони се причвршћују вијцима;
 3. Профил се савија до жељеног облика, причвршћује се на клинове;
 4. Постављени су попречни завртњи за затезање, притезање главних профила;
 5. ГКЛ наслаган на раму, паралелно полагање ожичења и пијан светла.

Дрвена даска за суву градњу на зиду и плафону

Многи вјерују да су дрвене мрље прошле своју старост и прошле положај металног профила. Али у неким случајевима, дрвени оквир се и даље користи. Ово се ради из више разлога:

 • Цена дрвета је за ред величине нижа од цене поцинкованог метала
 • У дрвеној кући, употреба оквира састабла су оправдана из очигледних разлога

Такође је пожељно користити решетку за гипсану плочу из греде ако је при руци много бескорисног дрвета. Али треба размишљати о недостацима једног стабла, које није много, али су прилично значајне:

 • Најважнији недостатак је страх од влаге, тако да се такав оквир може инсталирати само у сувим просторијама (кухиње, купатила или једноставно сирове куће искључују могућност уградње дрвеног оквира)
 • Други недостатак следи из првог - избор материјала, т. К. Дрво у продавницама није веома погодно за такву конструкцију, јер је његова влажност довољно висока - материјал ће се морати даље сушити. Иначе, с временом ће се греда осушити чак и након инсталације и деформације, а тиме и цијелог зида или стропа. Такође, из њега, када сушење може пасти самоизрезивање

Постављање оквира на зид

Погледајмо сада детаљно како направити решетку за сухозид са дрвета. Уградња металног каменог калдрме се не разликује много од уградње дрвених, али још увијек има неколико малих разлика:

 1. Ако се поправка врши у дрвеној кући, ради лакшег причвршћивања на мјестима гдје ће бити смјештени главни водичи оквира, брусити зид;
 2. Фиксирајте вертикалне вођице помоћу вијака или вијака. Корак монтаже - 250 мм или мање да би се смањио ризик од урушавања зида;
 3. Након фиксирања носеће конструкције, између њених елемената уграђујемо попречне греде, што ће додати додатну чврстоћу конструкције;
 4. Сада поставите изолационе материјале у интервалима између шипки;
 5. Посљедња фаза уградње дрвеног оквира је главна разлика од уградње метала. Дрво се третира посебном композицијом која спречава труљење и корозију.

Постављање дрвеног оквира на плафону

Уређај дрвене летве за суву градњу практично се не разликује од уређаја метала. Главна разлика је у немогућности стварања закривљених структура, што захтијева стварање прекрасних вишеслојних стропова, због слабе пластичности дрвета. Инсталација се врши на исти начин:

 1. Изградња носивих греда. Они су такође причвршћени на суспензију;
 2. Да би се осигурала крутост, постављене су попречне шипке, углавном помоћу вијака;
 3. Прерада специјално пројектована за заштиту од корозије и пропадања;
 4. Полагање плоча самог сухозида.