Како направити расвјету у врту: размотрите опције

Стварамо осветљење баштенског простора

Правилно осветљење вртног простора је важан елемент удобности и привлачног изгледа цијеле куће. Стога се све више пажње посвећује овом елементу у посљедње вријеме. Али, као иу сваком другом случају, прави приступ је овде веома важан.

Да би се осигурало да ваше осветљење баште није само светло, економично и лепо, већ и складно испреплетено са целокупном структуром осветљења вртног дела и куће.

Врсте вртног осветљења

Освјетљење врта у својој функцији може се подијелити на расвјетне стазе, рекреацијске просторе, сигурносно освјетљење и уређење околиша. Свака од ових врста има своје карактеристике, које ћемо покушати да размотримо у нашем чланку.

Расвјета за вртне стазе

Започнимо наш разговор са елементом који је нужно у било којој кућици - ово је освјетљавање стаза. У овај одељак приписујемо не само осветљавање стаза које воде до различитих углова вашег врта, већ и зграда домаћинства, али и осветљење прилаза и паркинг места.


Осветљење стаза помоћу стубова са осветљеним осветљењем

 • Осветљење стаза треба да обезбеди довољно осветљење за њихово померање, као и да створи осветљење око стазе. Не постоје посебни прописи за поједине објекте, али можете користити стандарде за паркове.
 • Дакле, просјечна расвјета пјешачких стаза не би требала бити мања1 лук У овом случају, веома је важно уочити разлику између просјечне вриједности освјетљења и најмање освијетљених подручја. Овај однос не би требао бити већи од 1.
 • Освјетљавање вртних стаза може се обавити помоћу неколико врста прибора. То може бити горње освјетљење због уградње стубова с висећим свјетлима. Ово може бити уградња стубова без висећих светала. Бочна расвјета због уградње свјетала на рубовима трачнице и освјетљавања стазе због инсталираних свјетала.
 • У погледу функционалности расвјете, најуспјешнија опција је уградња ступова с висећим свјетлима. Пружају добро врхунско осветљење саме стазе и околног подручја. Истовремено, трошкови инсталирања таквих стубова, као и проблематична природа њиховог сервиса, важни су аргументи против употребе ове врсте расвјете.
 • Инсталација стубова за осветљење са светиљкама које не висе, знатно олакшава њихов рад. Истовремено, они стварају довољно осветљење саме стазе и околног простора. Обично су ови стубови направљени од метала. Јефтиније варијанте завареног типа. Па, ако вам цена питања није јако интересантна, стубови кованог типа наглашавају ваш укус и уметничке вредности.

Осветљење путање врта са ниским стубовима

 • Инсталација сијалица до 60 цм дуж пруге даје добро осветљење саме стазе (види ЛЕД улична светла), али тереноколо је много горе. Обично се такве колоне користе за смањење нивоа свјетске буке при стварању комплетног вртног освјетљења.
 • Интересантна опција за расвјетне стазе је уградња расвјетних тијела дуж ивица стазе на разини тла. Они дају прилично слабо осветљење саме стазе и околног простора. У исто вријеме, могу послужити и за означавање пута стазе и обично се користе као додатни тип расвјете.


Фиктурес уграђени у стази

 • Постоје уређаји и уграђени у средиште саме стазе. Визуално изгледа као свијетли квадрати на стази. Али за такве уређаје обично постоје ограничења на механичко оптерећење.
 • За осветљавање степеница на стазама занимљива опција је уградња лампе у вертикалном дијелу позорнице. То вам омогућава да не само визуелно означите сваки корак, већ и да створите довољан ниво осветљења на његовој површини.


стаир лигхтинг

ландсцапинг лигхтинг

Пејзажно осветљење врта може се конвенционално поделити на декоративне и обезбедити неопходне услове за биљке. У нашој земљи се у већини случајева користи декоративна расвета, чија је основна сврха да ноћу пружају атрактиван изглед врту.

Пејзажно осветљење може бити поплављено, контурно и усмерено. Обично се приликом осветљавања баште ове врсте расвете комбинују и покушавају да се хармонизују.

 • Обично се користи расвјета од поплавагредице и травњаци. Његов главни циљ је осветљење појединих области. У ту сврху могу се користити лампе горњег или бочног осветљења са усмереним или дифузним светлом.

Обратите пажњу! За поплавно осветљење боље је користити лампе које дају "топлу" и природну боју. Визуално оживљава и осветљава осветљене објекте.

Хладњак за освјетљавање цвјетњака

\ т
 • Контурно осветљење у већини случајева остварује се додавањем трака.Помоћу њега се истичу контуре дрвећа, коврчава грмља и други елементи врта првобитног облика. У неким случајевима се користи за визуелно раздвајање различитих елемената врта.
 • Усмерена расвета се користи за осветљавање одређених елемената баште . Његов избор индивидуалних елемената дизајна, дрвећа, камења, скулптура. Да би се постигао жељени ефекат, ниво светске буке у овој зони треба да буде минималан.

Треба се дотакнути и боје светлости. На крају крајева, за одређене биљке је неопходно правилно осветљење.

У овом случају, треба користити лампе, као у зимском врту. Осветљење зимског врта обично подразумева инсталирање натријумске лампе или ЛЕД сијалице из траженог спектра.

Осветљење простора за рекреацију

Ниједна парцела за дачу не може без посебних подручја за рекреацију. То могу бити сјенице, вртне љуљашке, игралишта или само клупе у врту. Покривеност ових објеката треба да се врши према њимаименовања

расвета газебо

\ т
 • Осветљење павиљона мора имати унутрашње горње или бочно осветљење , као и локално и декоративно осветљење, ако је потребно. Унутрашње опште осветљење се остварује инсталацијом под стропом или на зидовима павиљона.
 • Локална расвјета у сјенициможе бити потребна ако се користи за читање књига, кухање и обављање других послова који захтијевају освјетљење. Проводи се, по правилу, постављањем директних расвјетних тијела директно у жељену зону.
 • Осим што освјетљава саму сјеницу, мора се створити одговарајући ниво освјетљења и око њега . То се постиже постављањем расутих светиљки око павиљона или на саму сјеницу.
 • За осветљавање продавница, баштенских љуљашка и слично, најчешће коришћене инсталације дају дифузно светло . То вам омогућава да тачно означите место одмора и простор око њега.

Расвета вртних љуљашка

Ако се сакупите својим рукама да осветлите игралиште, морате осигурати одговарајући ниво освјетљења и самог мјеста и подручја око њега. То се постиже инсталирањем расутих расвјетних тијела. То би требало да минимизира разлику између већине и најмање осветљених подручја.

Безбедносна расвета

Нормално осветљавање парка у вртутакође укључује и сигурносно осветљење. Овај тип осветљења је различит по својој чисто функционалној сврси и често захтева интеграцију са системом видео надзора.


Безбедносна покривеност сеоског имања

 • Сигурносно осветљење се поставља дуж обима летње резиденције. Обично се искључује и укључује само када су активирани сензори покрета. У неким случајевима, дио прибора је укључен у рад с почетком сумрака и дио сензора покрета.
 • За осветљење се користе лампе као распршене и усмерене. Светиљке су обично укључене са почетком мрака, а правац деловања је укључен у окидање сензора покрета (погледајте Повезивање сензора покрета за осветљавање сопственим рукама).
 • Расвјетна тијела се могу инсталирати на појединачне ступове, који се инсталирају директно на градилишту, или на ступове који се налазе изван њега. Понекад се у ту сврху користи ограда.
 • Усмерена светла треба да покривају зону кретања сензора покрета, као и видео-простор.
 • Упутство прописује да заштитно осветљење треба да даје осветљење не мање од 0,5лк. За већину модерних камкордера, ово је сасвим довољно. Али овде треба узети у обзир светлосни спектар лампи. За сигурносно освјетљење, најчешће се користе ДРЛ лампе. Међутим, пожељно је да их се пита из једне фазе помоћу камкордера. У супротном, могућ је стробоскопски ефекат изазван пулсирањем лампе.

Карактеристикеорганизација спољне расвете

Када планирате мрежу за осветљење баште можете заборавити на чисто техничке аспекте. То укључује планирање мреже, стварање система аутоматске контроле и економичност расвјете.

Свако од ових питања је веома разноврсно и има много нијанси, тако да разматрање сваке од њих у нашем чланку једноставно неће функционисати. Стога, дајемо само основне аспекте стварања мреже расвете башти.

 • Свака мрежа за осветљење почиње са разводном таблом. Према тачки 7.1.22, ПУЕ за спољну расвету се препоручује да опреми своје разводне ормаре. Боље је опремити их у сувим просторијама, али их је могуће инсталирати и директно на улици. У овом случају, штит мора имати одговарајући ниво заштите.
 • Ако се осветљење за башту може постићи стварањем једне или три додатне групе осветљења, онда није потребно креирати посебан штитник за осветљење.

Обратите пажњу! Свако спољно осветљење треба да се напаја из појединачних линија. На мрежу унутрашњег осветљења допуштено је повезати само лампе изнад улаза у кућу или спремиште.

Правила за полагање кабловских водова

 • Мреже за осветљење могу се монтирати ваздушним или кабловским водовима. За ваздушне водове је боље користити СИП жицу. За кабловске водове треба користити производе који немају металну мрежу. Генерално, употреба металних цеви и флексибилног црева за заштиту жице или кабла за спољашњеинсталација је забрањена.
 • Приликом уградње ожичења на фасади куће постоје минималне допуштене удаљености до прозора, балкона, врата, како за зрачне тако и за кабловске водове. Можете их видети у одељку 2.4.59 ПУЕ.


На фотографији су дозвољене удаљености конвергенције жица и елемената зграде

 • За спољашње осветљење, у циљу уштеде електричне енергије, често се прибјегавају различитим системима аутоматизације за његово укључивање. Али у исто време, не треба заборавити да све шеме морају имати могућност ручног укључивања. То је неопходно за радове одржавања иу случају квара система аутоматизације.
 • Светиљке инсталиране у приземљу треба да буду опремљене одводом. Ово би требало да искључи акумулацију воде непосредно изнад лампе.
 • Сви уређаји морају имати одговарајућу класу заштите за вањску инсталацију. Обично није нижи од ИП-а, а када се користе ДРЛ лампе за сигурносно осветљење, мора се обезбедити њихово непосредно паљење, чак и када се поново укључи.

закључак

Као што можете видјети у видео мрежи вртног освјетљења сасвим је могуће креирати и самостално. У овом броју, најважније је пронаћи равнотежу између економије и лепоте, као и одговорно одговорити на техничко питање мрежне инсталације.

Уосталом, мрежа за осветљење баште ће морати да ради у прилично агресивним условима и да осигура свој континуитет и сигурност чак и током фазе инсталације, то треба приступити одговорно.