Како направити расвјету на травњаку?

Како направити исправну расвјету у кади?

Расвјета за сауне и купке мора бити у складу са бројним стандардима и захтјевима. Није тајна никоме да су ове собе посебно сирове и вруће. Ово је потврђено тачком 2.28 ВСН 59-88.

Висока температура и влажност нису најбољи "пријатељи" електричне енергије. Стога, приликом креирања мреже расвјете за купање, треба подузети све мјере како би се искључила вјеројатност кратког споја и пожара у истрази оштећења ожичења или електричне опреме.

Стандарди за осветљење купатила и сауна

Прије свега, хајде да се осврнемо на норме које доносе нормативне документе за осветљење купатила и сауна. Као што знате, сауна се састоји од најмање две просторије за пару и прање. Али у већини случајева купатило има простор за одмор, а понекад и базен. И норме осветљавања свих ових елемената купатила су изразито различите.


Вицкер стандарди за осветљење

 • Осветљење у парном купатилу мора бити најмање 75 лукса . У овом случају, нормализована површина је под собе. Стога, чак и ако сте љубитељ пригушивача у парној соби, морате узети у обзир ову чињеницу. Иначе, иста норма важи и за прање, туширање и свлачионице у кади.
 • У просторији за опуштање треба постојати прилично угодна атмосфера . Према томе, постоји стандард од 150 лк за осветљење. У овом случају занимљиво је да се ово осветљење мора осигурати на надморској висини од 0,8 метара изнад пода. То је отприлике на нивоу стола или колена седеће особе.
 • Ако планирате инсталирати базен у каду, онда га треба упалити на 100 лукса . Ово би требало бити довољно за удобно купање и излазак из базена.

Ако желите да направите електричну мрежу у сауни својим рукама, онда ћете бити знатижељни о стандардима за ниво заштите лампи инсталираних у кади. Ово ће нам помоћи у 2.30 ВСН 59-88.

У складу са овим нормама, дозвољено је да се у парном купатилу користе сијалице са жарном нити, флуоресцентне и чак гасне сијалице, са нивоом заштите који није нижи од ИП-а, али према степену заштите постоје и друга ограничења која ћемо размотрити у наставку. Истовремено се препоручује употреба сијалица са жарном нити или флуоресцентних лампи. И не вјерујте онима који кажу да флуоресцентне свјетиљке из ове температуре могу експлодирати.

Обратите пажњу! Степен заштите од прашине и влаге означен је скраћеницом ИП. Слике након скраћеница указују на ниво заштите. Што је већа прва цифра, то је виши ниво заштите од прашине. Што је друга цифра виша, то је виши ниво заштите од влаге.

Иначе, осветљење купања и прања у купатилу се сада често спроводи кроз специјална светла за маглу. Они имају специјално мат стакло, па чак и са густом паром стварају правилно осветљење просторије.


Исправно осветљење у купатилу

Да би се осветлили базени такође је дозвољено да се користе било које светиљке са нивоом заштите који није нижи од ИП-а, али се овде препоручује да се саме сијалице са жарном нити примене. Да осветли подручја одмора, свлачионице идругим сличним просторијама можете користити било коју опрему са било којим нивоом заштите. На крају крајева, ове просторије нису посебно влажне или вруће.

Пројектовање мреже расвјетних купатила

Пре него што пређете директно на инсталацију осветљења за купатила и сауне, морате пажљиво размислити. Морамо да утврдимо где ћемо поставити распореде, коју врсту објављивања изаберемо и како ће бити постављени. Уосталом, за различите просторије, купатила имају своје норме.

твин лигхтинг

Наравно једна од главних соба је парна соба. Прилично је вруће и влажно. Због тога, просторије су подложне повећаним захтјевима.

 • Прво, потребно је одредити локацију уређаја.Они би требали бити постављени на такав начин да не буду испуштени. То се постиже њиховим постављањем у углове или изнад улаза.
 • Светиљке за осветљење купатила морају имати заштитно стакло . Тиме се елиминише могућност прскања на лампу, као и вероватноћа механичких оштећења лампе.

твин лигхтинг

\ т

Обратите пажњу! Пара је велика вероватноћа додиривања заштитног стакла, што може изазвати опекотине. Због тога, често су лампе украшене дрвеним свијећама. То, међутим, смањује осветљење просторије, али искључује повреде услед контакта са лампом.

 • Одвојено, желио бих се зауставити на начину полагања ожичења за мрежу расвјете у парној купељи (видиПравила ожичења: размотрите детаљно ).Као што је добро познато на ове начинесамо два - отворена и скривена. Инсталација је могућа на оба начина. Обично се жице скривају испод слоја облоге од дрвета. То се назива скривеним начином полагања. То ће захтијевати да заштитите жицу од ватроотпорног материјала (обично се користи специјална пластична ребра), као и посебна незапаљива материјална подлога. Обично се у овој хипостази користи азбестно платно. Штавише, плоча треба да стрши преко ивице жице не мање од 10 мм.
 • Ако инсталирате ожичење са спољне стране панела, ово је отворена метода инсталације . Од вас ће се тражити само заштита од тешких материјала.

осветљење прања

Светла за купатила треба да подлежу још већим ограничењима. Уосталом, ова соба није нижа од влаге, па чак и надмашује парну собу. Због тога постоје посебне зоне електричне сигурности.

Осветљавање купке у купатилу

 • Зона број 0 се зове зона душе. Ограничена је на условну раван туш каде и достиже висину туш кабине. Забрањено је постављање електричних апарата у овом подручју. Изузетак су само уређаји који раде из мреже од 12В и имају одговарајућу класу заштите. У том случају, извори напајања би се требали налазити изван ове зоне.
 • Зона 1 је условна раван изнад базена туша. Такође, овде се не могу поставити никакви електрични уређаји. Изузетак чине електрични гријачи с одговарајућом класом заштите.
 • Само уУ зони 2 могу бити уграђене лампе. Границе ове зоне почињу од палете и завршавају на удаљености од 60 цм од ње. Фиктурес инсталиран у овој зони, према п.7.1.47 ПУЕ мора имати класу заштите која није нижа од ИП? 5.
 • У последњој четвртој зони, која почиње на 60 цм од туш каде, дозвољено је уградити било какву инсталацију, па чак и утичнице.

Обратите пажњу! Ако је ваше купатило намењено не само за личну употребу, онда у складу са тачком 7.1.47 ПУЕ сва светла у зонама 3 и 4 треба да имају ниво заштите не мањи од ИП? 5.

 • Уградња жице, као и осветљење у парном купатилу, може се извести на скривен и отворен начин. Пошто ова просторија није нужно покривена дрветом, у овом случају ПУЕ препоручује употребу скривеног ожичења. Ако се користи отворено ожичење онда не би требало да лежи у зонама 0, 1 и 2.

Осветљење базена и простора за рекреацију

Са осветљењем других просторија у кади је много лакше. Све је овде логично и нема додатних захтева.


Изаберите осветљење за базен у купатилу

 • Свака расвета може се користити за стварање општег осветљења изнад базена. У том случају, они морају бити смјештени у зони три електричне сигурности и имати одговарајућу заштиту.
 • Такође, за затворене базене често се користи унутрашње осветљење. Обично се хране на 12В мрежи и имају одговарајуће извршење.
 • У рекреативној области, осим општег осветљења, врло честокористи се декоративно осветљење. Опште осветљење се остварује на рачун једног или више лустера. Неки сцонцес на неколико зидова изгледају занимљиво.
 • Овдје вриједи имати на уму да горње свјетло даје много мање сјена. Стога, приликом уградње лустера (види Како правилно повезати жице у лустер са својим рукама) или тачкастог осветљења, потребан вам је мањи број лампи. У исто време, да би се постигао идеалан резултат, наша упутства саветују да користите комбиновано осветљење - то јест, присуство расвете за горње и бочно осветљење.
 • Што се тиче декоративне расвете, онда можете замислити фантазију. То могу бити диодне траке, свјетловодна свјетла и разне декоративне лампе. За машту практично нема ограничења.


На слици је приказан трансформатор 220 /12В за мрежу осветљења базена

 • Што се тиче објављивања, постоје неке разлике. Пошто просторија за рекреацију не припада посебно влажном или једноставно влажном простору, дозвољено је користити челични вал. Стога, ако просторија за одмор има дрвену декорацију, а желите извршити скривено ожичење, онда умјесто подешавања азбестног платна и пластичних ребара, можете нанијети метални ваљак или цијев.
 • Ако је просторија израђена од незапаљивих материјала, онда је скривено ожичење, као у стану. Отворено ожичење за просторије дрвета је монтирано на исти начин као и парна купатило.
 • У салону, купатило ће бити исправномјесто и неколико утичница. Можда ће бити потребно да повежете ТВ, систем звучника, чајник, сушило за косу или само да напуните мобилни телефон.
 • Утичнице треба да буду постављене на местима где се користе. У исто вријеме, посебни захтјеви за њих нису приказани, а ожичење се монтира на исти начин као и под расвјетом у кади у дневном боравку.

Инсталација мреже за осветљење у кади

Након што смо утврдили гдје ће се и какви уређаји стајати, колико ће утичница бити у соби за одмарање и ормарићима, као и како монтирати ожичење, можете одмах наставити с инсталацијом. И ево још неких норми које треба споменути.

 • Свака електрична мрежа почиње групом. Забрањено је базирати га у кади.
 • За цијелу мрежу утичница и расвјету у кади обично је довољна једна група. Ова група према члану 7.1.48 ПУЕ мора бити опремљена РЦД машином на струји цурења која не прелази 30 мА. Ако је купка опремљена снажним гријачем или електричном опремом пумпе, треба је напајати из појединачних група машина.


УЗО машина за уградњу на групно линијско купатило

 • Расвјета у сауни, ако се зграда налази одвојено, треба бити направљена кабловском или ваздушном линијом. На тај начин, морате се придржавати правила ПУЕ.
 • Унутрашње ожичење купатила треба да се направи тако да у парној соби и у просторији за прање није било разводних кутија. Ово је захтевано у параграфу 7.1.52 ПУЕ. Стога, све разводне кутије морају бити изведене у свлачионици илисоба за одмор.
 • Што се тиче положаја прекидача, ту је и ограничење. У кадама иу просторијама за прање, прекидачи се не могу инсталирати. Треба их инсталирати у сусједне просторије.
 • Ако планирате да направите 12В мрежу за осветљавање базена, препоручујемо да ви и мрежа за осветљење парне купатила радите са ове класе напона. Трансформатор 220 /12В би требао бити смјештен у простору за сједење или у свлачионици. У сваком случају, не би требало да буде у влажним просторијама купатила.

закључак

Као што видите, инсталација мреже за осветљење на десној страни није веома компликована. Али овде је важно обратити пажњу на све аспекте и норме. Зато што цена игнорисања ових правила може бити веома велика. У другом, уз присуство елементарног знања из електротехнике, инсталацију можете потпуно обавити и самостално. А видео записи на страницама наших страница ће вам помоћи у томе.