Како направити психрометар и одредити ниво влажности уз његову помоћ?

Ниво влажности амбијенталног ваздуха може да утиче не само на здравствено стање особе, већ и на стање кућних апарата, намештаја и производа. Количина влаге у ваздуху зависи од специфичности климе у региону или фактора које је направио човек.

Норма за здраву особу је влажност зрака од 30 до 60%. Да бисте створили оптималну микроклиму у просторији, користите специјалне овлаживаче или одвлаживаче, као и клима уређаје са аутоматском контролом влаге.

Методе за одређивање влажности

Користити посебне мерне уређаје:

 • хигрометри;
 • психрометри.

Хигрометар - један од мерних уређаја, преко којег се може одредити ниво влажности.

Додатне информације: швајцарски научник 1783. године, Хорас де Сауссуре, конструисао је први мерач рогова, али рад на проналаску овог метра почео је 1400. године Леонардо да Винци

.

Постоји неколико типова хигрометра:

 • долина;
 • тежина;
 • кондензовање;
 • електронски;
 • електролитички;
 • филм;
 • керамика.

Сваки уређај има посебан принцип рада. На пример, дизајн паријеталног хигрометра је систем цеви у облику слова У. Напуњени су посебном супстанцом која упија водену пару. Користећи пумпу кроз овај систем, доводи се ваздух и одређује се његова влажност.

Најпрецизнији индикатор је кондензацијахигрометар Мјери количину кондензације која се формира на стакленој површини након што је изложена сунчевој свјетлости. Грешка у раду овог уређаја је веома ниска.

Психрометар је још једна мјера влажности околног зрака.

Типи психрометров:

 • августовски психрометар (станица);
 • психомотор Ассман (аспирација);
 • удаљени психрометар.

Аугустов психрометар је један од најпознатијих инструмената за мерење влажности. Структура ове конструкције је прилично једноставна. Конструкција психрометра састоји се од два идентична термометра монтирана на једном постољу. Један од њих се назива сувим, показује температуру у просторији.

Други термометар се назива влажан или влажан. Крај овог термометра у облику поклопца је намотан батистом или газом, чији се крај спушта у резервоар за воду, који се налази на задњој страни дизајна психрометра.

Ако се крај влажног термометра спусти у резервоар, он ће показати температуру воде у њој, а не ваздух који циркулише изнад њега. Због тога је потребно узети у обзир да удаљеност између посуде и краја мерног уређаја треба да буде око 3-4 цм.

Вода из комада ткива испарава, што доводи до смањења температуре влажног термометра док термометар не почне да показује температуру на којој пара постаје засићена. У том тренутку, приказани на влажном термометру, подаци ће представљати метрикустварна температура околине.

Одређивање влажности ваздуха у одређеној просторији помоћу психрометра траје мало времена. У ту сврху уређај се поставља на место изоловано од сунчеве светлости и спољашњих топлотних утицаја за 10 - 15 минута, након чега се бележе резултати мерења сваког од термометара уређаја.

Скала термометра је подељена са - 25? до +50? у интервалима од 0.2 степени.

Како користити психометријску табелу

За одређивање нивоа влажности на основу психрометра потребна је посебна психометријска табела. У првој колони табеле? Ц показује температуру сувог термометра. У првој линији - разлика између индекса температуре оба термометра. Релативна влажност ваздуха се израчунава на пресеку резултата прве колоне и прве линије психометријске табеле.

Које су предности и мане психрометра?

Главна предност психрометра је његова једноставна структура. Према томе, одређивање влажности ваздуха помоћу психрометра је много лакше у поређењу са другим мерним уређајима. Плус, у производњи је много јефтиније од било ког другог уређаја.

Али осим позитивних аспеката, психрометар има и недостатке.Мерење овог инструмента је веома утицајно у кретању амбијенталног ваздуха.То јест, што је већа брзина кретања ваздуха у месту мерења, то ће бити већа разлика у коначном резултату оба термометра психрометра. Ова грешка је исправљенаПсихометрија је аспирациони тип, или, како се још назива, Асманови психрометри.

Која је карактеристика Ассмановог психрометра?

Асманов псикрометар је много сложенији и поузданији уређај за мерење влажности ваздуха. Оба термометра дизајна су доњи крајеви у посебном металном кућишту, који их штити од излагања сунчевој светлости, топлотних утицаја, као и разних оштећења. Ваздух се креће константном брзином захваљујући раду вентилатора. Овај вентилатор, такође познат као аспиратор, дува термометре брзином од 2 м /с.

Одређивање влажности са овим психрометром: уређај је суспендован на месту испитивања на надморској висини од 1,5 м од пода; резултати се добијају за 10-15 минута зими и након 4-5 минута током лета.

Уобичајено је да је Аугментов психрометар и Ассманн психрометар у конструкцији оба стаклена живина термометра.Недостаци ових уређаја су њихова крхкост и, сходно томе, недостатак способности за даљинско мерење.

Шта разликује удаљени психрометар од других уређаја

Удаљени психрометар је још један пример уређаја за мерење влажности. У конструкцији овог мерног уређаја користе се електронски уређаји као што су отпорни термометри или термистори.

Основни типови удаљених психрометара:

 • манометријски;
 • електрично.

Манометријски психрометар је један или два манометријска термометратипе У електронским психрометрима, као иу свим другим удаљеним мерењима, користе се силиконски транзистори, који замењују сензоре сувог и мокрог термометра.

Која је разлика између психрометра и хигрометра

Главна разлика између ових адаптација за одређивање влаге је принцип њиховог рада. Функција хигрометра укључује мерење не само влажности ваздуха, већ и влажности различитих чврстих материја.

Психрометарска мерења су, упркос једноставности њеног дизајна, увек поузданија, због чега се у напоменама уз инструкције појединих хигрометара препоручује проверавање очитавања на психрометрима.

Како знати влажност ваздуха без мерних уређаја

За овај експеримент, требаће вам обична чаша, мало воде и фрижидер. За неколико сати, у хладњак се стави чаша хладне воде. Када температура течности у посуди достигне 3 - 5 ° Ц, стакло се поставља у просторију у којој ће се мерити влажност ваздуха.

Стакло треба да буде што је даље могуће од батерија или других уређаја за грејање ради веће тачности резултата.

Ако је ваздух у просторији веома сув, на површини стакла долази до кондензације, која нестаје након 5 до 10 минута посматрања. Ако је ваздух у просторији веома влажан, онда на зидовима стакла 5 - 10 минута, формирају се велике капи кондензата. Ако ниједна од претходних варијанти није уочена - ваздух у просторији умјерене влажности.

Како направити мерач влагевластитим рукама

Психрометар је изум који је сасвим једноставан у свом дизајну, тако да га свако може сам урадити.

Потребен материал:

 • два алкохолна термометра;
 • мали сегмент тканине Батиста;
 • неколико дрвених шина;
 • мали вијци;
 • Стаклена посуда.

За подршку психрометра потребно је узети малу дрвену плочу ширине 50 мм и дужине 120 мм. Њима завртњима причвршћујемо шину, чија дужина зависи од дужине употребљених мерних уређаја. Окомито на њу причвршћена је друга бравица, на коју ће се држати термометри.

За компактност и већу прецизност индикатора, не постављајте термометре на великој удаљености један од другог.

Основа уређаја може бити спојена на постоље бушењем мале рупе у њој, или помоћу ПВА лепка. Након састављања тијела психрометра, доњи цилиндар једног од термометара је намотан батистовом крпом. Крај ткива пада у посуду у којој нема течности.

Приликом провере вредности произведеног уређаја, проверите резултате фабричког бројила и упоредите ова два индикатора. У будућности, за одређивање нивоа влажности ваздуха треба користити посебну психрометријску табелу.

Користећи минимум материјала и слободног времена, власник готовог производа ће добити користан алат за мерење нивоа влажности ваздуха.